Varför går kon med på att bli mjölkad med maskin?

Kon blir stimulerad att vilja släppa ifrån sig mjölken när bonden torkar av spenarna. Våra rörelser liknar kalvens buffande med mulen och tunga när den letar efter spenarna. När spenarna berörs sker en autonom signal från ryggmärgen vilket gör att kon utsöndrar ett nedsläppningshormon ( oxytocin) i blodet som får juvervävnadens alla miljontals mjölkblåsor att kramas ihop och göra så att mjölken blir tillgänglig för oss människor att mjölka ur eller för en kalv att dia.

 Oxytocineffekten fungerar likadant för alla däggdjur. Den inträffar på samma sätt om kalven diar eller vi människor gör rent kons spenar och mjölkar med maskin.
Mjölkmaskinen är tekniskt avancerad och härmar också kalvens sugrörelser genom att omväxlande rytmiskt trycka ihop spenen lite ( som att suga) och bara hänga kvar medans den urmjölkade mjölken sugs bort till mjölktanken.
Kon tycker det är skönt eftersom det påminner om kalvens kraftiga sugande.

Oxytocineffekten varar bara några minuter. Därefter dröjer det flera minuter innan den är möjlig att upprepa för kon igen.
Man kan likna det vid att kon vrider av och på mjölkkranen själv när det är lämpligt. I annat fall skulle kons juver kontinuerligt läcka vilket kan leda till juverinflammation.

Om kon blir skrämd eller har ont blockeras signalen och kon släpper inte ner mjölken. Därför är det viktigt att ta väl hand om korna. Kon trivs bäst om mjölkningen sker på samma sätt varje gång.
(Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.