Till senaste kommentaren

Arla flyttar osttillverkningen från Boxholm till Östersund

Arla har tagit inriktningsbeslut att lägga ner all verksamhet i Boxholm, både mejeriet och butiksverksamheten. Produktionen av Boxholms ost kommer att flyttas till Östersund. Ostarna kommer fortsätta att tillverkas med samma originalrecept.

Läs gärna mer om bakgrund till beslutet i vårt pressmeddelande
Arla Konsumentkontakt Rapportera olämpligt innehåll
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Dålig stil Arla att lägga ner verksamheten i Boxholm. Varför köpte ni Boxholms ost om det var så här ni hade tänkt er fortsättningen på ett så gammalt fint företag? Tycker det är så dåligt av er. Låt någon annan ta över och utveckla verksamheten i Boxholm.
  Ingela
 • God kväll

  Med bestörtning och sorg mottogs beskedet om nedläggning av mejeriet i Boxholm. Ett anrikt mejeri som ni i januari 2011 lovade skulle finnas kvar: https://www.svt.se/nyheter/lokalt/ost/arla-lovade-att-tillverkningen-skulle-bli-kvar-i-boxholm. Vad är ett sådant löfte värt för Arla?

  14 miljoner kronor ska sparas på nedläggning. Hur har ni kommit fram till den summan?

  Har ni i beslutet analyserat eventuella förluster? Exempelvis att varumärket Arla skadas på grund av ilska och sorg hos tusentals personer? Personer som därför nu kan komma att aktivt välja bort Arlas produkter till förmån för andra varumärken?

   Bör övriga av era mejerier vara oroliga för nedläggningar och omstruktureringar med uppsagd personal som påverkar en hel kommun i negativ riktning?

  Tacksam för svar
  Jacob
 • Hej!

  Givetvis skulle vi helst vilja investera mer och driva verksamheten vidare i Boxholm. Samtidigt har vi ett ansvar mot våra ägare, mjölkbönderna, att driva kooperativet Arla på ett sådant sätt att vi genererar det högsta mjölkpriset vi kan för våra ägare, på ett långsiktigt och hållbart sätt.

  När vi nu har konstaterat att vi kan spara 14 miljoner kronor per år genom att flytta produktionen till Östersund så skulle det vara ansvarslöst att inte göra denna flytt, trots de negativa effekterna beslutet får.

  Vi förstår givetvis att konsekvenserna är dystra för både medarbetare och för Boxholms kommun. Samtidigt så har vi ett ansvar mot våra ägare att hela tiden se till att driva kooperativet så effektivt som möjligt, så att de får det högsta mjölkpriset vi kan ge. Så allt hänger ihop.

  Vänliga hälsningar

  Christina Kommunikatör
 • Vilket uselt beslut, ett av de sämsta jag har sett från arla. Har de ens tänkt en enda tanke på de som levererar mjölken till osten och som lever på inkomsterna det ger? Nej jag tor inte de i ledningen bryr sig ett dugg om dem eller deras anställda utan bara att känna så mycket pengar som möjligt!
  POA
 • Det är så dumt så man häpnar, tror ni att någon kommer att köpa en BOXHOLMS Ost tillverkad i Östersund?
  Jag kommer inte att köpa någonting ur Arlas sortiment efter det här.
  Gör om och gör rätt. Dra tillbaka beslutet.
  Johnny
 • Hur kan Arla flytta en så gammal anrik osttillverkning från Boxholm till Östersund.
  Nu är det slut med att handla Arlas produkter för min del.
  Peter
 • Hej!
  Hur kan ni garantera att den unika smaken består? Ni om någon borde veta att smaken i osten förändras om man flytta produktionen till annan fabrik för ni får ju inte med er bakterie floran som är en del i smaken.
  Det är ju inte förta osten ni förstör heller detta har hänt förut i eran regi.
  Tyvärr försvinner en av mina favoritostar nu  🙁
  Anton
 • Ja riktigt dåligt av arla. Om ni vill behålla trovärdigheten och som ett ansvarstagande företag så river ni upp beslutet om att lägga ner mejeriet i boxholm
  Leif
 • Nog är det väl själva f-n!!! Spiken i kistan för min del när det gäller Arla,
  Skulle inte förvåna mig om ostarna fortsättningsvis kommer att säljas som "Boxholmsost"!!! Nä gör om gör rätt
  Janne
 • Boxholmsost ska tillverkas i BOXHOLM.
  Juhani
 • Jag blir så arg och ledsen över det här beskedet. Jag bor inte i Boxholm men har redan valt bort arlas produkter i min senaste handling, om flytten blir av, kommer jag fortsätta med det.
  Pernilla
 • Skulle Arla få för sig att saluföra ost tillverkad i Östersund som ost från Boxholm tar jag för givet att företaget blir anmält för vilseledande marknadsföring alternativt bedrägeri. Vill ett företag utnyttja ett varumärkes styrka får bolaget även acceptera de kostnader som är förenade med detta. Champagne tillverkad i Östersund skulle inte heller vara detsamma som dess original eller hur? Arla riskerar att förlora kunder på detta sätt och att gömma sig bakom en närmast emotionell utpressning där svenska bönder utmålas till offer för konsekvenserna av obegåvade chefers beslut är endast rakt ut sagt såväl fegt som dumt.
  Fredrik
 • Jag hör med bestörtning att Arla tänker ta ifrån Boxholm det enda som denna ort är känt för och som skapar arbetstillfällen både för lokalbefolkning och mjölkbönder. Stackars Boxholm som lät sig luras till att låta er köpa mejeriet för att sedan lägga ner det. Hoppas ni förstår att det finns många i Östergötland som tänker bojkotta osten i samma minut som produktionen flyttas. Och av ovanstående inlägg förstår jag att många också tänker bojkotta hela Arlas sortiment. Hoppas också att riktigt många konsumenter pressar sina livsmedelsbutiker att ta bort osten ur sortimentet.
  Finns det någon aktionsgrupp i den här frågan? Där man t ex kan skriva på protestlistor (fysiska) eller liknande. Jag skulle i alla fall skriva på om det t ex låg en sådan lista i min butik.
  Ann
 • Hej,

  Vi förstår era reaktioner, och vi tar till oss av det ni skriver.

  Boxholmsosten kommer att produceras i Östersund enligt samma recept som tidigare, men mjölken kommer att komma från Arlas mjölkbönder i Jämtland.

  Receptet, känslan och hantverket kommer vara detsamma och vi är  övertygade om att alla som gillar Boxholmsosten kommer att känna igen smaken och känslan.

  På mejeriet i Östersund finns stor kompetens inom osttillverkning och de kommer måna om att bibehållen ostens kvalitet och särart.

  Det bästa du kan göra om du vill stötta de svenska mjölkbönderna är att fortsätta köpa Arla-produkter. Desto fler som köper Arlas produkter desto bättre intjäning och mjölkpris till Arlabönderna.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Förstår ni inte att folk i och runt Boxholm bojkottar Arla vid ett så idiotiskt beslut för att stötta de anställa och traktens bönder? Inte köpa mer för att stötta er nedläggning?
  Vad ska Boxholms mjölkbönder leva på om ni rycker undan deras leveranser?
  POA
 • Hej
  Vill ni som företag få dåligt rykte genom detta beslut?, fast förresten det har ni ju redan fått.  Kalle
 • Hej,

  Vi har full förståelse för att det här beslutet rör upp känslor.

  Arlabönderna i området runt Boxholm kommer leverera mjölken till bland annat Linköpings mejeri. Faktum är att vi i närheten har två stora mejerier som kan ta hand om mjölken.

  Vi ser regelbundet över mejeristrukturen och logistiken för att optimera verksamheten, det är en del av den kooperativa idéen.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Med sorg tar jag emot beskedet att flytta osttillverkningen från Boxholm till Östersund. Boxholms Vallonost har stått på bordet sedan 60-talet. Då levererades den med vasslebilen till gården. Senare har jag inhandlat den i mejeriets butik i Boxholm. Vallonosten har inte gått stt köpa någon annanstans. Var kommer jag att kunna köpa min älskade Vallonost?
  Ingrid
 • Hej Arla!
  Jag har tyvärr blivet avstängd från er Facebook sida. Jag förstår ärligt talat inte riktigt varför. Så förs och främst skulle jag jag gärna få ett svar på det.
  Vidare finns der på den sidan en rad obesvarade frågor. Gå gärna in där och titta annats kan jag kopiera över samtliga frågor och svar, så vi på något sätt vet var vi börjar vår dialog.
  Men för att ge dig ett axplock.
  Är det verkligen sant att arla inte kollat upp möjligheten till glesbydsbidrag för verksamhet i Jämntland?
  Varför tycker ni inte att man ska blanda företagsekonomi och etik?
  Hur kan djurhållning inte ha med ost att göra?
  Vad tänker ni om de 12 000 människorna som följer facbookgrupoen Ost ska vändas inte flyttas?
  Så skönt för mig att ha hittar en my plattform att kommunists mes er på.
  Sofia.
 • Vad bra att ni har full förståelse för det här beslutet, då kan man med gott samvete hävda detta nästa gång en Arla bonde gnäller om att jag inte stöttar Svenska bönder.

  Själv ska jag effektivisera och beslutat att se över mina mejeri inköp till alternativa leverantörer.
  Fredrik
 • Hej!
  Hur kan ni vara så säkra på att osten kommer att smaka som förut? Är det redan prov-ystat? Tror att många är skeptiska till detta!

  Katarina
 • Men tänk efter, blir det inte märkligt att i Östersund tillverka en ost som har ett namn som är knutet till en ort som ligger på 70 mils avstånd? Är varumärket Boxholms Ost värt så mycket och räknar ni med att alla som idag köper Boxholmsost kommer fortsätta med det när den tillverkas i Östersund? Var det en bra idé för ARLA att köpa upp mejeriet i Boxholm? När man redan efter sju år tvingas lägga ner det ser det ut som en rejäl felinvestering! Skulle ni kunna tänka er att erbjuda mejeriet till försäljning?
  Magnus
 • Hej,

  Såklart är det här inte ett roligt beslut, och det har heller inte varit enkelt.

  Vi blir väldigt glada att höra att osten varit med dig sedan 60-talet och att den är en favorit på frukostbordet.

  Vi är inte helt säkra på var Vallonosten kommer kunnas köpas i framtiden, eftersom den sålts just i butiken. Önskar vi kunde ge ett bättre svar men vi vet inte mer om det just nu.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
  • Riktigt dåligt av Arla! Uselt skulle jag påstå. Jag säger som många andra - jag kommer inte köpa Arlas produkter.  Absolut inte!
  Pauline
 • Sammanfattningsvis beror beslutet på:

  • Vi har ett ansvar mot våra ägare, mjölkbönderna, att driva kooperativet Arla på ett sådant sätt att vi genererar det högsta mjölkpriset vi kan för våra ägare, på ett långsiktigt och hållbart sätt.
  • Eftersom vi kan spara 14  miljoner kronor per år genom att flytta produktionen till Östersund skulle det vara ansvarslöst att inte göra denna flytt, trots de negativa effekterna beslutet får.
  • Vi ser regelbundet över mejeristrukturen och logistiken för att optimera verksamheten, det är en del av den kooperativa idéen.

  Vi tycker det är fantastiskt att så många tar sig tid att skriva till oss, och vi vill tacka alla för ert engagemang kring Boxholms ost.

  All typ av återkoppling är bra återkoppling!
  Arla Konsumentkontakt
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.