9 bra saker att veta om Arla och om Arlabönder

1 Arla är ett bondeägt kooperativ som består av drygt 8 900 mjölkbönder i sju länder. Drygt 2 200 av oss Arlabönder finns här i Sverige.

2 Vi säljer mjölk och mejerivaror i 150 länder. Allt Arla tjänar – på alla produkter och marknader – går tillbaka till oss Arlabönder.

3 90 procent av allt som Arla säljer i Sverige är gjort på svensk mjölk. Titta efter vår blågula mjölkkanna eller den röda Arlakossan. Bregott®, Svenskt Smör®, Arlas ekologiska produkter och svenska ostklassiker är också gjorda av svensk mjölk.

4 7 av 10 svenskar har en Arlagård som närmaste mjölkgård. Det finns Arlagårdar från Skåne i söder till Jämtland i norr med allt från 12 till 1200 kor. Och vi skapar tusentals jobb i hela landet – i genomsnitt sysselsätter en mjölkgård fem personer.

5 Mjölk är smart mat eftersom den ger mycket näring per klimatutsläpp, per kalori och per krona. Och mjölkprodukter passar alla åldrar – växande barn som behöver mycket näring och energi, vuxna som behöver gott om näring men färre kalorier, och äldre som behöver mycket näring men i mindre portioner.

6 Arlabönderna har redan hälften så stort klimatavtryck som genomsnittet i världen, och senast 2045 ska Arla ha netto noll klimatavtryck. Våra kor och vårt arbete håller landskapen öppna och bidrar till den biologiska mångfalden. Gårdarnas marker är viktiga kolsänkor som binder koldioxid, och kornas gödsel kan bli biogas som driver tunga transporter.

7 Korna är det viktigaste vi har och vi gör allt för att de ska må bra. Kvalitetsprogrammet Arlagården använder vi för att leverera mjölk av hög kvalitet och god djuromsorg. En uppdaterad version av programmet, med egenkontroller och externa revisioner, rullades ut under 2020.

8 Djurhållningen är helt central och mycket viktig för Arla. Om det finns problem så måste de självklart åtgärdas. Det finns ett brett kontrollsystem, med veterinärer, kommuner, länsstyrelser, LRF med flera. Plus Arlas egna omfattande krav. Vi arbetar tillsammans för att säkerställa att kontrollsystemen fångar upp problem.

Mjölkkvaliteten kontrollerar vi vid varje hämtning.

Läs mer på arla.se och följ oss på sociala medier!Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.