Hur mycket vatten dricker en ko?

En vuxen ko som ger mjölk dricker ca 80-120 liter vatten per dag. En varm och solig sommardag kan kon behöva dricka ännu mer, speciellt om hon ger mycket mjölk.


Ha en fin dag!

Kommentarer

 • hur mycket vatten går det åt på en liter mjölk?
  Monir
 • Tack för frågan!
  Det är inte så lätt att svara på din fråga eftersom det beror vad man ska räkna med. Det enkla svaret är att kon dricker ca 100 liter per dygn och utav det får jag i snitt, i min besättning, 32 liter mjölk per ko och dag. Det ger en vattenåtgång på drygt 3 liter per liter mjölk.
  Ha en bra dag!

  Ewa Arlabonde
 • Hur mycket dricker en ko under en livstid? Hur mycket av vattnet kommer ut igen i form av mjölk eller kiss?
  Snogganpoggan
 • Hej!
  Ska man räkna på en livstid beror det på hur gammal kon blir.
  En ko som producerar 10 ton mjölk per år producerar ungefär samma mängd urin under året samtidigt som de dricker 80- 100 liter vatten per dygn. Det är väldigt generella siffror och beror på individen och hur varmt det är.
  Ha en trevlig Nationaldag!
  Ewa Arlabonde
 • Fast nu räknar ni ju enbart med vattenmängden som kon dricker. Kon äter ju hårt producerade grödor som konsbevattnas. Intressant att Arlas uträkning av antal liter vatten/liter mjölk är betydligt (läs extremt) mycket mindre än mer eller mindre alla andra källor en kan hitta.
  Sveriges radio, som räknar med t.ex. maten kon äter får fram siffran 1020l vatten/ liter mjölk. Man kan ju inte enbart välja att titta på vad kon dricker, då kon bidrar till större avtryck än så.
  Så ja, man får räka på kons livstid, men då även räkna med fler delar än bara det kon dricker. Vem som helst förstår ju att det inte är hela sanningen. 
  Kan det vara så att det är ett medvetet val?
  J
 • Hej!
  I Sverige är det inte vanligt att man konstbevattnar foder till korna. Det förekommer på en del platser där man har problem med torka men är som sagt ovanligt!
  I de beräkningar man gör som säger att det går åt sådana ofantliga mängder vatten per liter mjölk som du anger tar man inte hänsyn till om det är regnvatten eller grundvatten. Jag vill hävda att man inte kan räkna med regnvattnet eftersom det skulle regna på åkrarna oavsett om vi producerar foder till våra djur där eller inte.
  Mina kor äter framförallt ensilage (konserverat gräs) som är producerat på vår gård. De får även spannmålskross som vi odlar hemma på gården. Inget av detta foder konstbevattnas utan är beroende av regn.
  Vi köper in ett koncentrat till korna som är anpassat till det ensilage vi har. Mycket av innehållet är biprodukter från annan livsmedelsproduktion tex linfrökaka, rester från sockerbetor. Det kan finnas en lite del soja i en del av dessa koncentrat men jag har ingen soja i det foder jag ger till mina djur.
  När man gör en sådan uträkning som du hänvisar till så tittar man många gånger på globala siffror och odlingar och tar inte hänsyn till hur det ser ut i Sverige.

  Jag vill nog hävda att mina kor förbrukar 3-5 liter vatten per liter mjölk och då har jag tagit hänsyn till diskvatten som vi använder i vår mjölkanläggning och det korna dricker eftersom vi inte utfodrar något foder som konstbevattnas. Det är helt missvisande att räkna med regnvattnet som våra grödor är beroende av men som vi inte kan påverka på något sätt.
  Ha en bra dag!
  Ewa Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.