Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Är laktosfria mejeriprodukter ett bättre alternativ för diabetiker?

Eftersom diabetes är en sjukdom så rekommenderar vi dig att konsultera din läkare kring information om hur kosten, olika typer av socker och mjölkprodukter påverkar diabetes.

Laktos, eller mjölksocker, består av en sammansättning av två andra sockermolekyler, glukos och galaktos. Det finns olika metoder för att producera laktosfria produkter:

 • Traditionellt tillsätts ett enzym, laktas, som delar laktosen så att glukos och galaktos blir "fria" istället för att sitta ihop som de gör i laktos. Detta innebär att mängden laktos minskar drastiskt i produkten, men också att mängden fri glukos och galaktos ökar. Det resulterar i att den totala mängd kolhydrater, eller socker i dagligt tal, är i stort sett det samma i laktosfria och konventionella mjölkprodukter så länge du jämför mjölk med mjölk, och yoghurt med yoghurt och så vidare.
 • Det finns också filtreringsmetoder som filtrerar bort en viss mängd laktos, det används oftast i kombination med tillsättning av enzym. Den kombinationsmetoden innebär att den totala mängden kolhydrater minskar i produkten jämfört med de konventionella produkterna. Du kan titta på näringsvärdestabellen på baksidan av förpackningen hur mycket kolhydrater din mjölkprodukt innehåller, oavsett om den är laktosfri eller inte. Smaksatta mjölkprodukter, till exempel fruktyoghurt, innehåller dessutom en viss mängd tillsatt socker, som också ingår i den totala mängden kolhydrater angivet i näringsvärdestabellen.


Arla Konsumentkontakt Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Varför detta tjat om laktosintolerant eller laktosens vara eller inte vara?
  Denna intolerans finns inte..
  Det är pastöriseringsintollerans det handlar om. Opastöriserad mjölk/mejeri från uteslutande gräs/grovbete ger inga intoleranser. Producera saker från den grund det är av Evulution visat vara den bästa. Inte skit från industri och spannmål.
  Bara ett sakligt inlägg om hälsa och "hållbart jordbruk"...
  Mats
 • Hej Mats!

  Det är en intressant teori som du tar upp. I Sverige är det dock lag på att den mjölk som säljs ska vara pastöriserad. Det beror på att den opastöriserade mjölken kan innehålla bakterier som gör oss sjuka. Den opastöriserade mjölken innehåller dessutom lika mycket laktos som pastöriserad mjölk, så är man laktosintolerant reagerar man på båda.
  Vänliga hälsningar
  Maja 
  Maja

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.