Till senaste kommentaren

Hur mycket mjölk kan en ko ge per mjölkningstillfälle?

Korna ger mjölk ca 10 månader om året, resten av året väntar de på att föda nästa kalv och har semester, s.k sinperiod. Korna mjölkar olika mycket beroende på ålder, gener, utfodring och hur lång tid det gått från senaste kalvning.

 En vuxen ko som kalvat flera gånger kan under de första månaderna efter kalvning ge ca 25 liter per gång om den mjölkas med tolv timmars intervall, enstaka kor kan mjölka mer och vissa kommer inte nånsin upp i den nivån. Många gårdar mjölkar korna flera gånger per dygn. Då blir mjölkmängden något lägre per gång likaså om intervallet är något förskjutet t.ex om intervall över natten är längre.

Korna ger mest mjölk de första månaderna efter kalvningen därefter sjunker mjölkmängden. Mot slutet av mjölkperioden kan kon kanske bara ge 10 liter per gång vid två mjölkningstillfällen per dygn. Det beror på vilken ko det är. Mjölkmängden kan också variera lite från dag till dag för samma ko. Det första året kon ger mjölk är avkastningen lägre.
(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Vilka ko är den bästa som ger mest mjölk.?
  Är det Holstein Fresier eller vilka?
  Tack för svaret
 • Hej!
  Vilken ko som ger mest mjölk beror på individen.
  De raser som är vanligast i Sverige är SRB Svensk rödbrokig och Holstein/SLB Svensk lågland. Där brukar man säga, lite generaliserat, att SLB/Holstein ger flest liter mjölk men SRB håller sig friskare.
  För att krångla till det lite mer så mäter vi mjölkmängd i ECM (energikorrigerad mjölk) vilket innebär att vi jämför mjölkmängden vid en viss fetthalt (4,2%) och en viss proteinhalt (3,4%). Där brukar SRB ha högre fett än vad SLB/Holstein har.

  Vi jämför hur mycket kon mjölkar under ett år och då beror det på kalvningsintervallet. Har kon ett kalvningsintervall på 12 månader ingår en sintidsperiod (kon mjölkar inte) på 6 - 8 veckor. Har kon ett kalvningsintervall som är längre så kan det bli att hon mjölkat i 12 månader. Det beror också på hur gammal kon är. Oftast mjölkar korna mer då de blivit lite äldre.
  De tre kor som har högst mängd ECM i min besättning idag är 2 SRBkor och en SLB/Holstein. 877 Blenda som är en 4-kalvare med ett kalvningsintervall på 15 månader mjölkade de sista 12 månaderna 14436 kg ECM, sen har vi ko 1212 som är en 4-kalvare som kalvade 180418 och som har producerat 14734 kg ECM de sista 12 månaderna. Sen har vi en SLB ko 1257 som även hon är en 4-kalvare, som kalvade 180303 och har mjölkat 14680 kg ECM de sista 12 månaderna.
  En långt svar på en till synes enkel fråga!
  Ha det gott!
  Ewa Arlabonde
 • Jag och min bästa kompis August ska bli bönder när vi blir stora:)
 • Hej!
  Hoppas verkligen era drömmar slår in och att ni kan bli bönder när ni blir stora. Det är ett roligt och omväxlande arbete!
  Glad Påsk!

  Ewa Arlabonde
 • Hur många Svensson-mjölkdrickare känner till att en kossa producerar c 14 000 liter mjölk per år? Det är nåt att tänka på vid matbordet varje dag! MEN hur länge orkar en ko med detta -livslängd?
  jan gustavsson
 • Hej!
  Det är inte alla kor som mjölkar 14 000 liter per år. Om du läser ordentligt så skriver jag att det är de tre korna som mjölkat mest det året (2019)Medlet i vår besättning är ganska högt. Vi ligger på ca 12 700 kg ECM, medans medlet bland de besättningar som lämnar in sina uppgifter ligger på ca 11000 kg ECM per år. Så mjölkmängden varier från ko till ko.
  Vår medellivslängd på korna är ca 5 år.
  Ha en bra dag!
  Ewa Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.