Vad innebär separering och standardisering?

Separering
Mjölkens naturliga fetthalt är ungefär 4,2 procent. För att vi ska kunna erbjuda mjölk med olika fetthalter skiljs grädden från skummjölken i en separator.

Standardisering
När grädden återblandas med skummjölken bestämmer vi fetthalten på mjölken. Det kallas standardisering och betyder att mjölk med olika fetthalter kan produceras. Till exempel:

0,5% för lättmjölk
1,5% för mellanmjölk
3,0% för standardmjölk.

Mjölk med naturlig fetthalt går direkt till värmebehandling utan separering, och i minimjölk med 0,1 procent fetthalt tillsätts ingen grädde alls.

I Arlas produktskola är du välkommen att ta del av hur tillverkningen av våra produkter går till.
Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.