Till senaste kommentaren

Arla sätter nollvision inom djuromsorg

Omsorgen om korna är avgörande både för oss som ett bondeägt kooperativ och för dig som konsument. När du håller ett mjölkpaket, eller en annan Arlaprodukt i handen, ska du känna dig trygg med att vi menar allvar med att kon som producerat mjölken ska må så bra som möjligt.

Därför har vi under två års tid arbetat fram en förbättrad version av vårt kontroll och kvalitetsprogram, Arlagården, med ännu större fokus på djuromsorg. Vi är mycket stolta över att alla Arlagårdar ingår och rapporterar i detta nya system.

98 procent av alla Arlagårdar fungerar bra, det vet vi tack vare de mer än 16 000 revisioner vi genomfört på gårdarna sedan vi introducerade kontroll- och kvalitetsprogrammet för 13 år sedan. Men ett par procent av gårdarna har återkommande problem. Därför sätter vi en uttalad nollvision för djurvälfärdsproblem. Den innebär att varje djur, på varje Arlagård, ska må bra, varje dag. Inget annat än ett mål på noll avvikelser från god djurvälfärd är okej.

Nollvisionen innebär att vi kraftsamlar och fortsätter att öka våra insatser. Vi har investerat i fler medarbetare, fler oanmälda revisioner och i tätare rapportering om hur varje ko mår. Tillsammans med kvalitetsdata för all mjölk som hämtas på gårdarna ger det oss möjlighet att förebygga, identifiera och lösa framtida problem.

Vi vet att saker kan hända, att inget system är vattentätt och att vårt mål är svårt att nå, men vi kommer att arbeta hårt för att nå vår nollvision. Och vi kommer att vara transparenta och redogöra för hur arbetet fortskrider på www.arla.se/nollvision.

Mer information finns i vårt pressmeddelande


Arla Konsumentkontakt Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Blev överraskat glad när jag i tidningen Land läste om Er nollvision. Det som förvånat mig länge är att i debatten efter de uppmärksammade reportagen från gårdar där misskötsel av djuren pågått länge, att Arla hävdade att Länstyrelsen har tillsynsansvaret.
  I sak rätt, men som köpare av leverantörens varor, dvs. mjölkbonden, måste det väl alltid varit köparen som kontrollerar kvalitén även på djurhållningen. Gör som bilindustrin gjort i decennier och kräv kvalité och miljöcertifiering på sina leverantörer.
  Med vänlig hälsning,
  Morgan
 • Hej Morgan,

  Toppen att du gillar Nollvision!

  Det görs regelbundna revisoner av en extern part, plus oanmälda besök och stickprovskontroller. Bonden gör även egenkontroller var tredje månad där korna bedöms utifrån fyra områden - hull, hältor, skador, renhet – som är viktiga för hennes välmående.

  Arla anlitar SGS, ett schweiziskt företag, för revisionerna i alla sju ägarländer. SGS har lång erfarenhet av att utföra revisioner inom lantbruks- och livsmedelsindustrin och de har en internationell organisation. En enda global partner är viktigt för att säkerställa en konsekvent modell för alla ägare.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Hur många anmälningar om vanskötsel och andra problem behövs det innan arla reagerar? Och vad gör ni då?
  Hanna
 • Hej Hanna,

  Varje anmärkning är en för mycket, men det handlar om vilken typ av anmärkningar det är. En anmärkning för djuromsorg behöver inte innebära att djuren far illa.

  Många anmärkningar kan gälla själva byggnaden eller administrationen. Andra kan vara mer allvarliga. Det beror helt enkelt på. Om något inte fungerar som det ska, så försöker vi stötta och hjälpa. Det blir också uppföljande kontroller. Om det inte hjälper så kan det bli tal om att sluta hämta mjölk (Arla) eller djurförbud (Länsstyrelsen).

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Hej! Jag vill kommenteta den som jämför hur bilindustrin fungerar och kvalitetsprogram! Jag tycker att det att absolut inte är jämförbart. Djur är levande varelser och alllt går inte att förutse. De blir sjuka och olyckor kan hända. Biltillverkning sker i fabriker med möjlighet att stänga av och med material som absolut inte är levande varelser! Det är stor skillnad! För mig finns aldrig möjlighet att nå till noll i detta sammanhang. Det ät en utopi! Däremot är jag helt övertygad om att alla arlaböndet gör sitt bästa för att alla djur ska må så bra som möjligt! Mvh
  Katarina
 • Det låter väldigt bra det ni skriver om hur bra djuren har det, men vi är många som både sett och läst om verkligheten för djuren på Arlas gårdar. Varför ska vi tro på detta nu och är djurplågeriet åtgärdat? Vad är gjort?


  Gunilla
 • Hej Gunilla,


  Under två års tid har vi arbetat fram en förbättrad version av vårt kontroll- och kvalitetsprogram Arlagården. Det nya programmet innebär bland annat att varje ko/djur kontrolleras fyra gånger om året på fyra olika områden - hull, hältor, skador, renhet – som är viktiga för deras välbefinnande, och att vi genomför både externa revisioner och oanmälda besök på gårdarna.

  Yttersta ansvaret för djuren ligger på djurägaren. Det finns också ett brett kontrollsystem, med besättningsveterinär, besiktningsveterinär, LRF:s omsorgsgrupp, kommuner, länsstyrelser med flera. Plus Arlas egna omfattande krav. Det görs kontroller regelbundet på alla gårdar, av både Arla och Länsstyrelsen. Samt att Arla kontrollerar mjölkkvaliteten på alla gårdar vid varje hämtning. Om något inte fungerar som det ska, så försöker vi stötta och hjälpa. Det blir också anmärkningar och uppföljande kontroller. Om det inte hjälper så kan det bli tal om att sluta hämta mjölk (Arla) eller djurförbud (Länsstyrelsen).

  Vänliga hälsningar
   

  Christina Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.