Homogenisering

Jag vill inte ha en jämn och bra konsistens utan jag vill ha en produkt som inte är homogeniserad. Homogenisering gör bara produkten skadlig för människor.
http://gluten-celiaki.blogspot.se/2013/01/den-processade-mjolken-och-sjukdomar.html

Kommentarer

  • Hej Jenny,

    I dagsläget har vi inga planer på att tillverka ohomogeniserade syrade produkter. Dina synpunkter är viktiga och givetvis tar videt vidare in i företaget.

    Med vänlig hälsning,


  • Helt enig med Jenny.  Homogenisering er inte bra.
  • Hej Sigurd!

    Det finns ingen forskning som kan påvisa några negativa effekter  av homogeniserade mjölkprodukter på hälsan.

    På 70-talet hade en amerikansk forskare, Kurt A. Oster, en hypotes om att homogeniserad mjölk hade så små fettdroppar att de skulle kunna passera tarmväggen direkt utan att först brytas ned. Fettdropparna skulle enligt Oster innehålla enzymet xantinoxidas som skulle följa med genom tarmväggen, ut i blodet och sätta sig i kärlväggarna och där starta åderförkalkningsprocesser. Senare tids forskning har visat att fettdropparna inte kan tas upp intakta i kroppen eftersom den homogeniserade mjölkens fettpartiklar är minst tio gånger för stora. Osters hypotes har därmed förkastats och väcker numera inget vetenskapligt intresse.

    Vänliga hälsningar

    Christina Kommunikatör
  • Ja ikke vet jeg,   men for meg er det ikke viktig hva vitenskapen sier eller ikke sier.   Jeg koker melken,   den homogeniserte melken oppfører seg helt annorlunda enn den ohomogeniserade melken.  Konsistensen på den homogeniserade melken er nesten ikke drikkbar etter koking,   mens den ohomogeniserade melken ser mye bedre ut.  Og smaken er helt annerledes.  Jeg merker meg at man ikke er interessert i kundenes vel,  men synes det er viktigere at melken ser ut på en spesiell måte,   hvordan den virker spiller visst ikke så stor rolle.
  • Robert Cohen (Executive Director of the Dairy Education Board) wrote in his article “Homogenized Milk: Rocket Fuel for Cancer”²
    “Homogenization is the worst thing that dairymen did to milk. Simple proteins rarely survive digestion in a balanced world. 

    Milk is a hormonal delivery system. With homogenization, milk becomes a very powerful and efficient way of bypassing normal digestive processes and delivering steroid and protein hormones to the human body (both your hormones and the cow’s natural hormones and the ones they were injected with to produce more milk). 

    Through homogenization, fat molecules in milk become smaller and become ‘capsules’ for substances that bypass digestion. Proteins that would normally be digested in the stomach or gut are not broken down, and are absorbed into the bloodstream…

    Homogenized milk, with its added hormones, is rocket fuel for cancer.”

  • Hej igen!
    • Det finns inga tillsatta hormoner i svensk mjölk. I mjölk finns bara mjölk och vitamin D som berikning. Det är en av farorna med att jämföra t ex amerikansk och svensk mjölk. I USA är det tillåtet att ge korna tillväxthormon. Det är förbjudet i Sverige.
    • Ja, det är skillnad på homogeniserad mjölk och icke homogeniserad mjölk. Vill man ha icke homogeniserad mjölk finns Eko Lantmjölk som ett utmärkt alternativ.
    • Vi anser att det är av yttersta vikt vad forskningen och vetenskapen säger. Det är så man kan ta reda på om maten vi äter har olika hälsoeffekter. Genom forskning har man konstaterat att de hypoteser om fettkulor som Kurt A Oster hade inte kan stämma eftersom fettpartiklarna i mjölk är minst 10 gånger större än att de kan passera genom tarmväggen och in i blodet.
    Vänliga hälsningar
    Arla Konsumentkontakt
  • For det første,   ja det er positivt at Arla har noen produkter som ikke er homogeniserte ,  eller laget på  homogenisert melk.  Jeg bruker gjerne disse.
    Videre,   mine innvendinger dreier seg ikke om tilsetninger i melken,  selv om det delvis var det Robert Cohen snakket om.
    Og jeg velger alltid er produkt som er minst mulig tuklet med (processed).
    The fact that Oster’s theory has been disproven does not mean that the homogenization process is benign. During homogenization there is a tremendous increase in surface area on the fat globules. The original fat globule membrane is lost and a new one is formed that incorporates a much greater portion of casein and whey proteins. This may account for the increased allergenicity of modern processed milk.
    Det er alltid best å være på den sikre siden.   Om 10-20 år kommer sikkert sannheten frem,   når noen går i dybden og forsker videre på dette.   Vent og se.
  • Du har rätt i att ytan på fettkulorna ökar. Det finns däremot inte något vetenskapligt belägg för att allegeniciteten för mjölk har ökat. Det är fortsatt ca 1-2 % av alla barn som föds som är allergiska mot mjölkprotein och endast ca 0,1 % av vuxna som är allergiska tack vare att mjölkproteinallergi oftast växer bort. Vi följer dock kontinuerligt den forskning kring mjölk och hälsa som finns för att vara helt uppdaterade på mjölkens hälsoeffekter. Men precis som du skriver - vad framtiden har att utvisa är det ingen som vet.
    Christina Kommunikatör
  • Jeg tror at man kan slå fast at det ikke har vært forsket tilstrekkelig mye på virkningene av homogenisering av melk.  Når det blir gjort,  vil det bli tydeligere.
  • Så kan det kanske vara, och som sagt, framtiden är svårt att sia om. Dina synpunkter är viktiga och vi förmedlar dem givetvis vidare in i företaget.

    Vi önskar dig en fin vinter!
    Christina Kommunikatör
  • Homogenisering
    Katter tål ohomogeniserad mjölk men dom tål inte homogeniserad mjölk och detta måste bero på något.
    Se nedanstående länk:

    http://www.landlantbruk.se/debatt/homogeniserad-mjolk-kan-ge-tarmbesvar/
  • Hej Jenny,

    Tack för upplysningen. Vi tar detta vidare inom företaget.

    Önskar dig en fin helg!
  • Jag håller verkligen med Therese.
    Vi är många som vill ha ohomogeniserade produkter. Creme Fraiche tex hade varit välkommet så man hade kunnat köpa det igen.
  • Själv har jag gått över till ekologiska lantmjölken för att slippa tillsatt D-vitamin som är framställd på kemisk väg men av naturligt ursprung. Nu vill jag inte gå tillbaka till homogeniserade mjölken även om den skulle komma utan tillsatt d-vitamin. Hur ser ni andra på den ökande d-vitamin berikning som pågår? köper ni Livsmedelsverket och Arlas berikning eller väljer ni andra produkter?
  • Hej!!
    Från en lactosintolerant Hypotyreos och IBS. Testade mjölk direkt från tanken.
    Ingen reaktion på magen.
    Vilket jag får annaras göra med vanlig mjölk i butiken. Vet ni eller nån annan varför det är så?? Kul o veta
  • Hej Lea!

    Vi rekommenderar dig att prata med en läkare eller dietist för att få svar på din fråga om varför du reagerar olika på olika produkter.

    Med vänliga hälsningar
  • Problemet med melken er at den blir destruert av de prosessene den går gjennom,  homogenisering og pasteurisering er ikke akkurat prosesser som gagner melken.  Det eneste man egentlig kan gjøre er å finne en bonde man kan kjøpe melken hos da produsentene neppe kommer til å gjøre noe mye med dette da det systemet man nå har ikke kan unnvære disse prosessene.  Jeg legger merke til at Arla har en melketype som ikke er homogenisert, og den er også lavpasteurisert.   Dette er den eneste melken jeg vil anbefale at man drikker.  Nå har man også begynt med pasteurisering av melken på høy temperatur,  enn ett skritt i feil retning,   men det ganger vel produsentene siden melken da kan stå i hyllene i 2 uker uten å bli dårlig.   Men næringsverdien er jo slett ikke den samme etter denne prosessen.
  • Hej Lea!
    Som jag har kommenterat tidigare 16 november 2017:
     Homogenisering
    Katter tål ohomogeniserad mjölk men dom tål inte homogeniserad mjölk och detta måste bero på något.
    Se nedanstående länk:

    http://www.landlantbruk.se/debatt/homogeniserad-mjolk-kan-ge-tarmbesvar/


  • Hej!
    Håller med ovanstående. 
    Köper inte filmjölk idag då den är homogeniserad. När det finns "riktig" filmjölk i sortimentet kommer jag att köpa den.
  • Jag sällar mig till skaran som vill ha fler ohomogeniserade produkter såsom fil, yoghurt mm. Är inte creme fraiche gjord på ohomogeniserad mjölk? Ja, då efterlyser jag det med! Vare sig det är så att det är bättre för hälsan eller inte så är då den ohomogeniserade mjölken milsvida bättre i smak och kvalitet enligt mig plus att min kropp reagerar bättre på den iaf! Hoppas verkligen ni kommer göra ohomogeniserad yoghurt iaf framöver! Mvh Camille
  • Jag efterlyser också ohomogeniserad fil och Yougart.
    En fråga. När bakteriekulturer tillsätts t.ex i dofilus, sker det före eller efter homogeniseringen? Enligt en författare och föreläsare, som studerar tarmbakteriers inverkan på hjärnan,   Soki Choi i boken "Kimchi och kombucha" sid 96. rekommenderar hon ohomogeniserad fil och yougart.
  • Hej Stefan,

    Vi tillsätter bakterikulturen efter homogeniseringen.

    Vänliga hälsningar
  • Tack för svaret.
    Min fråga var lite felaktig.Jag menade egentligen dels om ni har fil och yougart som är opastöriserad och om inte det finns, om bakteriekulturen tillsätts efter pastöriseringen?
  • Hej igen,

    Vi har ingen yoghurt eller fil som inte är pastöriserad. Tillsättningen av bakteriekulturen tillsätts efter pastöriseringen.

    Hälsningar

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.