Till senaste kommentaren

Varför har man kalciumklorid i ost?

Hej!
Jag undrar varför ni har kalciumklorid i eran ost Arla Ko Herrgård Ekologisk 28%?


(Uppdaterad )

Kommentarer

  • Hej!

    Kalciumklorid tillsätts i ytterst små mängder i syfte att förbättra ostens koagel, så att ostmassan blir mer stabil.
    Kalciumklorid är godkänt för användning av KRAV i ekologisk ost.

    Vad är kalciumklorid?
    Kalciumklorid är precis som koksalt, det vill säga natriumklorid, ett salt. Det består utav en kalciumjon och två kloridjoner.

    Hur klassas kalciumklorid?
    Kalciumklorid klassas inte som en tillsats, utan ett processhjälpmedel och behöver därför inte deklareras i innehållsförteckningen. Vi har dock valt att deklarera kalciumklorid i innehållsförteckning.

    Tillsatt mängd?
    Den mängd kalciumklorid vi tillsätter ystmjölken är 5-20 g per 100 kg mjölk, vilket motsvarar cirka 10 kg ost.
    Mängden är väldigt liten jämfört med mjölkens naturliga innehåll av kalcium, samt den mängd klorid som vi tillsätter med koksalt/natriumklorid. När kalciumklorid tillsätts löses det vid tillverkning av ost upp sig och återgår till kalciumjoner och kloridjoner. Den kalciumklorid som tillsätts, kan inte ens genom analys skiljas från naturligt kalcium från mjölken, eller klorid från koksalt.
    Christina Kommunikatör
    (Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.