Information om Bovaer
Använder svenska Arlabönder fodertillskottet Bovaer?
Inga svenska Arlakor får Bovaer. Under 2023 genomförde vi tester ute på ett litet antal gårdar.
Flera andra svenska mejeriföretag använder Bovaer. Fodertillskottet används i över 60 länder runt om i världen.
Regleringsorgan såsom Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) och andra globala myndigheter, har godkänt dess användning baserat på bevis för att det inte skadar människors eller djurs hälsa.
Vi tittar på hur vi kan använda metanreducerande fodertillskott framöver. Om vi beslutar oss för att göra fler pilottester framöver kommer vi att berätta om detta.
Detaljerade frågor om produkten Bovaer hänvisar vi till producenten Royal DSM.
Vad är Bovaer?
Bovaer är ett fodertillskott som gör det möjligt för lantbrukare att minska metanutsläpp från mjölk-, nötkreaturs- och andra idisslarbesättningar med i genomsnitt ca 30 procent.
Varför Bovaer?
Mjölkkor ger oss mängder av näringsrika livsmedel och genom sitt betande bidrar de till öppna landskap, att binda kol i marken och ökad biologisk mångfald. Men vi vet samtidigt att 40 procent av klimatutsläppen på gårdarna kommer från kornas matsmältning. När korna rapar och fiser släpper de ut metangas.
Kan tillskottet överföras till människor när de äter mejeriprodukter?
Nej. Bovaer är specifikt designat för att brytas ner i kons matsmältningssystem och bryts snabbt ner till naturligt förekommande föreningar som redan finns i kons vom. Bovaer går inte vidare från kon till mjölken, och således finns det heller inga spår av det i slutprodukterna i butik.
Kan vi lita på att korna inte tar skada av Bovaer?
Ja, fodertillskottet påverkar inte själva kossan, mer än att det håller nere enzymet som utlöser metanproduktionen i kossans matsmältningssystem. Bovaer förändrar inte kons matsmältning på ett sätt som orsakar obehag eller skada. Istället riktar det sig specifikt mot metanproduktionsprocessen, vilket sker utan att påverka kons förmåga att smälta mat eller absorbera näringsämnen. Bovaer bryts ner fullständigt i våmmen och omvandlas till ämnen som redan naturligt finns där.
Används Bovaer på ekologiska gårdar?
Nej, ekologiska gårdar använder inte Bovaer.
Borttagen kommentar