Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur gammal blir en ko?

En svensk mjölkko blir i medeltal omkring 5 år gammal och föder två till tre kalvar. En del mjölkkor blir betydligt äldre, tio till femton år. Bonden arbetar för att kunna behålla kon länge i produktion genom förebyggande hälsovård och avel.

Kommentarer

 • Många mjölkkor slaktas långt före deras naturliga livslängd skulle gått ut. Många gånger är det så att kon insemineras  ett antal gånger och slaktas när hon anses uttjänt. Själv blev jag först laktovegetarian och sedan vegan. Jag tycker inte jag saknar något jag skulle vilja gå tillbaka till idag. På lång sikt är jag för en successiv utfasning av uppfödningen av kött- och mjölkdjur, men jag inser att det inte går över en natt. Det måste ske stegvis pragmatiskt i takt med sjunkande efterfrågan, och självfallet måste allt opinionsbildande ske lagligt. Jag tillhör inte den unga och vänsterinriktade falangen. Jag är högerkonservativ och vegan.

  Sven Johansson
 • Hej!
  Vad är en kos naturliga livslängd? Den varierar!! Bara för att en ko kan bli uppemot 20 år så är det långt ifrån alla kor som blir det, eller skulle bli det i vilt tillstånd.
  Jag skulle vilja påstå, utan att riktigt veta,att kornas medellivslängd nog inte skulle vara längre i vilt tillstånd mot vad den är idag! Snarare tvärt om.
  När vi människor finns och sköter om korna mår djuren bättre, fler kalvar överlever. Vi ser till att de får tillräckligt med mat och vatten, korna får vara på ett vindskyddat och torr plats hela stallperioden. De mår bra helt enkelt!

  Skulle vi på sikt ta bort alla kött- och mjölkdjur skulle många marker i Sverige växa igen. Framför allt hagmarker som betas av dessa djur.
  Ju längre norrut i landet du kommer ju svårare är det att odla annat än djurfoder på grund av kortare odlingssäsong. Det fantastiska är att vallen, som är kornas huvudföda, bli bättre ju längre norrut du bor i Sverige. Korna omvandlar det lågvärdiga proteinet i gräset till högvärdigt protein i mjölk och kött som vi människor kan tillgodogöra oss. Det går inte att odla mänskliga proteingrödor i Sverige i sådan omfattning som skulle behövas för att vi skulle klara oss utan kött och mejeriprodukter.
  Ha en bra dag!


  Ewa Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.