Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur ofta är en ko dräktig?

Hej!

Jag har en fundering som verkar vara svår att få svar på när man googlar. Jag skulle vilja veta hur ofta en ko är dräktig? Läste på er hemsida att kalv och ko separeras fort efter kalvning. Hur långt efter kalvning producerar kon mjölk? Och hur fort efter kalvning måste en ko bli dräktig igen? Och varför är snabb separation mellan ko och kalv nödvändig?

Kommentarer


 • foto:Inger Sundberg

  Hej Emma!
  Tack för din fråga! Bonden strävar efter att korna ska kalva med ett intervall på 12 månader. Men det finns ofta kor i ladugårdarna som har längre intervall, kanske 14 månader. Det senaste intervallet kan fungera för de kor som man vet ger mjölk extra länge efter en kalvning. Det är vanligt att kon är redo fysiskt att bli dräktig igen vid ca 50 dagar efter kalvning, men ibland väntar bonden lite längre med insemination av olika skäl. Kon brunstar var tredje vecka så länge hon inte blivit dräktig.
  Kon ger mjölk i ca 10-12 månader efter en kalvning. Mot slutet av laktationen sjunker mjölkmängden. Kon sinläggs (slutar mjölkas) ca 2 månader före nästa kalvning. Det görs för att:
  • Den ofödda kalven ska få all näring för tillväxt. 
  • Juvret ska få vila. 
  • Kon ska kunna bilda den livsviktiga råmjölken till nästa kalv.

   Snabb separation av ko och kalv betyder att man låter kon slicka sin kalv för att få utlopp för sin instinkt men man undviker att låta dem fästa sig för mycket vid varandra.
  Avskiljning efter ca 1 dygn ger minst stress jämfört med senare. Ibland fungerar det att ko och kalv är tillsammans några dygn extra i kalvningsboxen så länge kon ger råmjölk. Bonden känner sina kor o avgör om det passar just den kon.

  Avskiljningen går lugnt tillväga:
  • Kon får komma ut till sina kokamrater
  • Det sker när kalven nyss har diat eller fått mjölk av oss.
  • Kalven ligger mätt kvar i kalvningsboxen. 
  • Senare får kalven bo tillsammans med andra kalvar och får förstås fortsatt mjölkutfodring av oss i 2-3 månader.
  Ha en fin dag!
  Hälsningar
  Inger Arlabonde
 • Men det där låter ju helt sjukt!
  Varför allt detta lidande när det finns veganska produkter?
  Birgitta Adolfsson
 • Hej Birgitta!
  Det är inget lidande. Avskiljningen går lugnt tillväga och ko och kalv får bra skötsel efter det och trivs på var sitt håll. Självklart kan var och en bestämma vad den vill dricka och äta. Vi producerar mjölk från välmående kor till de som efterfrågar mjölkprodukter.  Mjölk är gott och ett fantastiskt fint och näringsrikt livsmedel.
  Hälsningar
  Inger Arlabonde
 • Mjölk dricker man från sin egen mor när man är bebis.
  Robin
 • Du säger att "Avskiljning efter ca 1 dygn ger minst stress jämfört med senare. ", vilket innebär att det faktiskt är ett stressmoment för bägge parterna och inte "går lugnt tillväga".

  En annan sak, det är inte ni som producerar mjölk - det är korna.
  Jenny Olofsson
 • Att mjölk är gott är ju en högst subjektiv bedömning och inte av vikt när man ska diskutera hantering av kor, inte heller näringsriktigheten. Det finns trots allt studier gjorda som pekar på motsatsen, ex benskörhet som underbyggs av mjölkkonsumtion.

  Nåväl, i naturligt tillstånd skulle både en ko av släktet nötboskap precis som Bantengen dia sin avkomma i åtskilliga månader. På vilket sätt anser du att bönder gör ett bättre jobb än naturen avseende den tid som kalven får gå med sin mamma gentemot vad som hade varit aktuellt i vilt tillstånd?

  Tycker du det är bra att åstadkomma ett trauma hos två individer om än enligt din egen subjektiva bedömning kortvarigt, för en produkt som är helt onödig för människor? För oaktat hur snabbt det sker så orsakar du ju ett trauma, eller vill man slå i svenska folket att nötboskap är det enda däggdjuret som inte månar om sin avkomma?
  Johan Löfgren
 • Fast ni kan ju ändå inte sticka under stol med att man separerar en mamma från sitt barn 1 (!) dag efter att den fötts? Självklart är det fruktansvärt traumatiskt när mamman går och råmar efter sitt barn? Sedan självklart så har vi alla olika syn på saken, jag och många andra tycker inte det är okej att tvångsinseminera någon, ta deras barn för att kunna sälja och dricka mjölken som är till för barnet. Men vi är ju alla olika I guess.
  Moa
 • Jag vet inget annat däggdjur än människan  som diar från andra däggdjur. Hade en människa satt sig på alla fyra och sugit på ett juver, så hade de flesta nog tyckt att det var perverst. Men när det kommer i ett Tetrapak i affären, så är det ”ett fantastiskt livsmedel”. För KALVEN, ja!

  Det är så mycket sjukt i den här industrin att man får kväljningar. Hade ett slakthus haft glasväggar, hade inget ätit kött.
  Emily
 • Uppgången av mjölk-lika produkter borde få Arla att fundera över varför kunderna sviker. Varför vi väljer att betala mer för att slippa supporta det lidande som djur utsätts för i Arlas och andra företags djurfabriker.
  Att den sk avskiljningen går ”lugnt till" och att ko och kalv trivs på var sitt håll är ett önsketänkande. Varje mor vet att det är ett fruktansvärt lidande att förlora sitt barn.
  Varför kan inte Arla gå före och visa att det går att dela. Att vi visst kan låna lite av kons mjölk till människor utan att kalven behöver skiljas från sin mor. Det har fungerat förr det kan fungera igen...
  Tänk om Arla kunde supporta några Svenska gårdar att ställa om och ta fram mjölkprodukter under förutsättningar för ett naturligt liv för de djur de håller på gårdarna.
  Att konsumera animaliskt ska kosta vad det kostar utan lidande för djuren!
  Birgitta Adolfsson
 • Djuren sköts om på ett bra sätt. Vi bönder känner djuren som individer och hanterar dem så att så lite stress som möjligt uppstår i samband med avskiljningen. För det mesta passerar det helt utan problem. Kalven får fortsatt mjölk men utfodrat av oss och får sällsakpa av andra kalvar. Ja jag personligen tycker att det sätt vi hanterar djuren på är bra och att djuren inte lider. På vår gård har vi välmående kor och kalvar även om de inte går tillsammans under mjölkperioden. Det fungerar inte praktiskt nu och har heller inte gjort det tidigare att ha kor och kalvar tillsammans när det gäller mjölkproduktion. När man ser glada kor och kalvar så vet man att det fungerar!

   Visserligen skulle försås kon välja att ha sin kalv hos sig om hon visste att det var möjligt, men eftersom vi gör avskiljningen så smidigt uppstår inga problem och kon glömmer snabbt sin kalv och är nöjd ändå. Det är lätt att lägga förmänskligande av känslor på djuren om man inte är van vid djur eller van att umgås med dem.

  Djur lever här och nu och kan inte planera framåt. Är de nöjda så är de. Mitt mål är att mina djur ska må bra varje dag och det gör de!

  Kanske någon fritidsbonde kan börja sälja sådan mjölk men den skulle säkerligen kosta extremt mycket per liter. Ingen bonde kan ha sin försörjning från en sådan produktion.
  Det skulle inte gå att ha fler än några få kor med den sortens hantering.

   
  I Sverige bor de flesta i stan och har inga kunskaper om djur eller eller möjlighet till självhushåll för att ha några enstaka kor på det sättet. Det är vi mjölkbönder som förser befollkningen med fina livsmedel. 
  Trevlig sommar!
  Hälsningar
  Inger Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.