Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Finns det hormoner i mjölk?

Mjölk innehåller naturligt en del av de hormoner som kon producerar. Det är låga nivåer av hormoner och de flesta av dem förstörs vid pastöriseringen. I Sverige, och EU i stort, är det inte tillåtet att ge kor tillväxthormoner.

Det hormon som analyserat i mjölk är östrogen (kvinnligt könshormon). Det är svårt att ange exakta värden eftersom det finns flera olika former av östrogen och dessutom flera olika analysmetoder. Men enligt en tysk studie där intaget av de två formerna av östrogen - östradiol och östron - från kosten beräknades kom man fram till att intaget hos barn var cirka 70-80 nanogram (miljarddels gram)/dag och hos vuxna cirka 80-100 nanogram per dag. Cirka 60-70 % kom från mjölkprodukter.
Fertila kvinnor producerar upp till 1 milligram (tusendelsgram) östradiol och 0,7 milligram östron per dag. Kvinnor efter klimakteriet producerar mellan 40-200 mikrogram (miljondels gram) östron per dag. Män har lägre nivåer.

Det innebär att vi alltså producerar långt mer östrogen i kroppen än vad vi får i oss via mjölk.

På sidan Hjärta mjölk finns mycket bra information att ta del av. Det är svenska mjölkbönder och mejerier via LRF Mjölk som står bakom Hjärta mjölk.

Arla Konsumentkontakt Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Innehåller ekologisk mjölk mindre östrogen och andra hormoner?
  Ahmed
 • Hej,

  Nej, det har inte med huruvida mjölken är ekologisk eller inte att göra utan med kossan. Men som vi beskrivit ovan är den mängd hormoner vi människor själva tillverkar i kroppen långt mycket högre än vad vi kan få i oss från mjölk.

  Hälsningar
  Maja
 • Hur ställer ni er till denna vetenskapliga fakta?

  "Modern produktionsteknik, med tidig insemination, medför att 80% av mjölken kommer från dräktiga kor. Sådan mjölk innehåller stora mängder av hormoner, allt från hjärn- och hypofyshormoner till hormoner från sköldkörtel och gastrointestinala peptider, och framför allt steroider som östrogener, progesteron och faktiskt också testosteron. Man räknar med att uppåt 80% av de steroider som människan tillförs utifrån kommer från mjölkprodukter. Hormoner följer i stort sett fettet när mjölken separeras i olika fraktioner och innehållet är därför störst i smör och ost (redan helmjölk innehåller dock dubbelt så mycket som skummjölk). Hos flickor bidrar det till tidig bröstutveckling, allt tidigare mensdebut och könsmognad. De stora mängderna av tillförda hormoner påverkar också både mammors och pojkars utveckling negativt, bidrar till fetma och allt större födelsevikter."
  Tomas
 • Hej, och tack för att du skriver till oss!

  Branschorganisationen LRF Mjölk är specialister inom området och kan säkert hjälpa dig med svar på dina funderingar kring den vetskapliga fakta du refererar till.

  Vi önskar dig en fin sommar!
  Christina Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.