Till senaste kommentaren

Syrad grädde - Vad är skillnaden mot crème fraiche?

  • Syrad grädde är hällbar och därför lättare att använda/tillsätta i till exempel grytor. 

  • Den är lättare att blanda in i en gryta eller soppa. Crème fraiche kan bli något klumpig.

  • Syrad grädde ger bra konsistens i såser och pannrätter, det blir inte stabbigt.

  • Syrad grädde har inte samma smakprofil som crème fraiche på grund av annan mjölksyrakultur och process.

  •  Crème fraiche har en tydlig ”crème fraiche-arom” medan syrad grädde har en frisk syrlig, gräddig smak.

Prova gärna Pasta carbonara med syrad grädde.



Matglada hälsningar👩‍🍳
Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad )

Kommentarer

  • Berätta gärna mer om skillnaden i tillverkningsprocessen och kulturerna.
  • Hej, och tack för att du skriver till oss!

    Processen för syrade grädde påminner i stort om hur vi gör våra andra syrade produkter.

    Först blandar vi grädde och mjölk till den fetthalt som önskas och syrningskulturen sätts till och blandningen får stå vid den temperatur som är bestämd.

    Själva syrningstiden styrs av det slut-pH som ska uppnås. Syrningskulturen är speciellt utvalt för att produkten skall få de egenskaper som vi önskar med hänsyn till smak, konsistens och funktion.

    Vi önskar dig en fin sommar!
    Christina Kommunikatör
  • Hej!
    Vår affär är för liten för att ha syradgrädde hemma. Kan man frysa den?
  • Hej,

    Vi rekommenderar inte att man fryser syrad grädde, då kvalitén kan försämras.

    Trevlig helg!
  • Hej!
    Är syrad grädde samma som ’buttermilk’ från USA mfl?
  • Hej!

    Nej, syrad grädde är inte samma sak som "buttermilk". Däremot kan buttermilk bytas ut mot vanlig filmjölk.

    Matglada hälsningar och fin dag till dig!
    Christina Kommunikatör
  • Viken skillnad mellan surad grädde och yougurt
  • Hej Ulla,

    Det är olika fetthalter och syrningskulter till yoghurt och syrad grädde, vilket ger dom olika smak och egensakper.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Hej!
    Finns syrad grädde laktosfri?
    Om inte, vilket är bäst att använda i en fisk gryta?
    Laktosfri grädde eller kokbar crème fraiche?

  • Hej Elisabet,
    Nej, vi har ingen laktosfri syrad grädde att erbjuda.

    Det fungerar fint att göra fiskgryta med både grädde och creme fraiche. Det är helt enhelt en smaksak vilket man föredrar.  Bifogar två recept som du kan hämta inspiration ifrån. En gryta är baserad på creme fraiche och en på grädde.

    Fiskgryta med sparris
    Fiskgryta med musslor

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Hej, jag bo i tyskland. Vi har nagot här som heter Saure Sahne, vad igentligen översättas som typ syrad grädde. Men det har ju bara 5% här. Tänkte laga Arlas Gräddkola recept - fins det nagon alternativ jag skulle kunna ta i stället?
  • Hej Karin,

    Tror inte det fungerar så bra att använda grädde med 5% fetthalt. Vi rekommenderar dig att istället ta vanlig vispgrädde med fetthalt 40%.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Kan man använda gräddfil istället? Eller mixa det med gräddfil?
    Synnöve
  • Hej Synnöve,

    Gräddfil är inte värmestabil och fungerar därför inte lika bra vid varm matlagning. Gräddfil fungerar bättre som bas i kalla såser och dressingar.

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.