Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur ofta är en ko dräktig?

Hej!

Jag har en fundering som verkar vara svår att få svar på när man googlar. Jag skulle vilja veta hur ofta en ko är dräktig? Läste på er hemsida att kalv och ko separeras fort efter kalvning. Hur långt efter kalvning producerar kon mjölk? Och hur fort efter kalvning måste en ko bli dräktig igen? Och varför är snabb separation mellan ko och kalv nödvändig?

Kommentarer

 • Hej Emma!
  Tack för din fråga! Bonden strävar efter att kornan ska kalva med ett intervall på 12 månader. Men det finns ofta kor i ladugårdarna som har längre intervall, kanske 14 månader. Det senaste intervallet kan fungera för de kor som man vet ger mjölk extra länge efter en kalvning. Det är vanligt att kon är redo fysiskt att bli dräktig igen vid ca 50 dagar efter kalvning, ibland låter bonden kon bli inseminerad vid en brunst som kommer då eller strax efter eller så väntar man några brunster längre av olika skäl. Kon brunstar var tredje vecka så långe hon inte blivit dräktig.
  Kon ger mjölk i ca 10-12 månader efter en kalvning. På slutet av laktationen sjunker mjölkmängden och kon sinläggs ca 2 månader före nästa kalvning. Detg ör man för att kalven i magen på kon ska få all näring och för att juvret ska få vila och att kon ska kunna bilda den livsviktiga råmjölken till nästa kalv. Snabb separation av ko och kalv betyder att man låter kon slicka sin kalv för att få utlopp för sin instinkt men man undviker att låta dem fästa sig fr mycket vid varandra. Om avskiljning sker efter ca 1 dygn blir det minst stress av att de skiljs från varandra. Men bonden känner sina kor och om det fungerar låter hen ko och kalv vara tillsammans några dygn extra  i kalvningsboxen, dvs så länge kon ger råmjölk. Men det beror på vilken ko det är. Avskiljningen går lugnt tillväga genom att kon får komma ut till sina kokamrater och kalven är mätt, nydiad eller matad av oss ligger kvar i kalvningsboxen. Senare får kalven bo tillsammans med andra kalvar och får förstås fortsatt mjölkutfodring av oss.
  Ha en fin dag!
  Hälsningar
  Inger Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan bli synligt för alla.
Din e-post visas aldrig publikt. Läs vår policy