Till senaste kommentaren

Varför använder man karragenan i Laktosfri vispgrädde 36%?

Laktosfri Vispgrädde 36%, som har en längre hållbarhet jämfört med Vispgrädde 40%, tillsätter vi E407, Karragenan. Det gör vi för att stabilisera grädden och undvika gräddsättning. 

Med gräddsättning menas att grädden skiktar sig och fett kan klumpa ihop sig och/eller lägga sig på ytan av produkt. 

Som det ser ut just ni har vi ingen process för att tillverka färsk laktosfri grädde med en hållbarhet på 7-9 dagar utan karragenan. Men, vi hoppas på sikt kunna lösa det så vi kan erbjuda konsumenter laktosfri grädde utan tillsatser.

Ta gärna del av mer information kring karragenan via länk nedan.
Varför använder Arla karragenan?
Arla Konsumentkontakt

Kommentarer

  • Hej!

    Ni svarade på denna för ett år sedan står det så vad har hänt med denna fråga sedan dess? Eftersom försäljningen av laktosfria produkter ökat så borde efterfrågan finnas även för färsk laktosfri grädde. Det inte finns någon sådan på marknaden så kan ni inte veta om kunderna hellre väljer färsk grädde än en grädde med karragenan. Vilken grädde med laktos säljs mest, färsk eller den med karragenan? Varför skulle den som måste äta laktosfritt vilja ha onödiga tillsatser i grädden?
  • Hej Anna,
    Ber om ursäkt för att du har fått vänta på svar. Vi tar ärendet vidare och återkopplar till dig så snart vi har fått svar.

    Vänliga hälsningar
  • Hej Anna,

    Ursäkta att svar har dröjt.
    Som svar på din fråga arbetar vi för att hitta en lösning men ännu inte nått dit. Våra försäljningssiffror är ingenting som vi kommunicerar ut offentligt.
    Dina synpunkter är viktiga och vi kommer att ha det i åtanke i vårt förbättringsarbete.

    Önskar dig en trevlig höst!

  • Hej! Varför finns inte 40% vispgrädde laktosfri?
    Jag är ny på den laktosfria kartan och försöker lära mig om tillverkningsprocesser.
    Hälsningar
    Kristin
  • Hej,

    Tack för din fråga. Vi arbetar ständigt med att utveckla vårt laktosfria sortiment men vi har just nu ingen information om vilka produkter som står på tur. Jag tar ditt önskemål om laktosfri 40% vispgrädde vidare till berörda och förhoppningsvis kommer produkten snart att dyka upp på mejerihyllan.

    Önskar dig en trevlig höst!
  • Hej!
    Har en släkting som är laktosintolerant.
    Jag tål inte 36%grädde. Får väldigt ont i magen. Därför kan vi inte ha någon efterrätt med grädde tillsammans. Och 36% grädde smakar inte bra.
    Dåligt att det inte finns 40% laktosfri!

    Bettan
  • Hej Bettan,

    Tack för att du hör av dig till oss. Dina synpunkter är viktiga för oss och vi kommer givetvis att ta dem vidare inom företaget.

    Önskar dig en fin dag!
  • Hej igen...
    Jag kopierar text ur en artikel i SvD nedan men liknande information kan även hittas i fler källor:

    "Försäljningen av laktosfria mejeriprodukter har ökat kraftigt de senaste åren. Mellan 2009 och 2013 ökade försäljningen med 77 procent." (https://www.svd.se/laktosfri-mjolk-miljardindustri-5H3X)

    Då drar i alla fall jag slutsatsen att även försäljningen av laktosfri grädde, fil m.m. ökat. Så frågan jag ställer igen är: varför ska laktosintoleranta personer tvingas äta onödiga tillsatser i en sådan basprodukt som grädde ändå är i vår matkultur när produkten inte kräver karragenan? Jag vill välja om jag vill ge mina barn onödiga tillsatser i maten eller inte. NÄR kommer det finnas laktosfri grädde med 40% fett?

    /Anna
  • Hej Anna,

    Tack för att du återkommer till oss. Länken du hänvisar till går inte att klicka på. Vänligen återkom med den länk du hänvisar till så att vi kan ta din fråga vidare.

    Välkommen åter!
  • Hej!
    jag vill också lägga min röst på en 40% laktosfri grädde utan förtjockningsmedel. Dessutom har ju karragenan visat sig vara inflammationsfrämjande. Så jag hade hellre fått en uppdelad grädde (antar att en rejäl omskakning kan lösa det?) än en med några tillsatser.
  • Hej Nicklas!

    Även din röst är nu framförd till våra medarbetare som jobbar med produktutveckling av laktosfri grädde

    Vi önskar dig en fin vinter!
    Christina Kommunikatör
  • Håller med alla tidigare talare. Vi måste också nu gå över till laktosfritt i familjen. Vi lagar all mat från grunden själva utan några som helst tillsatser. Blev förtvivlad när jag skulle köpa grädde och bara fann Karragenanskituppblandad 36% "vispgrädde". Ursäkta, men jag blir upprörd på er nonchalans mot oss kunder. Den borde inte ens få kallas vispgrädde. Jag brukar alltid hitta lösningar på mat och tillagningsalternativ men nu är det kört. Vi brukade köpa "gammaldags" mjölk och både den och den vanliga 40% grädden klumpar sig så vad får er att tro att laktosfri-kunderna inte klarar av att skaka om paketen?
  • Hej Viktoria!

    Vi vill så klart tillgodose  alla konsumenters önskemål och behov.  Det finns just nu ingen enkel och snabb lösning, men vi jobbar vidare med vår produktutveckling för att kunna tillverka lakosfri grädde utan karragenan.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Här är en till som inte kan förstå varför laktosfrigrädde ska vara 36%.
    Köper inga oäkta varor men just grädde har jag inget väl om jag inte vill äta tabletter varje måltid.
    Snälla 40% laktosfrigrädde kan inte vara så svårt att få fram väl?
  • Hej Linda!

    Vi förstår att det kan tyckas konstigt att det tar så lång tid för oss att hitta en lösning,men det är inte riktigt så enkelt som det låter. Vi önskar också att det inom en snar framtid är möjligt för oss att erbjuda vår konsumenter laktosfri grädde utan tillsats av karragenan.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Jag tycker det verkar orimligt att inte Arla skulle kunna framställa en Laktosfri grädde utan farliga ämnen.
    Karragenan är känt för sina inflammatoriska egenskaper

    Jag tycker också att produkter innehållande karragenan borde märkas tydligare.

  • Hej Jonas och tack för att du skriver till oss,

    Dina synpunkter om karragenan och märkning är viktiga och vi föremedlar dem givetvis vidare in i företaget. Ta gärna del av vår information kring karragenan i bifogad länk.

    Varför använder Arla karragenan?

    Vi önskar dig en fin dag!

    Christina Kommunikatör
  • Hej!
    Hoppas också på att ni snart lyckas få fram 40%-ig laktosfri grädde utan karragenan som jag med många andra mår dåligt av.
    Finns det någon plan för att kunna få fram det under året?
  • Hej Eva och tack för att du skriver till oss,

    För tillfället har vi ingen information om att det kommer en sån produkt som du efterfrågar. Men givetvis tar vi ditt önskemål vidare till våra produktutvecklare.

    Vi önskar dig en trevlig dag!
  • Hej!
    Har läst konversationerna om laktosfri vispgrädde och ställer mig frågan - Vad är problemet med att tillhandahålla 40 %ig laktosfri grädde? Trots att det är frågan kan jag inte se att det finns något ordentligt svar!
    Undrar också varför Arla inte har någon 5 dl laktosfri grädde och varför den är så mycket dyrare än ICAs som också är svensk!
  • Hej Monica!

    När vi lanserade lakrosfri grädde så var efterfrågan större på magrare grädde. Därför valde vi att ha en lägre fetthalt med längre hållbarhet på lakrosfri grädde.

    Vi har inte har någon process för att tillverka färsk laktosfri grädde 40% med en hållbarhet på 7-9 dagar utan karragenan. Men, vi hoppas på sikt kunna lösa det så vi kan erbjuda konsumenter laktosfri grädde utan tillsatser.

    Det är efterfrågan som bland annat styr hur många olika förpackningsstorlekar vi kan erbjuda.

     I Sverige har vi fri prissättning och butikerna bestämmer själva vilket pris de väljer att ta ut för våra produkter. Butikerna lägger på egna marginaler, vilket kan variera en del mellan olika butiker.

    Vi önskar dig en fin helg!

    Christina Kommunikatör
  • Hej, jag vill också trycka på att det tas fram laktosfria produkter utan tillsatser som tex karragenan i grädden. Vi som är laktosintoleranta måste kunna köpa produkter som är ”rena”. Alla som på något sätt producerar och säljer livsmedel måste ta sitt ansvar när det gäller tillsatser, att ta bort dessa ur produkterna. Ni har ett stort samhällsansvar.
  • Hej Angela och tack för att du skriver till oss,

    Vi tar dina synpunkter vidare in i företaget. Läs gärna mer om varför vi använder karragenan i följande inlägg: Varför använder Arla karragenan? 

    Vi önskar dig en fin sommar!
  • Hej!
    Jag precis som många talare innan, efterlyser grädde och andra mejeriprodukter UTAN karragenan.
    Många med mig som äter antiinflammatorisk kost, för sin hälsa, mot värk i kroppen etc ska ju självklart kunna köpa laktosfri grädde 40%!!
  • Alltså frågan har funnits i flera år och ni har ännu inte framställt 40% laktosfri grädde SKÄMS på er
  • Jag skrev till er som synes i tråden här ovan för över två år sedan. Hur har ni tagit hänsyn till mina och andras synpunkter när det gäller tillsatser i laktosfri grädde? Hur ser planen ut för att kunna erbjuda era kunder grädde utan tillsatser? Spelar ingen roll om det är tre dagar eller nio dagars hållbarhet på laktosfri grädde utan jag vill bara kunna ge mitt laktosintoleranta barn en skvätt grädde i gräddsåsen eller i potatisgratängen som är utan tillsatser!
  • Hej Anna!

    För att tillverka färsk laktosfri grädde med en hållbarhet på 7-9 dagar, utan karragenan, krävs en speciell process, och den processen har inte vi.

    Prioriteringar och aktiviteter ändras med tid av olika skäl ,och just nu jobbar vi inte aktivt med en lösning.

    På sikt vill vi gärna ta fram en vispgrädde utan karragenan.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Christina detta tycker jag jag är förargligt!

    Det är dessa tillsatser och liknande som framkallar allergier och cancer

  • Hej Renee!

    Ta gärna del om information kring karragenan på bifogad länk.
    Varför använder man karragenan?

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Christina jag tycker nu att ni kan göra vanlig grädde utan Karragenan i 40% men ni vägrar ge dem som är laktosintoleranta det valet. detta är inte försvarbart det är DISKRIMINERING!

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.