Till senaste kommentaren

Arla lanserar klimatneutralt mejerisortiment

Från och med vecka 38 2019 har alla ekoprodukter under varumärket Arla Ko® EKO netto noll klimatavtryck. Det är de första klimatneutrala produkterna i världen!

Arla Sverige har som mål att ha netto noll klimatavtryck senast 2045, och låter nu det ekologiska sortimentet gå före.

 • På samtliga ekologiska Arlagårdar tillkommer ytterligare kriterier som klimatberäkningar, åtgärdsprogram och förnybart bränsle.
 • Utöver arbetet på gårdarna klimatkompenserar Arla för de återstående utsläppen kopplade till produkterna.
 • Ekokriterierna ändras på gården.
 • En klimatberäkning ska genomföras (senast 1 januari 2021), med åtgärdsprogram och aktiviteter för att minska utsläppen av växthusgaser med 10 procent totalt för alla ekogårdar under fem år.
 • Uppföljning av klimatberäkningen vart tredje år.
 • 100 procent förnybart bränsle för de egna maskinerna på ekogårdarna (senast 1 januari 2022).
Ta gärna del av mer information kring klimatneutralt sortiment på vår hemsida.

Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad ) Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej, jag undrar hur stor del av utsläppen från produktionen som klimatkompenseras idag? Denna punkt dvs "Utöver arbetet på gårdarna klimatkompenserar Arla för de återstående utsläppen kopplade till produkterna."

  Finns det några siffror som visar totala utsläpp från ekoprodukterna och hur många procent av dessa som det klimatkompenseras för?
  Moa
 • Hej och tack för att du hör av dig till oss!

  Vi bifogar här länk till den del av vår hemsida där du kan läsa om Netto noll klimatavtryck. Där finns all information om det här miljöarbetet samlad.

  Vi önskar dig en fin höst!
  Johan Kommunikatör
 • Hej,

  jag undrar om ni har några siffror på hur stor andel av era konsumenter som väljer produkter från eran ekologiska produktserie? Hade dessutom varit intressant att de om den siffran har ändrats de senaste åren.

  Tacksam för svar.
  Julia
 • Hur kan ni ha noll klimatavtryck när det bara finns ett ställe i hela Sverige som processar ekologiska produkter?
  Så vitt jag vet så ligger detta i Gävle men ni har ju Arla-bönder ända ner till Kristianstad. SMSar ni upp mjölken eller har ni någon pipeline som allmänheten inte känner till? Eller har jag på något sätt fått fel information ang detta?


  Stefan
 • Hej Christina, jag hittar inte siffrorna över hur stor andel av utsläppen som det klimatkompensar för. Var menar du att det står i rapporten?
  Moa
 • Moa, vi får be våra "klimatspecialister" om hjälp 😊

  Återkommer så snart vi kan med svar till dig.

  Trevlig kväll!
  Christina Kommunikatör
 • Hej Stefan!

  Vi har ekologisk produktion på samtliga våra mejerier i Sverige.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Nu har vi svar på din fråga Moa!

  Hur många ton kompenserar ni för? 
  • Enligt ISO Standard 14021 för Klimat Neutralitet och ISO 14067 och Greenhouse Gas Protocol, har U&We beräknat 1,40 kilo CO2e (ekvivalenter) per kilo Arla Ko EKO produkt (hela sortimentet I snitt som inkluderar grädde, ost, mjölk, fil etc.) 
  • Beräkningen är också granskat av Ernst & Young och hela rapporten, inklusive den här information, finns på vår hemsida. 
  • Kilo CO2e per kilo produkt (1,40) multiplicerad volymer av försäljning ger totala ton. 
  • För hela 2018 och hela Arla Ko Eko sortimentet blir det 158 427 ton CO2e. Vår satsning “Netto Noll Klimatavtryck” gäller sen vecka 38 2019 så har U&We och Zero Mission använt Försjälnings Forecast för att planera klimatkompensationen. Såklart följer vi försäljnings siffra under året och säkerställer vi att det stämmer mot forecast så totala ton blir korrekta. 
  Trevlig helg!

  Christina Kommunikatör
 • Tack! Förstår jag det rätt då att klimatkompensationen kommer att ske i efterhand när siffrorna sammanställs för året?
  Moa
 • Hej igen, jag vill förtydliga min fråga.

  Om det totala utsläppet för Arla Ko Eko är 158 427 ton CO2e under 2018. Hur stor del av detta klimatkompenseras det för och hur stor del kan räknas av via klimatkompenserande åtgärder? Eller är de kompenserade åtgärderna medräknade här och Arla klimatkompenserar för hela siffran ovan?

  Jag frågar eftersom att det på hemsidan står att Arla Ko Eko "alla utsläpp av växthusgaser kopplade till produkterna balanseras med insatser för att binda eller motverka utsläpp av koldioxid i motsvarande mängd." Jag har läst det som att bonden gör extra insatser för att motverka eller binda koldioxid och att övriga utsläpp kompenseras för på annat håll, ex plantering av träd. Min fråga är då hur stor del av utsläppen som det kompenseras för på annat håll än på gården.

  Ledsen om jag var otydlig tidigare.


  Moa
 • Moa,
  Klimatberäkningar och resultat i rapporten, gjorda enligt ISO standard 14067 och 14021, är gjord utifrån situation för 2018. Klimatkompensationen görs idag på de volymer som vi förväntar oss sälja kommande år.

  Eftersom vi ständigt jobbar med att förbättra situationen/vårt fotavtryck så kommer vi 2020 revidera beräkningsunderlaget. Och så fortsätter det år för år. Kompensationen vi betalar under 2019 är därför väl tilltagen. Vi klimatkompenserar för hela vårt fotavtryck.

  I beräkningen väger man in både bidrag och belastning som sker i vår egen värdekedja kopplade till Arla Ko Eko. Slutresultatet är fotavtrycket som är mängden CO2equivalenter som vi behöver kompensera för.

  Åtgärderna som är genomförda på gården och som fanns 2018 är medräknade. Allt som tillkommit efteråt är ytterligare bidrag som hjälper åt det positiva hållet men de är inte medtagna ännu i beräkningen vilket gör att kompensationen vi köper under 2019 är väl tilltagen.

  Vänliga hälsningar

  Christina Kommunikatör
 • Hej!

  Jättebra att ni vill bli mer klimatsmarta! Men, hur stor andel av ert sortiment är ekologiskt? Och varför är det bara de ekologiska gårdarna som ska bli mer klimatsmarta, när de redan är bättre än de konventionella gårdarna?

  Om ni verkligen ville göra en insats så skulle ni väl införa klimatkompensering och klimatförbättrande åtgärder på HELA er produktion? Och inte bara på den (jag antar lilla) andel, dvs den ekologiska produktionen, som redan är i framkant..

  Mvh

  Sofia
 • Hej Sofia och tack för att du hör av dig till oss!

  Vårt långsiktiga mål är att hela vår produktion ska ha netto noll klimatavtryck senast 2045. Men vi vet att många vill kunna köpa mjölk, ost och andra mejeriprodukter med netto noll klimatavtryck redan nu. Genom att satsa först på det ekologiska sortimentet, både genom de extra insatser våra ekobönder gör på gårdarna och genom klimatkompensation, gör vi det möjligt för de konsumenter som vill gå före att göra det.

  Vi önskar dig en fin höst!
  Johan Kommunikatör
 • Hej,

  Nåväl det är ju bra att ni klimatkompenserar (troligtvis pga. analyser som visar att det lönar sig ekonomiskt). Men att ni behöver göra det säger ju ganska mycket om hur dålig produkt mjölken är för klimatet. Man kan tycka att det hela är en ganska krånglig grej att hålla på med. När ni istället kan börja gå över till växtbaserade produkter istället som redan har en mycket mindre klimatpåverkan. Vilket ni nu lite konstlat i och för sig redan börjat att göra med kombon mjölk/havre dryck.

  Det är två saker jag undrar ur hänseende av klimatpåverkan.

  1.
  Har Arla börjat omställning till växtbaserat? T.ex. genom hjälpprogram för era mjölkbönder? Det står lite otydligt i artikeln på landlantbruk.se (se länk nedan), men tolkar det som att ni möjligtvis köper in växtbaserade råvaror från utomstående bönder. Är det inte bättre att ni satsar på att handla av era egna och på så vis minska problemet med att era mjölkbönder ser de växtbaserade produkterna som konkurrens istället för en hållbar framtid och ett nytt sätt att försörja sig.
  https://www.landlantbruk.se/lantbruk/arla-satsar-mer-pa-vaxtbaserat/


  2.
  Finns det någon möjlighet för oberoende part att granska den här kompensationen av klimatpåverkan? Och är det i så fall någon organisation eller statlig myndighet som kommer göra det i så fall? Vi vet i och för sig att oftast har inte myndigheter resurser att göra detta ändå. Men jag känner bara att jag själv inte har någon möjlighet att avgöra om detta är någon som faktiskt kommer att göras eller om det bara är en PR-kampanj.

  Förutom mina frågor vill jag även uppmuntra era att tänka om. Istället för att måla in sig i hörn med reklamer som att "bara mjölk smakar mjölk" som insinuerar att smak är det som är viktigast när vi väljer vad vi ska äta och dricka. När det i själva verket är hälsan och klimatet som är det. Vi vet ju att smakpreferenser ändrar sig och er vice VD bekräftar i artikeln i landlantbruk.se att växtbaserade produkter har snabbast tillväxt. Så istället för att tänka att komjölk är det som för evigt är det bästa så se till att vara med från början på den här marknaden. Jag är övertygad att ni kan bli bäst på detta om ni bara satsar. Jag skulle inte vara förvånad om ni om 5 år har den bästa veganska osten på marknaden, kanske utan mättat fett och den till och med kan kallas hälsosam.

  Det blir ju bättre för alla, framförallt för korna som idag används som maskiner, får sina barn stulna och sina liv reducerade till 1/5 genom att en bultpistol sätts mot pannan för att sedan få halsen avskuren.
  Magnus
 • Hej Magnus!

  1. Vi ser inte växtbaserat och mejeriprodukter från komjölk som konkurrerande utan att båda har plats i en hållbar diet. Vi har lanserat produkten Mjölk-och havredryck för dom som vill ha en kombination och vi tittar på möjligheterna att erbjuda växtbaserat till de konsumenter som vill ha det. Arlas svenska mjölk har hälften av klimatavtrycket per liter jämfört med resten av världen och vi har forsatta mål att minska denna påverkan i vår egen värdekedja. Vi vill också rekommendera Gunnar Rundggren rapport "Mjölkprodukter och vegetabiliska alternativ till mjölkprodukter-Miljö, klimat och hälsa."

  2. Vi har låtit Ernst and Young revisionsbyrå granska uträkningarna av klimatpåverkan från vårt ekosortiment. Hela rapporten finns att läsa på på vår hemsida. Alla projekt vi använder för klimatkompensation är 3:e parts certifierade.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Hej igen,

  Tack för ditt svar Christina. Jag tycker ni är väldigt bra på att svara och jag tycker ni gör ett bra jobb. Tack också för läsningen. Jag har bara läst sammanfattningen i Gunnar Rundgrens rapport. Jag ska försöka att läsa hela. Men en kort kommentar är att den känns ju lite sponsrad av mejeribranschen. Rapporten verkar fokusera på protein och att det är något som vi behöver i stora mängder. Vi behöver ju bara ca 50-100g protein per dag och vi måste ju inte få det från den drycken vi häller på frukostgröten. Äter man en varierad växtbaserad kost och den mängden kalorier man behöver per dag så kan man inte misslyckas med att få i sig tillräckligt med protein. Vidare så nämns det att skogar skövlas i Amazonas och andra delar av världen för att Sverige inte är lämpligt för odling av soja. En snabb sökning på nätet visar att det inte ska uteslutas att det går att odla soja i Sverige. Om subventioner för mjölk flyttades till soja kanske det till och med skulle bli lönsamt. Det är ju djuren i fabrikerna och på gårdarna som äter den övervägande delen av sojan. Så utan våra ca 70 miljarder landdjur i den globala livsmedelsindustrin så kan vi ju drastiskt minska den odlingen. Om bönder ställer om från animalisk produktion till helt växtbaserad kommer mindre grödor gå åt till djurföda och på så vis finns utrymme att odla mer åt konsumenterna som numera har ökat efterfrågan på växtbaserade produkter. Men som sagt jag får läsa hela rapporten så kanske fler poänger kommer fram som talar för det ena eller det andra.

  Svaret på min första fråga är jag nöjd med. Hoppas verkligen att ni satsar mycket på växtbaserade produkter. Jag tror säkert det finns många utmaningar och problem som måste lösas för att få det att fungera. Men om ni inte hoppar på det här tåget så finns det en risk att ni gör en repris av det som Kodak gjorde när den digitala revolutionen kom då de inte ville konkurrera med sin egen försäljning av film.

  På min andra fråga så förstår jag att själva uträkningen av hur mycket klimatkompensering som behövs och att den uträkningen är kontrollerad av en tredje part. Men min fråga var om det sen finns någon utomstående part som kontrollerar att den klimatkompensering faktiskt blir genomförd?

  Magnus
 • Hej på nytt,

  Vi har i nära dialog med vår partner ZeroMission valt projekt som genomförs med lokalt förankrade organisationer, och som är certifierade av välkända parter som Plan Vivo och Gold Standard.

  Gold Standard och Plan Vivo är olika standarder som certifierar klimatkompensationsprojekt. Båda två tillhandahåller högkvalitativa, oberoende verifierade bedömningar av de utsläppsminskningar som uppnås i varje projekt. Gold Standard är framtagen av bland annat WWF, och ställer höga krav inte bara på klimatnytta, utan också på att projekten ska bidra till hållbar utveckling ur ett brett perspektiv.

  Plan Vivo är en oberoende organisation och standard som funnits sedan mitten av 1990-talet. Utöver regler kring uppföljning vad gäller kolbindning och utsläppsminskning, har dom som syfte att främja en socialt och ekologiskt hållbar utveckling för småbrukare och naturområden. Validering och certifiering utförs i samarbete med oberoende kontrollinstitut, som till exempel Rainforest Alliance.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Hej,

  I annonskampanjer för div. Arla-produkter har ni en "Pay off" som lyder
  "Med netto noll klimatavtryck". Tyvärr förstår jag inte vad som menas med
  detta. Tacksam för en förklaring!
  Mvh

  Jan
 • Hej Jan!

  All information kring "Netto noll klimatavtryck" finns att ta del av på vår hemsida.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Hej!

  Behöver du eller rapporterar du dina utsläpp till naturvårdsverket. Om du gör det, rapporterar du dina utsläpp som de är i verkligheten, eller räknar du dina frivilliga förskjutningar och rapporterar nollutsläpp till svenska myndigheter?

  Om du inte rapporterar dina utsläpp till svenska myndigheter, men myndigheterna beräknar dina utsläpp oberoende, räknas dina frivilliga förskjutningar till Sveriges nationalräkenskaper?

  frågades på ett annat sätt, ändras Sveriges nationella CO2-rapportering alls som ett resultat av att Arla är koldioxidneutralt, eller är det ingen effekt och det är bara värdlandet där koldioxidminskningarna faktiskt äger rum som får räkna minskningarna vid en nationell nivå.

  Tack
  CZ
 • Hej,

  Arla rapporterar utsläpp enligt riktlinjerna i Greenhouse gas Protocol i vår företagsrapportering, och följer också reglerna för rapportering när det gäller våra Science Based Targets vilket innebär att klimatkompensation inte räknas med i rapporteringen.

  Klimatkompensation är därmed inte ett sätt att uppnå Arla Foods klimatmål, vare sig dem vi haft fram till 2020 eller våra Science Based Targets 2030.

  Arla köper klimatkrediter på den frivilliga marknaden (voluntary carbon market) och redovisar inte detta till någon myndighet. Hur klimatkrediter ska hanteras länder emellan för att undvika dubbelräkning under Parisavtalet återstår att förhandla fram under kommande COP i Glasgow 2021 och kommer att få konsekvenser också för den frivilliga marknaden. Arla följer utvecklingen men vårt fokus är framförallt på att minska utsläppen i hela värdekedjan enligt våra Science Based Targets samt att samarbeta för att kvantifiera och ytterligare öka kolinlagringen på våra ägares gårdar.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Fråga, hur kommer det sig att yoghurt inte har ekoförpackningen som eko mjölken har?
  En konsument i mängden
 • Hej,

  Vi samarbetar med våra leverantörer för att alltid kunna erbjuda de bästa förpackningarna både avseende miljö och klimat, men även när det gäller livsmedelssäkerhet och användarvänlighet.

  Att förändra tillverkningen av papperskartongen i förpackningarna är en kostsam process som tar tid och det kändes naturligt att vi började med de ekologiska produkterna.

  Vänliga hälsningar

  Christina Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.