Till senaste kommentaren

Använder ni er utav protein baserat på soja i er produktion?

Hejsan,
Jag undrar vilket typ av proteinfoder ni använder på era gårdar. På er hemsida stod det att korna mestadels använder foder ni själva producerat, eller i alla fall kommer från Sverige. Däremot står det inte vad för typ av foder ni importerar från utanför EU som uppgår till 5%av totalen. Är det så att ni använder soja och om så är fallet hur ställer ni er till att sojaproduktionen kan leda till större miljöpåverkan i och med att skövling av regnskog?

Kommentarer

  • Hej,
    Mjölkbondensträvar alltid efter att skörda sitt vallfoder vid rätt tidpunkt för att nå rätt nivå av protein/ energi. Vi försöker också att sätta samman foderstaten så att den så långt det är möjligt baseras på grovfoder med näringsmässigt hög kvalitet. Till det ges kon kraftfoder i form av krossad spannmål och bönor, raps betmassa mm. Vissa kor får ingenting och de som ger mycket mjölk får mer. Som toppfoder till de kor som är nykalvade och ger mest mjölk ges ofta också en mindre mängd köpkraftfoder i form av pellets för att kon inte ska få energi eller proteinbrist.

    Kornas foder kommer oftast från odling på den egna gården. Det är inte så
    vanligt att mjölkbönder importerar soja själva utan det brukar ingå i en del
    kraftfoder som köps från godkända foderfabriker i Sverige. Sojan kommer i så fall vanligtvis från Sydamerika, ibland Ryssland. Soja är ett mycket högvärdigt proteinfoder.  Men det är förstås fullt möjligt att importera själv.
    Ekologisk soja kommer från kravgodkända odlingar där ingen skövling av
    regnskog förekommer.
    Svenska foderfirmorna är noga med varifrån de köper all sin soja så att den är odlad på ett bra sätt där man tar hänsyn till regnskogen.

    Vi vill förstås inte att regnskog ska försvinna och försöker därför övergå till billigare inhemska fodermedel. Det är därför roligt att det har börjat att odlas sojabönor i Sverige. Än så länge blir det inte så stora skördar, de sojaarter som finns nu trivs bäst i varma länder. Men eftersom växtförädlarna jobbar tror vi att det kan komma sorter framöver som trivs bra här. Det vore bra tycker jag!
    Vänliga hälsningar Inger Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.