8 frågor om Mjölkproduktion
1. Hur ser mjölkproduktionen ut?
2. Vart ligger de stora mjölkgårdarna?
3. Vad äter korna?
4. Har de tillgång till utevistelse?
5. Jobbar ni mot en hållbar utveckling?
6. Utgör er mjölkproduktion något slags hot mot miljön?
7. Hur går tillverkningen av förpackningen till? Är det hållbart? Land/Företag...
8. Hur stor del av korna bor i lösdriftstallar?
2. Vart ligger de stora mjölkgårdarna?
3. Vad äter korna?
4. Har de tillgång till utevistelse?
5. Jobbar ni mot en hållbar utveckling?
6. Utgör er mjölkproduktion något slags hot mot miljön?
7. Hur går tillverkningen av förpackningen till? Är det hållbart? Land/Företag...
8. Hur stor del av korna bor i lösdriftstallar?
Följ inlägget
0
följare
Vi har tagit din fråga vidare.
Trevlig helg!
Hej Ante!
Tack för dina frågor.
Här kommer svaren…
Mjölkproduktion i Sverige drivs oftast som familjeföretag med eller utan anställda. När det gäller Arla äger Arlabönderna sina gårdar och är medlemmar/ ägare i Arla som är ett producentkooperativ.
Här kan du läsa mer om Arla
Mjölkproduktionen kan vara mer eller mindre tekniskt avancerad. Mjölken förädlas till olika mjölkprodukter på våra mejerier och distribueras till handeln.
2 De stora mjölkgårdarna är utspridda över hela landet. I samma bygd kan
finnas både stora och små mjölkföretag. I bygder som är särskilt lämpade för
mjölkproduktion kan mjölkgårdarna ligga tätt som t.ex. i Halland,
Västergötland, Småland, Öland och Gotland medan en det i en del andra bygder
inte längre finns några mjölkkor kvar.
3 Kor är växtätare och idisslare och behöver stora mängder växtfiber för att må bra.
Det viktigaste fodret är betesgräs och ensilage av antingen vallväxter eller
t.ex. hackad majs eller helsäd. Utöver det äter korna olika mängd kraftfoder
beroende på hur stort näringsbehov de har, det beror på hur mycket mjölk kon
ger för tillfället. Kraftfoder består mestadels av spannmål, ärtor, bönor men
även majs, raps och soja m.fl. växter kan ingå. Kor behöver också mineralfoder
och saltsten samt rent vatten i stora mängder .
4 Alla kor ska beta enligt vår svenska beteslag. Kor ska vistas på bete minst under den tid som anges i lagen för olika delar av landet- I norr är betessäsongen
kortare än i Södra Sverige. Vissa gårdar har korna utomhus en viss tid per dag
även under vintern och på vissa gårdar kan kon välja om hon vill gå ut eller
inte. Fodret serveras inomhus på vintern där kon har en torr plats att vila på
och skydd mot väder och vind.
5 Här kan du läsa mer om Arlas miljöarbete. Alla Arlabönder måste följa de miljö- och djurskyddslagar som finns och utöver det även Arlas kvalitetsprogram som gäller livsmedelssäkerhet, miljö och
djurskydd. I Sverige har användningen av mängden soja som foder minskat rejält.
Många mjölkbönder arbetar med energiåtervinning i olika former som t.ex. biogas.
6 Miljön är viktig för bonden. Här kan du läsa mer om hur vi jobbar på våra gårdar för en hållbarare miljö: https://www.arla.se/om-arla/vart-ansvar/miljoarbete/garden/
Alla sorters företag kan vara farliga för miljön om de sköts på felaktigt sätt.
Förutom att bönderna är måna om och beroende av en bra miljö för sina djur
kontroller också Länstyrelssen, kommunen och olika certifieringsorgan att
reglerna efterlevs.
7 Kommer du få svar på från Arlas
konsumentkontakt.
8 I december 2016 bodde 71,2 procent av
Trevlig helg!Sveriges kor i lösdrift. Ungefär hälften av alla gårdar
hade då lösdrift. Andelen kor i lösdrift ökar kontinuerligt samtidigt som
antalet gårdar med uppbundna kor minskar. Om en mjölkbonde vill utöka sin
besättning eller bygga nytt är det enbart tillåtet med lösdrift. De ekologiska
gårdar har lösdrift utom ett fåtal små gårdar som fått dispens under villkor
att korna motioneras. De får dock inte utöka sin verksamhet utan ombyggnad till
lösdrift. De uppbundna gårdarna minskar i takt med gårdarnas avveckling och
böndernas pensionering.
Vänligen Inger Arlabonde