8 frågor om Mjölkproduktion

1. Hur ser mjölkproduktionen ut?

2. Vart ligger de stora mjölkgårdarna?

3. Vad äter korna?

4. Har de tillgång till utevistelse?

5. Jobbar ni mot en hållbar utveckling?

6. Utgör er mjölkproduktion något slags hot mot miljön?

7. Hur går tillverkningen av förpackningen till? Är det hållbart? Land/Företag...

8. Hur stor del av korna bor i lösdriftstallar?

Kommentarer

  • Hej!

    Vi har tagit din fråga vidare.

    Trevlig helg!

     
    Kristina Kommunikatör
  • Hej Ante!

    Tack för dina frågor.
    Här kommer svaren…

    Mjölkproduktion i Sverige drivs oftast som familjeföretag med eller utan anställda.  När det gäller Arla äger Arlabönderna sina gårdar och är medlemmar/ ägare  i Arla som är ett producentkooperativ.

    Här kan du läsa mer om Arla 

    Mjölkproduktionen kan vara mer eller mindre tekniskt avancerad. Mjölken förädlas till olika mjölkprodukter på våra mejerier och distribueras till handeln.

    2  De stora mjölkgårdarna är utspridda över hela landet.  I samma bygd kan
    finnas både stora och små mjölkföretag. I bygder som är särskilt lämpade för
    mjölkproduktion kan mjölkgårdarna ligga tätt som t.ex. i Halland,
    Västergötland, Småland, Öland och Gotland medan en det i en del andra bygder
    inte längre finns några mjölkkor kvar.  

    3 Kor är växtätare och idisslare och behöver stora mängder växtfiber för att må bra.
    Det viktigaste fodret är betesgräs och ensilage av antingen vallväxter eller
    t.ex. hackad majs eller helsäd. Utöver det äter korna olika mängd kraftfoder
    beroende på hur stort näringsbehov de har, det beror på hur mycket mjölk kon
    ger för tillfället. Kraftfoder består mestadels av spannmål, ärtor, bönor men
    även majs, raps och soja m.fl. växter kan ingå. Kor behöver också mineralfoder
    och saltsten samt rent vatten i stora mängder .

    4 Alla kor ska beta enligt vår svenska beteslag. Kor ska vistas på bete minst under den tid som anges i lagen för olika delar av landet- I norr är betessäsongen
    kortare än i Södra Sverige. Vissa gårdar har korna utomhus en viss tid per dag
    även under vintern och på vissa gårdar kan kon välja om hon vill gå ut eller
    inte. Fodret serveras inomhus på vintern där kon har en torr plats att vila på
    och skydd mot väder och vind.

    5 Här kan du läsa mer om Arlas miljöarbete. Alla Arlabönder måste följa de miljö- och djurskyddslagar som finns och utöver det även Arlas kvalitetsprogram som gäller livsmedelssäkerhet, miljö och
    djurskydd. I Sverige har användningen av mängden soja som foder minskat rejält.
    Många mjölkbönder arbetar med energiåtervinning i olika former som t.ex. biogas.

    6 Miljön är viktig för bonden. Här kan du läsa mer om hur vi jobbar på våra gårdar för en hållbarare miljö: https://www.arla.se/om-arla/vart-ansvar/miljoarbete/garden/  

    Alla sorters företag kan vara farliga för miljön om de sköts på felaktigt sätt.
    Förutom att bönderna är måna om och beroende av en bra miljö för sina djur
    kontroller också Länstyrelssen, kommunen och olika certifieringsorgan att
    reglerna efterlevs.

    7 Kommer du få svar på från Arlas
    konsumentkontakt.

    8 I december 2016 bodde 71,2 procent av
    Sveriges kor i lösdrift. Ungefär hälften av alla gårdar
    hade då lösdrift. Andelen kor i lösdrift ökar kontinuerligt samtidigt som
    antalet gårdar med uppbundna kor minskar. Om en mjölkbonde vill utöka sin
    besättning eller bygga nytt är det enbart tillåtet med lösdrift. De ekologiska
    gårdar har lösdrift utom ett fåtal små gårdar som fått dispens under villkor
    att korna motioneras. De får dock inte utöka sin verksamhet utan ombyggnad till
    lösdrift. De uppbundna gårdarna minskar i takt med gårdarnas avveckling och
    böndernas pensionering.

    Trevlig helg!
    Vänligen Inger Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.