SVT Uppdrag Granskning

SVT Uppdrag Granskning granskar djurvälfärden i nytt program.
En Arlagård är i fokus och programmet visar problem med djurhållningen på gården.

Djurhållningen är helt central och viktig för oss på Arla.

Vi blir ledsna när vi ser den här typen av bilder. Svenska bönder har generellt en mycket hög djurvälfärd. Så här ska det inte se ut på en gård.
Yttersta ansvaret för djuren ligger på djurägaren. Det finns också ett brett kontrollsystem, med besättningsveterinär, besiktningsveterinär, LRF:s omsorgsgrupp, kommuner, länsstyrelser med flera. Plus Arlas egna omfattande krav. Trots det har det blivit så här på den här gården. Vi kommer att se över hur det har kunnat ske på denna gård.

Arla har tagit till åtgärden att inte hämta mjölk från den här gården tidigare. Förbättringar skedde och vi började hämta mjölken igen. I en sån här situation sker kontroller oftare, tills nödvändiga förbättringar är gjorda. Vi är nu i en sådan process med den här bonden.

Arlas ägare har beslutat om ett regelverk som kallas för Arlagården. Arlagårdens regler är till och med mer omfattande än svensk djurskyddslagstiftning. Det regelverket ska följas av alla bönder som levererar mjölk till oss.

Om det finns problem så måste de självklart åtgärdas, annat är inte acceptabelt. Korna ska må bra.

Uppdaterad 29 januari
Arla Konsumentkontakt Rapportera olämpligt innehåll
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Hej Hur kan ni nu säkerställa att detta inte pågår på andra gårdar? Med vänlig hälsning,
  Kristina
 • Låt mig då påpeka att som kund och person som aktivt stödjer svensk djurhållning och kvalitet och uteslutande alltid väljer produkter från Arla blir förbannad på er hantering av ärendet. När journalister uppmärksammar att något kan vara fel agerar ni tvärtemot från vad en sund och öppen organisation ska göra.

  Ni ska INTE lägga locket på och komma med ursäkter. Ansvariga ska fanimej avbryta pågående möte och ta till sig av materialet som journalisterna har och undersöka saken omgående. Ert hanterande är inte förtroendegivande utan ert agerande går i linje hur man gör i korrupta och totalitära länder/organisationer.

  Hela Sverige stod upp för er när ni var tvungna att höja priset. Ert PR-agerande är skamligt och skitar ner ert na

  /Besviken kund
  Milan
 • Varför ljuger er kommunikationschef när hon blev kontaktade av SVT?
  Carloline Starck ljug om förhållanderna på Gården, hon kunde har sagt att hon inte visste och skulle kolla upp men hon föredrog at ljuga.
  Är att vara lögnare ett av kraven för anställning hos Arla?

  Nimrod
 • Hej.
  Är det så att utan Uppdrag granskning hade ni inte visst om dessa hemska förhålland  "bonden" orsakade  i ladugården?
  EAK
 • Hej,
  Extremt oseriöst att inte göra uppföljningskontroller på de gårdar där det tidigare funnits stora problem. Att hänvisa till regelverket Arlagården är helt meningslöst om ni inte har ett regelverk för kontroll och uppföljning. Det här är under all kritik, riktigt uselt.
  Anders
 • Ni skriver;
  "Djurhållningen är helt central och viktig för oss på Arla.
  Vi blir ledsna när vi ser den här typen av bilder. Svenska bönder har generellt en mycket hög djurvälfärd. Så här ska det inte se ut på en gård m.m."
  Varför kunde ni inte sagt det som ni har skrivit ovan till Uppdrag granskning?
  Varför ställde inte kvalitetsansvarig upp på en intervju och där varit transparent och öppen. Det ger så dåliga signaler att försöka mörka problem som inte går att mörka.
  Jan
 • Arla gårdens regler gäller det även djur besättningar i andra länder, såsom UK, Ungern, Tjeckien, Slovakien, Polen osv där ni köper mjölk eller produkter gjorda av mjölk och säljer i Sverige?
  Annars har reglerna inget egentligt värde då många produkter eller råvaror kommer därifrån.
  Att detta sker på en gård i Sverige har blivit vanligare på senare år, troligen pga av ålderdom, sjukdom eller annat av bonden.
  Det är ju ingen "raketforskning" att Ni tar tag i problemen själva än att skylla på andra myndigheter. De får inga vinstfördelar som Ni får. De är tjänstemän med begränsad budget i detta högerpolitikiska land.
  Så gör om gör rätt.
  Troligen finns andra bönder med samma problem i Sverige.
  Att problemet finns idag är otroligt svårt att ta in då så många bönder har slutat de senaste 10 åren. Så att kontrollera kvarvarande kan inte vara så krävande.
  Har Ni inte chaufförer som besöker bonden för att hämta mjölken, be honom kontrollera och intyga att det är OK. 

  Lars
 • Läste just er kommentar ovan angående Uppdrag Gransknings reportage om misären som mjölkkorna lever i hos en av era leverantörer i Gävleborg.
  Trots alla vackra ord som "Vi blir ledsna när vi ser den här typen av bilder... Så här ska det inte se ut på en gård" har ni tydligen inget problem med att fortsatt ta emot mjölk från den leverantören, därför att enligt er uppgift inga allvarliga brister kunnat konstateras. Vaddå? Hur ska det se ut i ett stall enligt er uppfattning? Måste korna drunkna i skiten in Arla reagerar?
  Dessutom: När korna ligger i sin egen avföring förorenas juvret med bakterier, dessa kan följa med mjölken - trots rengöring, (om sådan överhuvudtaget förekommer). Snuskigt!
  Säkert är att jag hädanefter kommer att bojkotta samtliga (!) Arla-produkter. Arla har genom sin storlek och marknadsposition makt att försäkra sig om att reglerna för god djurhållning efterlevs hos sina leverantörer alternativt sålla bort dem som inte bryr sig. Visa i handling att ni gör nåt åt misären och snusket om ni vill ha tillbaks mig/oss som kunder.
  Det finns faktiskt andra leverantörer som värna om både sina djur och sina produkter.
  Mia
 • Det är väldigt sorgligt hur ni predikar om bra djurhållning när verkligheten kan se helt annorlunda ut för vissa arla djur.

  Och sen ha mage att trycka ner "trölk" i era reklamer, ingen växtbaserad mjölk bidrar iallafall till att kor får lida och ligga i sin egen avföring.

  Dåligt.
  Manda
 • Men ni har väl tillräckligt med resurser för att se till att korna mår bra? Se till att korna omhändertas och får leva lyckliga hos en vettig bonde.

  Mvh
  Patrik
 • Ännu en gång har det hänt!
  Trots det breda Svenska kontrollsystemet med besiktningsvetrinär, LRF's omsorgsgrupp, kommun och länsstyrelse samt Arlas egna kontroller har det återigen uppdagats att djur vansköts inom livsmedelsnäringen.

  Kan vi konsumenter verkligen lita på kontrollsystemet? Självklart inte, den aktuella gården har genom åren dragit på sig mängder av anmälningar och trots det kunnat fortsätta att leverera mjölk till Arla. Det kanske är dags att se över lagstiftning och kontrollsystem som i verkligheten inte fungerar och släpper igenom livsmedel som inte uppfyller Svensk lag om djurhållning.

  Mikael
 • Hej och tack för era frågor,

  Arlas kvalitetsprogram har högre krav på djuromsorgen än svensk lagstiftning. Dessa regler ska alla Arlas mjölkbönder följa.

  Yttersta ansvaret för djuren ligger på djurägaren. Det finns också ett brett kontrollsystem, med besättningsveterinär, besiktningsveterinär, LRF:s omsorgsgrupp, kommuner, länsstyrelser med flera. Plus Arlas egna omfattande krav. Trots det har det blivit så här på den här gården. Vi kommer att se över hur det har kunnat ske på denna gård.

  Vi förstår att programmet väcker frågor – dock så handlar programmet om en enda gård. Vi blir ledsna när vi ser den här typen av bilder. Svenska bönder har generellt en mycket hög djurvälfärd. Så här ska det inte se ut på en gård. Reglerna i Arlagården är ansvarsfulla och tydliga och 2500 svenska Arlabönder använder dem varje dag för att leverera mjölk av hög kvalitet från kor som mår bra.  

  Vi svarar gärna på frågor – men inte om en enskild bonde i media. Det tar vi direkt med bonden, samt med myndigheter och andra kontrollorgan.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Hur är det möjligt!! Godtrogen.... Ja, så känner jag mig när jag litar på att stora Arla ser till att produkterna kommer från välmående djur! Detta är skandal! Varför står ni inte fram och förklarar hur detta kan ha hänt - att ni inte efter Alla dessa klagomål inte vaknat och stoppat leveranser från bönder som denna! Ledsen och arg!
  Lena
 • Nu blir det inte Arla på lång tid framöver.
  Att man är så fega att man inte vågar sig intervjuas.
  Det tyder bara på att man har dålig koll och inte kan försvara sig på ett vettigt sätt
  Skäms !.

  Arne
 • Ni påstår att detta gäller "en enda gård". Det är inget som helst försvar,  i all synnerhet som ni ljuger rätt upp och ner i programmet. Kvalitetskontroller! Rent blaha!!

  Nu vet man i alla fall vilket märke man ska bojkotta bland mejeriprodukter.


  Finn
 • Jag tillhör den växande skara som håller på att övergå till att bli vegan. Orsaken är enbart just p g a sättet som djur behandlas. Arla har som företag en moralisk skyldighet att kraftfullt agera mot dessa vidriga förhållanden. Hur kan detta fortgå i så många år när vetskapen finns? Hur är samarbetet med andra myndigheter? Tydligen brister det någonstans och under tiden plågas och lider djuren. Stor skam!
  Marlene
 • Bästa Christina,
  sluta svara snömos, du har inte svarat seriöst på någon av alla dessa frågor som ställts ovan som utan kopierat in bla-bla-text från ert officiella ställningstagande.
  Visa i handling att ni gör nåt åt misären, kontakta sedan alla oss som skrivit här och redovisa vad Arla har gjort för att förbättra situationen!


  Mia
 • För var sekund som går och Arla inte agerar blir Arla mer ansvariga och delaktiga i vad som skett och vad som sker. Agera eller så kommer aldrig mer en Arla produkt komma in i min kyl.

  Dag
 • ”En enda gård” det är en gård för mycket - ni har ju helt tydligt noll koll. Min ”enda kyl” är nu rensad från alla produkter från Arla, 2 liter eko mellanmjölk, 1 liter mellanfil och 2 flaskor smör&rapsolja ersätts nu med pjölk eller nåt annat växtbaserat.

  Det kommer att krävas rejält bra argumentation för att jag ska ta någon svensk djurälskande martyr till bonde med ny traktor och ett rejält eu bidrag på allvar igen.
  Jan
 • Arla är ett skämt.
  Andreas
 • Sjukt besviken på er inställning till den skandalomsusade gården och svinet till bonde. Ansvarslöst och oförsvarligt. Man blir bara så arg och ledsen på detta. Varför fuskar och ljuger ni?
  Usch
  Peter S
 • Hej. Hur säkerställer ni att det inte ser ut så här på fler av era gårdar. Nu eller i framtiden?

  Kristin
 • Fega Arla vågar inte ställa upp i TV.
  Avsluta allt sammarbete med denna bonde.
  Arla smakar lite skit i munnen nu !!

  Johan
 • Att ni inte skäms!?!

  Ska verkligen något sådant här kunna hända i Sverige 2020.. med alla era fancy kontroller som ni påstår er göra!?! Fy fan!!!

  Ni blir "ledsna" över sådana här bilder.. e de e skämt eller.. NI??? Hur fan tror NI att djuren å vi konsumenter känner oss då? Å ni säger att "bonden e den me de yttersta ansvaret".. men.. e inte Arla bondeägt!?

  MEN sorgligt nog.. om sanningen ska fram.. så e VI ALLA ansvariga för detta, Arla, Bonden, Djurskötarna, Politikerna, Samhället å Konsumenten!

  De måste till en förändring.. vad kan JAG göra.. vad kan DU göra.. vad gör VI?!?
  Lisa
 • Ni verkar fega, hycklande och tänker uppenbart inte på djurens bästa. Hur kan ni vägra att ta emot SVT?  Alla kunder borde borde bojkotta era produkter tills ni avslutat samarbetet med gården.  Det vore väl enkelt att inte fortsätta köpa mjölk därifrån?
  Ove
 • Hur kan ni hämta mjölk från denna djurplågare som visades i Uppdrag Granskning! Helt otroligt! Tycker ni att reklamen på tvn stämmer med detta djurplågeri? Är ni blinda och döva? Det verkar så! Fy sjutton jag skäms!  Måtte ni få upp era ögon och göra något åt detta. Man äcklas ju!!
  AnnBritt
 • SKÄMS på er, Arla. Stackars djur. Avsluta genast all samverkan med denna djurplågare och se till att korna omhändertas av en seriös mjölkbonde omedelbart.
  Sofia
 • Nu slutar jag handla era produkter, har fått nog av era lögner, om Bregott fabriken.
  Per-Åke
 • För min del är det slut med Arla-produkter.
  Elisabet
 • Yttersta ansvaret för att Arla hämtar mjölk från en sådan gård ligger på Arla - inte på bonden! På Arla!
  Bo
 • Chockerande att det får gå till så med djurhållning,  såsom visas i filmen. Att det dessutom har fått fortgå under så lång tid är skrämmande. Hur kan Arla som stor producent av mejeriprodukter och med reklam som ger intryck av " glada kor i idyllisk miljö" fortsätta att bidra till detta djurplågeri genom att gynna denna  så kallade" bonde" . Blir förhoppningsvis slut med detta efter SvT :s program.

  Majvy
 • TACK till undersökande journalister, alla djur å medmänniskor!

  Bojkotta Arla!?!
  Lisa
 • "dock så handlar programmet om en enda gård"

  Det har ni ju ingen aning om, ni antar att det är så på resterande 2499 gårdar.

  Ni har ingen aning om fler gårdar som granskas av UG. Jag hoppas verkligen att UG får fler tips, ni verkar ju inte vilja gå till botten med det här. Vore det inte skönt att slippa skriva "dock så handlar programmet bara om dessa gårdar" i nästa ursäkt...
  Anders
 • Hur var det med produkter från andra länder?
  Vilka krav ställs där?
  Hur ser deras ladugårdar ut, dvs görs det kontroller av Arla?
  Att Ni inte genomför kontroller I Sverige är ju uppenbart annars har denna gård aldrig kunnat se ut som den gör.
  De få mjölkgårdar som finns kvar i Norrland och som är en Arlagård kan inte vara många? Hur många är det?

  Det går bra att skylla på andra och inte ta eget ansvar för blir det fel så är det är den mjölken som vi kunder dricker. Usch
  Lars
 • Har köpt era produkter under många år och trott att man gynnat bönder med god djurhållning. MEN jag kommer aldrig mer köpa något från er och gynna ert företag i framtiden. Skäms Arla!
  Monica
 • Se till att dessa kor genast tas hand om !! Inte imorgon eller i övermorgon, NU !! Se till att svara på uppdrag gransknings frågor, vi konsumenter kräver transparens och ärlighet från er, annars väljer vi andra varumärken.
  Kristian
 • Oj, vad tyst det blev från ARLA-håll på detta forum!

  Bondens fel att ni köper mjölk av honom, ARLA?
  Finn
 • Inte förtroendegivande att ni anlitar gårdar som bedriver sin verksamhet på detta fruktansvärda sätt. Värre blir det dock av ert bemötande av reportrarna. Ni ställer inte upp, vilket är beklämmande.
  Peter
 • Det var en otäck upplevelse att se "Uppdrag gransknings" program. Enligt mig finns det tre ansvariga för detta. Bonden, länsstyrelsen och Arla!
  Att Arla har fortsatt med att hämta mjölk från denna gård visar, att Arlas många ord om kvalitet och värnande om djur och krav på djurtillsyn inte är annat än tomma ord.
  Jag är övertygad om, att det är fler än jag, som kommer att söka sig till andra leverantörer.


  Leif
 • Usch, usch och åter usch på er Arla.

  Undrar hur lite ni behöver betala per liter mjök som kommer från sådana här "gårdar"? Sjunker priset med skötselnivån?

  Vinst före allt!
  De andra "medägande bönderna" lär vara nöjda i a f.

  Grattis Sverige!


  Mvh
  Nico
 • Så länge ni ARLA inte tar tag i detta så kommer jag välja bort er. Jag kommer dela detta på sociala medier tills ni klarat upp detta, grundligt och ordentligt. Det här ren katastrof 😡 Ni borde väl ändå kontrollera alla era leverantörer/gårdar. Ni borde ha kontrollanter och veterinärer som åker runt på gårdarna oaviserat och kontinuerligt. Missköter dom sina djur ska dom bort, DIREKT! Hur svårt kan det vara?! Hur man ska sköta om sina djur på ett bra och respektfullt sätt är väl ändå ingen nyhet. Vi lever i en modern tid och era kunder förutsätter att ni sköter ert företag bra. Er reklam LJUGER, så nu är loppet kört. HEJDÅ ARLA 👋🏼 Gör om och gör RÄTT!!  
  Då kanske vi ses igen. Kanske....
  Maria
 • Jag är förtvivlad över att jag som konsument har bidragit och okejat detta djurplågeri!

  Någonstans har jag handlat i god tro men det tar så fruktansvärt ont att se programmet och veta att jag kanske handlat från denna gård med er som mellanhand.

  Vet inte hur jag ska kunna handla era produkter igen. Skämmes Arla!
  Karin
 • Jag kommer också att sluta handla Arlaprodukter.

  Skrämmande.
  Carina
 • Hur kan ni ens skriva och säga att djurhållningen på era gårdar är central? När det finns bevis på att den inte är det!?!?   Jag hoppas att den ansvariga på arla tar sitt ansvar och säger upp sig.
  Även Carolina Starck tycker jag efter sina lögner har förbrukat sin position hos arla.
  Mats
 • Det är SKANDAL att ni  kan acceptera en sådan underleverantör. Att sådan djurhållning kan förekomma i Sverige och bara få pågå utan åtgärd år efter år är oförlåtligt. Stackars djur, att inte alla inblandade skäms - i stället gömmer man sig bakom bortförklaringar. Här finns många som skulle bytas ut på direkten!
  För min del är slut med ALLA Arla-produkter i fortsättningen. Trodde mycket på Bregottfabriken - fy skäms!!

  Barbro
 • Vilka lögner ni drar: "Arla skriver också att de nyligen gjort en revision som inte visade på några allvarliga brister." (https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/hor-tidigare-anstallda-vittna-om-mjolkgarden)

  De har blivit anmälda flertalet gånger sedan 2010, det är ett allmänt snack från grannar, bybor och andra runt omkring. Ändå förnekar ni att ni godkänt en djurmisshandlare. Jag bor i bygden och har hört allt snack. Att ni gjort kontroller måste vara ren lögn för alla runt omkring har sett hur djuren lidit.
  Kanske ni inte ens har varit där eller att kontrollören fick lite pengar under bordet för att godkänna?

  Jag förväntar mig att ni stänger av denna gård för mjölk från misshandlade djur vill inte jag köpa! En gård som dessutom har en förman med förbud att ha med nötkreatur att göra. Ni måste vara ett föredöme och visa att ni inte accepterar dessa människor! Men kanske er inkomst styr även där? Kanske ni inte bryr er så mycket bara ni kan få in er mjölk?

  Fick i dag veta att en annan uppköpare slutat köpa mjölk från samma gård då den smakade illa. Det får mig att undra vad det är jag egentligen dricker då jag köper er mjölk? Hur mycket bakterier finns i er mjölk? Avföring?
  Lis
 • Jag är djup chokad över att se hur dessa stackar djur hanterats !
  Leif
 • Ni säger att detta bara handlar om en gård. SKITSNACK. Ni vill bara känna pengar. Hur ofta kontrollerar ni gårdarna och varför kontrollerar ni inte alla. Magra bedrövligt skitiga djur som människor som behandlar dom illa. Jag kommer aldrig mer att handla Arlas produkter. Förr var jag noga att bara handla från Svenska gårdar. Nu blr det helt veganskt.
  På min arbetsplats beställer jag ca 120 liter mjölk och fil / vecka. Det blir mycket på 52 veckor.
  Ni måste se till att djuren sköts rätt och behandlas med respekt.
  Det räcker inte att ni säger att ni följer alla riktlinjer vilket ni inte gjort. Nu får ni bevisa att ni är bättre än så.

  ingela
 • Varför kommer inte min kommentar med bland inläggen i uppdrag granskning? Fanns inte ett enda fult ord med.
  Kristian
 • Jag tror vi människor måste börja tänka om Arla kan inte tillåta detta snälla tillåt inte mer sådant plågeri.
  Winston
 • Jag blir så ledsen, arg och besviken. Nu är det slut med mjölkprodukter från Arla. Hoppas att ni går till botten med det här så att korna får slippa vanvården!
  Emma
 • tack och hej för mig, kommer inte köpa era produkter längre....vidrigt att ni köper mjölk från äckliga  djurplågare///

  Peter T//
 • Bort med den bonden!! Vad är problemet? Och ni är ju producenten så ni bär det yttersta ansvaret att se till att mjölken ni tar från bönderna ska vara OK på alla punkter. Att det är djurplågeri även i det här landet är inte direkt en nyhet! Ni har en skyldighet att kolla upp saker. Så eran "ursäkt" är till för att skydda era arslen. Ingen mera arla mjölk för min del. Börjar dra mig åt vegetariska hållet. Just pga djurplågeri. Och detta är inte den enda bondgården i sverige som det försigår djurplågeri hos. Fyfan för bönder.
  Tessan
 • Hej Arla. 
  Ni har i flera uttalande sagt att ni blir ledsna när ni ser den här typen av bilder. Själv blir jag ledsen för att detta sker. Det är ganska stor skillnad på var vi lägger fokus. När det sker, föredrar jag att bilderna vissas. På Ert sätt att uttrycka er låter det som att det sorgliga inte är att det sker, utan att bilderna visas.
  Sofia
 • Hej.

  Jag undrar om den aktuella mjölken levererar eko eller konventionell mjölk

  Detta är självklart under all kritik oavsett. Jag tror dock och sätter stor förhoppning till att en sån här situation inte lika lätt ska kunna uppstå på en gård som levererar ekologisk mjölk, och är därmed glad att jag alltid gör det valet och inte har bidragit till detta helvete.


  Johanna
 • Detta var det värsta jag sett i djurhållningsväg. Att Arla har varit på gården i Gävleborg och inspekterat, och trots det väljer att köpa mjölk av den person som plågar sina djur något så oerhört, gör mig bestört och arg. Att man blundar för verkligheten bara för att man låter pengarna styra, gör i mina ögon, Arla till ett oseriöst företag som lurar konsumenter att tro djuren hos "deras" bönder har det så fint och lyckligt. Jag hoppas att fler har turen att kunna köpa närproducerat och välja bort Arla när de skall handla mejeriproduket. Vi är lyckligt lottade som kan handla Wapnös Mejeriprodukter. Jag kommer aldrig att sjunka så lågt att jag köper något från Arla mer och jag hoppas att fler bojkottar detta oseriösa företag. Ni borde skämmas.
  Helena
 • Jag blir så rasande när jag ser bilderna från UG och dessutom får höra att Arla tycker att en sådan gård som det handlar om är ok. Girigheten har bevisligen inga gränser. Jag vill bara påminna Arla om att det finns produkter från andra leverantörer. Tro inte att kunderna tål vad som helst. Skäms!
  Maria
 • Det finns många duktiga och seriösa mjölkbönder och flera av dem levererar säkert till er. Dock kommer jag undvika Arlas produkter så långt det går, för er urfega attityd vid UGs besök gör att ett företag som ert, vill jag ha så lite som möjligt att göra med. Hur är det möjligt att lullla runt med er text ovan och samtidigt vara helt ointresserad?

  Anette
 • Har köpt min sista Arlaprodukt.
  Har ni inte större koll på gårdarna som levererar till er, fy fan
  Clas-Göran
 • Det är många som hör av sig och vi är minst lika upprörda och ledsna som ni över att se hur det har gått till på den här gården.

  Vi väljer nu att låsa tråden med följande sammanfattning:
  • Svenska bönder har generellt en mycket god djurvälfärd, och Arlabönder har ett tydligt regelverk att följa för att säkerställa det.
  • Situationen kan förändras snabbt på en gård, det har inte sett ut som på bilderna när vi gjort kontroller.
  • Vad som skett på den här gården stämmer självklart inte överens med hur det ska och ser ut på Arlagårdar. Det här är givetvis inte acceptabelt och vi håller i nuläget på att se över det här ärendet.
  • Det kommer i dagarna att göras en ny, mycket omfattande och grundlig kontroll av gården, med två veterinärer och andra experter. Efter det tas beslut om hur vi går vidare.
  • Kossorna behöver mjölkas oavsett, av miljöskäl så måste den tas om hand. Vi kan garantera att mjölken från den här gården inte säljs i butik, istället kommer den här mjölken att omvandlas till biogas.
  • Som nämndes i programmet står gården under rekonstruktion. Det innebär att en utomstående person tillfälligt har tagit över ansvaret.
  • Arla är ett kooperativ som ägs av medlemmarna, dvs. bönderna. Vi har inte rätt att uttala oss i media om en enskild ägare. Den dialogen tar vi direkt med bonden och myndigheter det berör.
  • Självklart ville vi se filmerna och bilderna. Vår kommunikationschef bad om att få ta del av dem innan programmet sändes. Uppdrag Granskning sa ja, men skyllde sedan på tekniska problem. 
  • Tidigare i januari introducerade vi en uppdaterad version av vårt kvalitetsprogram Arlagården. I den nya versionen är det ännu större fokus på djurvälfärd. Fyra gånger om året ska varje ko bedömas på fyra områden – hull, hältor, skador, renhet – som är viktiga för hennes välbefinnande. Och bedömningen görs på ett standardiserat sätt enligt en gemensam mall.
  • Mer om Arlas syn på djuromsorg finns att läsa här: Ko-filosofi
  Vill du ändå skicka din fråga eller synpunkt så går det alldeles utmärkt i ett nytt inlägg här i forumet.

  Uppdaterat 3 februari
  Arla Konsumentkontakt
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.