Hur får man ur all yoghurt

Den nya förpackningen består enligt er av 2/3 förnybar råvara. Presentera motsvarande siffra för gamla förpackningen.

Att de gamla maskinerna behövde pensioneras är säkert möjligt. Men det är givetvis lika enkelt att tillverka nya maskiner som gör en bra förpackning, likadan som den gamla eller ännu bättre, som att tillverka nya maskiner som gör en dålig förpackning (den nya).

Kommentarer

 • Om man går in på TetraPaks hemsida så står det inte annat än att de fortfarande säljer Tetra Brik och maskiner för detta. Är det verkligen sant att: "Maskinerna för Tetra Brik tillverkas inte längre"?
  Sven
 • Den nya förpackningen till yoghurt är verkligen jättedålig ! Omöjligt att få av plasttoppen utan att stänka yoghurt runt omkring, man blir kladdig om händerna och får yoghurt på kläderna ! Och att komma med en förpackning som innehåller mera plast, nu när plasten ifrågasätts alltmer över hela världen ! Urdåligt, Arla ! Ställ krav på att förpackningsmaskinerna ändras, ställ krav på dom som designar förpackningar ! Och  skruvkorkar förresten, varför är dom så släta ? Om mina händer har en "dålig dag", så kan jag inte öppna en sån kork utan hjälpmedel ! "Vingar" på korken skulle underlätta mycket för oss alla, som av olika anledningar är hand-och fingersvaga.
  Marianne
 • Synpunkt på "Mild Lättyoughurt Naturell" "EAN:7 310865 866394.
  Visst är det bra med skruvkork men alla personer klarar inte att öppna förpackningen för hand.
  För stort motstånd i vridmomentet (N-m)
  Leif
 • Det är nästan ofattbart att man i dessa tider kan byta en smart, miljövänlig och praktisk förpackning till något så mycket sämre, och att man dessutom (trots sin storlek) har mage att lägga skulden på sin leverantör. Det är inte Tetra-Pack som ska känna Arlas kunder, det är Arla!
  Hoppas att Alrla uppskattar och värderar återkopplingen/kritiken från oss konsumenter (som med svenska mått mätt torde vara exceptionell) och snarast tar sitt förnuft tillfånga.
  Per
 • Instämmer i alla ovanstående klagomål på nya förpackningen. Det absolut sämsta är att jag m.fl. omöjligen kan separera locket utan att tillgripa något verktyg. Sen följer ett otroligt skvättande och kladdande med att skrapa ur locket med sked. Besvärligt och tidsödande! Hur kan man konstruera en så dum förpackning?


  OLa
 • Jag håller med om alla kommentarer här ovan.
  Den nya förpackningen är verkligen urdålig!

  Cecilia
 • Jag håller med alla ovanstående inlägg!
  Den nya förpackningen har fått botten-betyg av hela familjen!! På alla sätt men framförallt för plasten!
  Jag blir trött... hur tänkte ni...??? Nej, upprörd start på dagen varje dag... får byta frukostvanor!
  Karolina
 • Med tanke på all denna berättigade kritik på en, ur  såväl miljö- som hanteringssynpynkt, urkass förpackning är det märkligt att Arla bl.a. motiverar sitt val med en konsumentundersökning ( Ipsos 2017). "Vi konsumenter" ska enligt denna undersökning ha gett förpackningen högsta betyg.
  Det är obegripligt att ett sådant omdöme kan ges till en så dålig förpackning.
  Ingenting av det som påstås vara bra och enkelt stämmer ju.
  Nu vill vi ta del av detaljerna i denna "konsumentundersökning".
  Lasse
 • Jag skulle gärna se en instruktionsfilm på när någon från Tetrapak lyckas ta bort toppen utan yoghurtskvätt, svordommar, utan att använda sax, kniv eller skada sig på sprucken vass plast. Den nya förpackningen är riktigt dålig. I detta läget skulle till och med den vanliga mjölkförpackningen med skruvkork vara bättre i och med att den är enklare att öppna, klämma ut det mesta och separera, samt innehåller mindre plast.
  Erik
 • Den nya förpackningen är så dålig. Instruktionen för hur den ska tömmas lätt är en chimär. När man följer den blir man dels helt kladdig om fingrarna, dels skvätter det yoghurt i halva köket. Jag tömmer inte på det sättet, det funkar inte. Jag kommer dessutom att övergå till att köpa en lokal producerad yoghurt med vettig förpackning. Arla borde ta sig en funderare på att införa en förpackning med MER plast i dessa tider. Fullständigt galet.
  Annika
 • Otroligt att Arla presenterar en ny förpackning året 2019 som faktiskt påminner av gamla icke-miljövänliga förpackningar! Orimligt på alla planer : för mycket plast, opraktiskt, svårt att återvinna - när så många dåliga beslut fattas kan jag bara tänka att motivationen var finansiell eller att Arla-ledningen bor på en annan planet!
  För min del, dags att byta leverantör. Så fungerar det också bland konsumenterna nu: man kan vote with one's feet och bojkotta. 

  A-K
 • Hej,och tack för att ni skriver till oss!

  Toppen av förpackningen ska vara enkel att riva isär, men vi har förstått att vissa förpackningar kan vara svåra att hantera i det avseendet. Den funktionen är något som vår leverantör kan justera, och vi har en dialog med Tetra Pak om våra krav med åtgärder på den delen av förpackningen.

  Film med instruktioner om hur man på bästa sätt hanterar förpackningarna kommer vi inom kort att publicera på arla.se.

  I samarbete med vår förpackningsleverantör Tetra Pak arbetar vi på att stegvis minska klimatavtrycket från vår nya förpackning, med slutmål att alla förpackningselement ska tillverkas från förnybart material i framtiden.

  Med enbart förnybart material kommer den nya förpackningen till och med få en bättre miljöprofil än Tetra Brik. Tills dess klimatkompenserar för skillnaden i koldioxidavtryck mellan den nya och gamla förpackningen
   
  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Alla tidigare inlägg beskriver exakt det jag känner. Fullständigt kass förpackning! Det är närmast skrattretande att ni planerar en film för att förklara hur man tömmer och återvinner den. Varför inte använda samma förpackning som ni har till mjölk och filmjölk? De går hyfsat lätt att tömma och innehåller mindre plast. De går dessutom att stapla i kylskåpet. Undrar också vilka konsumenter som ingick i Ipsos panel för två år sedan.
  Anna
 • Intressant (men ingen överraskning) att konstatera att Arla enl ovan säger att den nya förpackningen är sämre än den gamla ur miljösynpunkt. Återstår att förklara varför man inte bygger nya maskiner som kan tillverka Tetra Brik. Att det är fullt möjligt är ju fakta.
  Olioe
 • Jaså Christina, att vissa förpackningar kan vara svåra att riva isär har kommit till er kännedom. Ska vi  tolka detta som att det är bara vi som klagar i detta kommentarsfält som haft "otur*? Alla andra som inte klagar har fått förpackningar som är enkla att öppna? Dvs alla vi som klagar är ett litet fåtal medan alla som inte klagar fått förpackningar som är enkla att öppna.
  Varför kan ni inte bara erkänna att denna förpackning är ett misslyckande?
  Jag väntar f.ö. fortfarande på detaljer om Ipsos konsumentundersökning.
  Lasse
 • Fullständigt värdelös förpackning. Tänker köpa andra fabrikat som har vettig förpackning där det går att använda all yoghurt som jag betalat för, utan kladd och utan plast. Det går säkerligen att tillverka nya maskiner som gör fungerande förpackningar. Ställ lite krav!
  Katarina
 • Tyvärr klarar vi inte av de nya förpackningarna på er yougurt naturell. De går till förbränning! När kommer en ny förpackning som vi äldre klarar?
  Den gamla gick bra att öppna med sax!

  Henrik Engdahl
 • Jag har läst igenom många synpunkter runt den nya förpackningen under de olika länkarna och jag har inte hittat någon som tycker att den är bra.
  Jag tror att Greta Thunbergs uttalande: "Några människor, företag och beslutsfattare har vetat exakt vilka ovärderliga värden de offrat för att tjäna omätbara summor av pengar" stämmer väldigt bra i detta fallet!
  Jättelätt att skylla på gamla maskiner, men om man kunde tillverka dem på 50-talet måste vi väl ändå ha kunskap att även idag göra samma maskiner.
  Får se mej om efter annan frukost mat.

  Carina
 • Olioe
  Nu läste du bara det du ville läsa tror jag 😀

  Den _tillfälliga_ förpackningen är eventuellt sämre än Brik (de säger det inte rätt ut, men nästa påstående tyder på det). Därför klimatkompenserar de just nu för skillnaden.

  Den _slutgiltiga_ förpackningen kommer ha LÄGRE klimatavtryck än Brik - det är en försening i projektet som gjort att den inte är klar än. Så det förklarar varför TetraPak inte lägger pengar på att bygga nya Brik-maskiner.
  Tina
 • Om det behövs en instruktionsvideo, då borde Arla även inse att det är en dålig produkt.

  En grottmänniska hade kunnat få ur all youghurt ur dom gamla förpackningarna.
  Jag behöver en instruktion för att bygga Ikea möbel, inte för att få ur min mat ur en förpackning. Arla....
  Cleas
 • Tack alla ni andra som tycker precis som vi gör.  Vi blev mycket besvikna på er på Arla när ni säger att det är vi konsumenter som vill ha den nya produkten med skruvkork! OK att de mindre förpackningarna med skruvkork kan vara bra  vid utflykt eller på resor !  Miljön måste komma i första hand! Fö går det ej att få upp locket med fingret måste ta till vassare verktyg! Kladdigt  och mer vattenförbrukning! Dålig produkt även användarmässigt! Tar mer plats vid era transporter och i butik!Återgå till den gamla förpackningen för våra barns framtid!
  Gunilla
 • Vi undviker nu alla produkter/förpackningar från Arla p g a den nya förpackningen. För övrigt har personalen i vår butik noterat att försäljningen gått ner kraftigt av framförallt yoghurten.
  Cecilia
 • Jag ansluter mig till skaran som INTE tycker om den nya förpackningen med skruvkork. Den gamla var fullt fungerade och mycket enklare att rengöra. Vi som konsumenter borde kunna välja förpackning. Varför denna iver att förändra. Den gamla förpackningen är genial i sin enkelhet. Lätt att platta till och mer miljövänlig.
  Hoppas ni tänker om när det gäller detta.
  Göran E.
 • Håller med alla tidigare inlägg. Vi är storkonsumenter av yoghurt och ingen har blivit gladare av den nya förpackningen förutom rengöringsmedelstillverkare eftersom kläder och kök skvätts ner när man försöker separera förpackningen. Det är nästan ett hån när man läser instruktionen. Arla säger att leverantören kan justera maskinen och de skall dessutom lägga upp en video hur man gör. Har ingen på Arla provat att öppna förpackningen innan den lanserades? Videon har inte kommit ännu, kanske för att ingen på Arla heller klarar att tömma förpackningen snyggt? De senaste veckorna har vi slängt allt emballage utan att sortera. Dags för byte av märke......
  Martin
 • Arla påstår att maskiner för den gamla förpackningen Tetra Bruk inte längre tillverkas. Om man tittar på Tetra Paks hemsida så verkar det dock som om Tetra Bruk fortfarande finns.
  Sven
 • Är 59 år och har ätit er yoghurt i alla år men nu är det slut med det på grund av er idiotiska förpackning med plast som inte går att få ut all yogurt ur och som är urdåligt ur klimat och miljösynpunkt. Så nu slutar jag att köpa den och gör min egen kefir av lokalproducerad mjölk.

  Catarina
 • Hej,
  Jag kan bara hålla med i kritiken mot den nya förpackningen. Den är svår att tömma och det är tråkigt att Arla väljer ett miljöovänligt alternativ för en ekologisk produkt. Jag uppfattar inte att det bara skulle vara vissa förpackningar som är svåra att separera, som Arlas kommunikatör skriver här ovan. Det är nog snarare ett försök att försköna verkligheten. Alla farpackningar av den nya typen som jag köpt har varit hopplösa att separera utan verktyg.
  Pontus
 • Orkar inte med denna på alla sätt SKITförpakning... slutar med eko yoghurten. För vem gör man denna förpackning ... inte miljön, matsvinnet eller lättare för oss konsumenter! Arg tant... 72 år med stela händer!
  Eva
 • Arla borde redan förstått att den nya förpackningen Tetra Top är avsevärt sämre än den tidigare/gamla. Den nya är mycket opraktisk vid sluttömningen och helt fel ur miljösynpunkt. Detta är ett bidrag för att Arla riktigt skall fatta hur fel det blivit!
  Larsgunnar
 • Hej, och tack för alla synpunkter!

  Det stämmer att Tetra Pak levererar fortfarande förpackningsmaterial till Tetra Brik 1000g för de maskiner som fortfarande är i bruk, men de erbjuder inte längre nya maskiner till försäljning av Tetra Brik 1000g.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Ni är Tetrapaks kunder, Arla. Kräv maskiner som kan producera det nu vill ha och sluta skylla på allt möjligt för detta misslyckande. Vi slänger nu förpackningen utan källsortering och fasar ut er yoghurt till förmån för märken med bättre förpackning
  Annika
 • Om inte Tetrapak tillverkar maskinerna längre så kanske man kan hitta en kinesisk licenstillverkare?
  Sven
 • jag jobbar på en förskola och där anser vi alla i personalen att det var ett väldigt dumt beslut av Arla att byta förpackningen. det är jättesvårt att få ut det sista utan att kladda ner och ont gör det också när man försöker att få bort plasttoppen. Det måste ju vara för att det ska gå åt mera yoghurt som ni byt förpackning, inte direkt klimatsmart.
  vi får väl gå över till skånemejeri eller någon annan som har kvar den gamla förpackningen.
  Elin
 • Den nya förpackningen är svårare att öppna och svårare att tömma. Yoghurten är dyrare och förpackningen är besvärligare att återvinna. Ju sämre handstyrka desto omöjligare att vrida upp kapsylen och att riva av toppen. - En riktig skitförpackning är det och reklamen kring den nya yoghurtförpackningen är löjlig och lögnaktig.
  Lennart
 • Ser verkligen fram mot att se instruktionsfilmen som snart kommer. Den kan bli kul. På den TV reklam jag sett så kan jag se någon börjar fingra på undersidan av förpackningen men sen får jag inte veta mer hur det går. Och den här kundenkäten som gjorts redan 2017 undrar jag över. Är den gjord innan den nya förpackningen fanns i butik?
  I min butik dök förpackningen upp bara för ett par veckor sedan 2019.
  Thomas
 • Håller med i ovanstående till 100%. Inte miljövänlig, svårt att öppna skruvkorken, omöjligt att ta bort plastöverdelen utan verktyg och det är svårt att tömma den. Vansinne och så synd. Så besviken, går nu över till konkurrentprodukt.
  Karin
  Karin
 • Ett intressant perspektive på miljötänket är hur mycket mer youghurt jag behöver köpa och bära hem för att kunna äta samma mängd. Jag uppskattar att det säkert är 5-10% högre ”spill” i de nya skruvkorksförpackningarna som är betydligt krångligare att tömma, än de gamla. Detta tjänar självfallet Arla på genom att vi konsumenter behöver köpa fler förpackningar. Det bidrar dock till en större mängd förpackningar och resursslöseri. Så fort jag såg att ”min” youghurt hade skruvkork på Arlas förpacking, så köpte jag istället ett annat fabrikat. Och det kommer jag att fortsätta med, smaken är i princip densamma. Till och med bättre när jag vet att jag både spar pengar och resurser på att inte köpa denna nya förpackning.
  Lennart 56 år
 • Så tillfredställande att efter att ha förbannat detta otyg till ny förpackning under ett antal veckor och känna att jag måste skriva av mig här finna en sådan konsensus och spegling av allt som var bättre med den förpackning ni precis övergett och alla nackdelar med den nya. Har haft en enormt stark preferens för er naturella ekoyoughurt och vill inte byta men blir till att gå ut och scouta efter nya produkter. Den här är tyvärr bara ett enda stort irritationsmoment.
  Veronica
 • Så himla synd att vi inte kan njuta av Arlas goda ekologiska yoghurt längre! Efter några veckors tappra försök att hantera den nya förpackningen har vi gett upp. Fingrarna klarar inte att bryta bort locket, med följd att det finns minst en deciliter yoghurt kvar i förpackningen och den går inte att återvinna på rätt sätt. OM man har tur att få bort locket, så resulterar det i att man får händerna blir fulla av klet. Det här var inget lyckat byte, varken ur hanterings- eller miljösynpunkt!!!

  Siw
 • Vi tycker det är fantastiskt att så många tar sig tid att skriva till oss, och vi vill tacka alla för ert engagemang kring ny förpackning. All typ av återkoppling är bra återkoppling!

  Sammanfattning:
  • Maskinerna för Tetra Brik tillverkas inte längre. Nu har vi kommit till en punkt där vi måste pensionera de gamla maskinerna, och därmed säga hej då till en gammal trotjänare och ikon.
  • Tetra Pak levererar fortfarande förpackningsmaterial till Tetra Brik 1000g för de maskiner som fortfarande är i bruk, men de erbjuder inte längre nya maskiner till försäljning av Tetra Brik 1000g.
  • Genom olika undersökningar har konsumenter fått tycka till, och de flesta föredrar en förpackning med skruvkork
  • Tetra Top är en klimatsmart förpackning som till 2/3 består av förnybar råvara, kartong och förnybar plast.
  • Vi samarbetar med vår leverantör Tetra Pak för att få ännu lägre klimatavtryck genom att stegvis börja byta ut fossil plast mot växtbaserad plast.
  • På sikt, när hela förpackningen består av förnybar råvara kommer den till och med ge lägre klimatavtrycket jämfört med den gamla förpackningen.
  • Det är ett utvecklingsprojekt som har försenats, så tills vidare kommer vi att klimatkompensera för skillnaden mellan gammal och ny förpackning 
  • Toppen av förpackningen ska vara enkel att riva isär, och den funktionen är något som vår leverantör kan justera. Vi har en dialog med Tetra Pak om våra krav på just den delen av förpackningen, eftersom vi förstått att vissa förpackningar kan vara svåra att hantera i det avseendet.
  • Om man väljer att inte separera toppen från kartongen utan sorterar den som den är i sin helhet i pappersåtervinning, materialåtervinns förpackningen på pappersbruk och blir till nya papp- och kartongprodukter. Plasten energiåtervinns på pappersbruket och driver därmed själva återvinningsprocessen
  • Oavsett vilket sätt man väljer att sortera så kommer hela förpackningen att återvinnas. Det viktigaste är att förpackningen återvinns, även om den är kladdig.
  • All typ vätskekartong består till största del av kartong (förnybart material tillverkat av trä) men även av plastskikt som behövs för att skydda kartongen från att lösas upp av det flytande innehållet.
  • Frågor&Svar
  Uppdaterad 8 mars 2019
  Arla Konsumentkontakt

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.