Varför skvätter Kelda sås och soppor under uppvärmning?

Det finns risk för "explosioner" om man inte rör i såsen/soppan under värmning i kastrull på spis. 
  • I kastrull börjar kokningen i botten och luftbubblor formas, men de stiger inte till ytan som för kokande vatten eftersom densiteten är högre i såsen/sopporna, de är tätare och jämnare. 
  • Luftbubblorna går samman i en större bubbla som, när trycket har byggts upp tillräckligt mycket, smätter upp till ytan och kan orsaka skvättning.
  • De Kelda soppor/såser med bitar och struktur borde kunna kanalisera bubblorna upp till ytan bättre och därmed minska risken för att en stor bubbla i botten orsakar explosion.
  • Risken är större om produkten är tjock, jämn och tät.
  • Samma fenomen i mikro om man inte rör i såsen/soppan under uppvärmning.
Tänk på att värma såserna/sopporna långsamt på medelvärde och rör under tiden!
Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.