Finns det hormoner i mjölk?

Mjölk innehåller naturligt en del av de hormoner som kon producerar. I Sverige, och EU i stort, är det inte tillåtet att ge kor tillväxthormoner.

Det hormon som analyserat i mjölk är östrogen (kvinnligt könshormon). Det är svårt att ange exakta värden eftersom det finns flera olika former av östrogen och dessutom flera olika analysmetoder.

Enligt en tysk studie där intaget av de två formerna av östrogen - östradiol och östron - från kosten beräknades kom man fram till att intaget hos barn var cirka 70-80 nanogram (miljarddels gram)/dag och hos vuxna cirka 80-100 nanogram per dag. Cirka 60-70 % kom från mjölkprodukter.

Fertila kvinnor producerar upp till 1 milligram (tusendelsgram) östradiol och 0,7 milligram östron per dag. Kvinnor efter klimakteriet producerar mellan 40-200 mikrogram (miljondels gram) östron per dag. Män har lägre nivåer.

Det innebär att vi alltså producerar långt mer östrogen i kroppen än vad vi får i oss via mjölk.

På sidan Hjärta mjölk finns mycket bra information att ta del av. Det är svenska mjölkbönder och mejerier via LRF Mjölk som står bakom Hjärta mjölk.

Arla Konsumentkontakt Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Innehåller ekologisk mjölk mindre östrogen och andra hormoner?
  Ahmed
 • Hej,

  Nej, det har inte med huruvida mjölken är ekologisk eller inte att göra utan med kossan. Men som vi beskrivit ovan är den mängd hormoner vi människor själva tillverkar i kroppen långt mycket högre än vad vi kan få i oss från mjölk.

  Hälsningar
  Maja
 • Hej, skulle du kunna länka till den där tyska studien du nämner?
  Mikael
 • Hej Mikael och tack för att du hör av dig till oss!

  Vi har sänt frågan vidare till de medarbetare som vi hoppas ska kunna hjälpa oss med ett bra svar på dina frågor, och återkommer så snart vi har ett svar.

  Vi önskar dig en fin dag!
  Johan
 • Hej igen,

  Nu har vi fått länk från expert på området.

  https://www.academia.edu/32265275/Natural_occurrence_of_steroid_hormones_in_food

  Vi önskar dig en fin höst!
  Johan
 • Vad räknar ni för mjölkintag/dag. Det ser lågt ut när jag jämnför mot rapporten. Vid tre glas mjölk om dagen blir det ju ett tveksamt intag väl?

  Hur räknade ni? Ni verkar inte gå efter rapporten ni länkat.

  Vilket intag vid medelintaget 0.25 liter?

  Vilket intag skulle det bli vid tre glas mjölk om dagen?

  Vilket intag vid 1 liter om dagen?

  Även om medel i sverige ligger på 0.25 liter mjölk om dagen (enligt er) så är det ju medel och många dricker 0.6 liter mjölk (typ tre glas) ochen del väldigt mycket mer medans andra inte dricker någon mjölk.

  Ni verkar inte använda samma sätt att sepå det som rapporten ni skickat. Är er text baserad på någon annan forskning?
  Kristoffer
 • Hej Kristoffer och tack för att du hör av dig till oss!

  Vi har sänt frågan vidare till de medarbetare som vi hoppas ska kunna hjälpa oss med ett bra svar på dina frågor, och återkommer så snart vi har ett svar.

  Vi önskar dig en fin dag!
  Johan
 • Hej,
  Nu har vi fått följande information från LRF Mjölk, mejeriernas branschorganisation.

  Alla levande organismer, både djur och växter, innehåller hormoner. Nivåerna som uppmätts i mat är många gånger lägre än de hormonnivåer som våra kroppar naturligt producerar varje dag. Det är oklart hur mycket av hormonerna i mat som tas upp i kroppen. Vissa hormoner bryts ned direkt då de kommer ner i magsäcken medan andra är mera stabila.

  Värdena som presenteras i inlägget ovan om hormoner i mjölk baseras på resultat publicerade i en studie gjord på 90-talet av den tyska forskaren Sonja Hartmann och hennes kollegor. Hartmans studie

  Resultaten kommer från Tabell 9 där forskarna uppskattat det dagliga intaget av hormoner från kött, mjölk, ägg och grönsaker. Det totala intaget av östrogen (östradiol + östron) från maten uppskattas till 0,07-0,08 mikrogram/dag till barn och 0,08-0,1 mikrogram/dag till vuxna. Vilket, vi skriver i inlägget ovan, omräknat till nanogram blir 70-80 ng/dag för barn och 80-100 ng/dag för vuxna.

  Vilka mängder kött, mjölk, ägg och grönsaker som ligger till grund för det framgår inte av Hartmanns studie. Då får man istället försöka få tag resultaten från matvaneundersökningen som borde finnas i artikeln skriven av Adolf med kollegor från 1994, nr 2 i referenslistan.

  Vi har inte tillgång till Adolfs artikel, det är dock troligt att tyskarnas matvanor på 90-talet skiljer sig mot dagens svenska matvanor så om motsvarande studie gjordes i Sverige idag skulle vi troligtvis inte få samma resultat som Hartmann.

  Hormonnivåerna i svensk mjölk kan alltså skilja sig från de nivåer Hartmann rapporterat. Det finns dock inga publicerade studier gjorda på svensk mjölk.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Hej igen och tack för ert svar men det stod bara att mjölken innehåller hormoner pga naturliga orsaker vilket inte tillfredsställde min kunskapstörst.  Jag har hört att det beror på att kossorna är dräktiga under tiden de mjölkas och att det därför blir hormoner i mjölken, stämmer det? En annan fundering jag har men som lite OT men hoppas på svar ändå är hur många kalvar en mjölkko föder under sitt liv och hur länge en mjölkko lever?
  Per
 • Hej!
  I snitt lever en mjölkko i 5-6 år och då får hon normalt 3-4 kalvar.
  Det finns även kor som blir över 10 år. Korna får i snitt en kalv per år och den första kalven får de vid två års ålder.
  Trevlig helg!
  Ewa Arlabonde
 • Tack för svar! Men hur är det med hormonerna, beror det på att kon är dräktig när hon mjölkas?
  Per Molin
 • Hej igen!
  Då det gäller hormoner i mjölken så finns det i små mängder. Mängden är mindre än vad vi själva producerar i våra kroppar.
  Kon är ju inte dräktig under hela laktationen som hon mjölkas men ändå innehåller mjölken en liten mängd hormoner.
  Den tid då kon bildar som mest hormoner under dräktigheten är på slutet och då mjölkar vi inte korna. Korna går i sin (de mjölkar inte) ca 6-8 veckor innan beräknad kalvning.
  Vänliga hälsningar
  Ewa Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.