Livet för en ekologisk ko

Hej,
Min femåriga dotter kom hem förra veckan och sa att hon aldrig mer vill dricka mjölk för hon tycker synd om korna. Hon hade flera specifika frågor.
Jag är själv uppväxt på mjölk men kunde inte besvara hennes frågor därav behöver jag er hjälp.

Hur länge får kalven vara med kon efter födseln, varför så kort tid?
Hur många timmar om dagen får dom vara ute?
Hur många timmar behöver dom stå still och mjölkas per dag?
Gör det inte ont för kon?
Hur många veckor per år mjölkas kon?
Hur mycket kommer från Danmark och ställer Arla samma krav där?


Vi kan betala mer för mjölk om korna får ha det bättre!/

Snälla hjälp mig att förklara för min dotter.


Kommentarer

  • Hej och tack för frågorna!
    Jag undrar lite vad din dotter fått höra om mjölkproduktion som gör att hon säger så, någonstans måste hon fått det ifrån? Är inte förskolan neutral i sin undervisning, eller vad kommer det ifrån?
    Jag själv har inte ekologiska kor men skillnaden i vår djurhållning och den för ekokor skiljer sig inte så mycket. Den största skillnaden är att ekokorna äter foder som är ekologiskt odlat. Svarar på dina frågor så gott jag kan.

    1. Våra kalvar får vara med kon allt från någon timme till ca 12 timmar beroende på när kon kalvar. Läs gärna mer i länken Hur länge stannar kalvarna hos kon?
    2.  Vi har ett lagkrav på att korna ska vara ute minst 6 h/dygn under 2-4 månader beroende på var i Sverige gården ligger. Många har sina kor ute mycket längre än så. Korna är bara ute under sommarhalvåret eftersom vi har det klimat vi har i Sverige. Våra kor, hemma hos mig, får vara ute så mycket de själva vill under betesperioden som för oss brukar vara mellan slutet av april till mitten på september lite beroende på väderleken. 
    3. Mina kor går lösa både när de är på bete och på vintern då de bara är i ladugården. De mjölkas av en mjölkningsrobot, som är som en box, dit kon själv går för att bli mjölkad och få lite foder. Våra kor går dit i genomsnitt 3 ggr per dygn och mjölkningen tar ca 6 minuter per gång. Det är individuellt för varje ko eftersom det beror på hur snabbt de släpper ner mjölken och hur mycket de mjölkar.
    4. Nej, det gör inte ont för kon. Läs gärna mer i länken Varför går kon med på att bli mjölkad med maskin?
    5. De varor som Arla säljer i Sverige består över 90 %av svensk mjölkråvara. Tittar du på förpackningarna så hittar du den blågula kannan som garanterar svensk mjölkråvara. Alla produkter med en röd Arlako på innehåller bara svensk mjölkråvara. Hur mycket som kommer från Danmark av Arlas produkter kan jag inte riktigt svara på men de danska Arlabönderna har samma krav på sig som de svenska, förutom att vi har ett lagkrav på att korna ska vara ute på bete. Ekokorna i Danmark måste också vara ute på bete.
    Jag hoppas att din dotter är nöjd med svaren på frågorna, man får inte glömma att mjölk är ett livsmedel som innehåller 18 av 22 näringsämnen vi behöver få i oss.
    Ha en bra dag!


    Ewa Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.