Till senaste kommentaren

Äter kor bara gräs på sommaren?

Nej, de kor som ger mycket mjölk behöver mer näring än gräset kan ge, även om de betar dygnet runt. Men kor som ger lite mjölk klarar sig ofta på bete i alla fall under den bästa delen av sommaren. Kon får ofta äta lite grovfoder för att balansera magarna och varierande mängd kraftfoder beroende på hur mycket mjölk just den kon ger när de kommer in för att bli mjölkade. Kon har också tillgång till saltsten i hagen.
Och så frisk luft och fågelsång förstås!
Hälsningar

Kommentarer

 • Hoppas korna äter nästan enbart gräs, och ej spannmål, så att de producerar rätt typer av fetter till smöret.
  Daniel
 • Hej!
  Det är lite olika på olika gårdar hur betesstrategin ser ut för korna.
  Hos oss har korna tillgång till betet efter en lyckad mjölkning. (Vi har robot så korna väljer själva när de vill bli mjölkade.) Men jag räknar bara med att de äter 3-4 kg ts(torrsubstans) av betet, resten får de inne i ladugården. Inne äter de samma foder som på vintern, ensilage, spannmål och koncentrat.
  En ko som inte mjölkar så mycket får inte så mycket kraftfoder/spannmål och de betar säkert mer än de kg jag räknar med.
  Ha det gott i vårsolen!
  Ewa Arlabonde
 • Ajajaj, finns det inget sätt att få dem att äta mer gräs?
  Daniel
 • Hej igen!
  Det korna äter inne i ladugården är ju också gräs men det är konserverat, kan man säga. Vi kallar det för ensilage. Det är ju det foder korna äter mest av.
  Det finns säkert besättningar som har mer gräs i sin foderstat, men då mjölkar inte korna lika mycket.
  Man kan ju ha en lågintensiv produktion som bygger på ren betesdrift, vilket man har på Irland och på Nya Zeeland, men där kan korna gå ute i princip året runt vilket våra kor i Sverige inte kan.
  Ha det gott!
  Ewa Arlabonde
 • Bara man inte tänker endast på produktionskapacitet. Man behöver en produkt av hög nutritionskvalitet.
  Daniel
 • Hej!
  Mjölken har ett högt nutritionsvärde som det är idag!
  Vänliga hälsningar!
  Ewa Arlabonde
 • Nja sådär, kan bli bättre. Bara det blir så mycket gräs som möjligt så att riktningen i alla fall inte går åt andra hållet. 👍
  Daniel
 • Hej jag älskar Arlas mjölk fast blev frågad här om dagen av vad som händer med kon när den ej kan producera mjölk längre och var förs den??
  Dalia
 • Hej Dalia!
  När mjölkkon av någon anledning inte producerar mjölk längre så skickar vi dem till slakteriet där de blir till kött.
  Det är väldigt klimatsmart eftersom kon först har gått ute på bete i två somrar som kviga, innan den får en kalv och börjar producera mjölk. På betena håller kvigorna markerna öppna och bidrar till biologisk mångfald
  Kon producerar mjölk i snitt i ca 3-4 år och det blir ca 30 000- 40 000 liter mjölk från den kon. Då bidrar kon och dess kalvar till att hålla markerna öppna då de går på bete på somrarna. Bonden som har djuren odlar foder till alla sina djur på åkrarna runt gården vilket bevarar det landskap vi har nu, istället för att det ska växa skog på åkrarna.
  Så vi får både biologisk mångfald, öppna landskap, kött och mjölk från korna!
  Ha det gott!

  Ewa Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.