Till senaste kommentaren

Är laktosfria mejeriprodukter ett bättre alternativ för diabetiker?

Eftersom diabetes är en sjukdom så rekommenderar vi dig att konsultera din läkare kring information om hur kosten, olika typer av socker och mjölkprodukter påverkar diabetes.

Laktos, eller mjölksocker, består av en sammansättning av två andra sockermolekyler, glukos och galaktos. Det finns olika metoder för att producera laktosfria produkter:

 • Traditionellt tillsätts ett enzym, laktas, som delar laktosen så att glukos och galaktos blir "fria" istället för att sitta ihop som de gör i laktos. Detta innebär att mängden laktos minskar drastiskt i produkten, men också att mängden fri glukos och galaktos ökar. Det resulterar i att den totala mängd kolhydrater, eller socker i dagligt tal, är i stort sett det samma i laktosfria och konventionella mjölkprodukter så länge du jämför mjölk med mjölk, och yoghurt med yoghurt och så vidare.
 • Det finns också filtreringsmetoder som filtrerar bort en viss mängd laktos, det används oftast i kombination med tillsättning av enzym. Den kombinationsmetoden innebär att den totala mängden kolhydrater minskar i produkten jämfört med de konventionella produkterna. Du kan titta på näringsvärdestabellen på baksidan av förpackningen hur mycket kolhydrater din mjölkprodukt innehåller, oavsett om den är laktosfri eller inte. Smaksatta mjölkprodukter, till exempel fruktyoghurt, innehåller dessutom en viss mängd tillsatt socker, som också ingår i den totala mängden kolhydrater angivet i näringsvärdestabellen.


Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Har ni verkligen koll på enzym-tillsatserna i era laktosfria produkter? Och filtrerar ni verkligen bort laktosen så att ni kan stå för ”etiketteringen” laktosfritt? På senare tid har jag upprepat reagerat som om jag fått i mig laktos när jag ätit Arlas laktosfria fil och naturella yoghurt. Jag vill köpa svenskt, men idag tänkte jag att jag borde välja bort Arlas laktosfria, till förmån för Valios produkter. (Det har aldrig hänt att jag känt behov av att ta en laktas-enzymtablett efter att ha käkat Valios kefir, tex.)
  Valio tycks ha bättre metoder att få bort laktosen ur sina produkter. Är det skillnad? Att de lyckas filtrera bort, men ni tillsätter enzym - som känns för futtigt doserat?
  Idag tänkte jag att ni borde ha varningstext på er yoghurt; att ni inte lyckats eliminera laktosen ur den.
  Upplys mig: Har ni börjat snåla med enzymerna. Min magkänsla säger det.


  Katarina
 • Hej Katarina,

  Vi gör regelbundna kontroller och tester på produkterna för att säkerställa att de inte innehåller laktos. Vi kontroller först i tank att all laktos är nedbruten, därefter kontrollerar vi också de första förpackningarna på våra förpackingslinjer innan vi släpper produkt vidare.

  Står det laktosfri på förpackningen kan du känna dig helt trygg med att produkten inte innehåller laktos. 😊

  Vänliga hälsningar
  Camilla Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.