Besöka en Arla gård i Småland

Hej,

Kan privatpersoner besöka någon av era gårdar? Jag skulle vilja besöka någon i Småland nämligen, gärna inom Nässjö kommun alternativt Jönköping kommun.

Meningen med besöket är att jag vill se hur kossorna behandlas på gården, samt ställa några frågor till bonden.

Kommentarer

  • Hej Daniel och tack för att du skriver till oss!

    Av sekretessskäl lämnar vi inte ut telefonnummer eller kontaktuppgifter till våra ägare, Arlabönderna.  Däremot är du är välkommen att skicka dina frågor om gården och djurskötsel till Inger, vår bonde här i forumet.

    Kan jag besöka en Arlagård?

    Vi önskar dig en fin dag!

    Christina Kommunikatör
  • Det var trist. Vore lärorikt att se hur korna lever i verkligheten än att få ens frågor besvarade på internet.

    Men kan dra någon iallafall. Vad gör ni med kalvarna som är hanar? Skickas dem till slakt nästan direkt? Eftersom dom inte behövs och är enbart en kostnad för er?

    Hur många kalvar brukar en ko föda innan ni skickar den till slakt?
  • Hej Daniel!
    Tack för din fråga. Här kommer svaren. Nej de skickas inte till slakt direkt. Det är lite olika hur man gör med tjurkalvarna från gård till gård. På en del gårdar föder man själva upp tjurarna till slaktdjur, de flesta slaktas när de är 1-2 år.Då har de vuxit färdigt. Andra gårdar säljer tjurkalvarna vidare till en annan specialiserad köttdjursuppfödare. Kalvarna får fortsatt mjölkutfodring där tills att de är gamla nog att klara sig på annat foder. Vissa gårdar kastrerar tjurkalvarna och kan då ha dem på bete under sommaren för att växa på gräs eller hjälpa till att hålla hagmarker öppna. Kalvarna ger mer tillbaka om de är större när de slaktas. Många köttdjursuppfödare vill köpa tjurkalvar vilket är en bristvara nu när så många kobönder lagt av. Hur många kalvningar en ko får göra varierar också. Medeltal är 3-4 kalvningar, men vissa kor kalvar uppåt 10-12 ggr. Det förutsätter att kon lyckas bli dräktig på nytt varje år och producerar bra mjölk samt mår bra för övrigt. Om en bonde ser att en av korna t.ex inte mår bra i benen och inte blir bra av veterinärbehandling eller har en juverskada eller liknande väljer bonden att byta ut den kon mot en yngre. Detsamma gäller om bonden inte lyckas få kon dräktig. Då skickas kon till  slakt när hennes mjölkperiod är över.
    Hoppas du fått svar på dina frågor i annat fall är du välkommen tillbaka igen.
    Vänligen
  • Kan du inte läsa igenom den texten du skrev precis och ersätta ko/tjuren/kalvarna med hund/valp. Återkom gärna sen om du inte ser något allvarligt stört i denna process.

    Synd att ni gömmer era bönder och hur processen går till. Men förståeligt då era siffror hade sjunkit något fruktansvärt om man fick besöka bonden.
  • Hej igen Daniel!
    Hundar är sällskapsdjur och kor, grisar och får tillhör våra animalieproducerande djur eller lantbruksdjur om man hellre vill säga det. Även en hundägare måste ibland ta obekväma beslut liksom hästägare. När djuret blir gammalt eller råkar bli skadat kan det behöva avlivas. Men eftersom kors kött är bra näring och mat till människor tas det om han och används när kon inte längre kan producera mjölk. Kor lever i nuet och funderar inte på framtiden. Det viktigaste för oss bönder är att ta hand om våra djur på ett bra sätt medan de lever.
    Vänliga hälsningar Inger Arlabonde
  • Du vaknar nog ur din bubbla någon gång också hoppas jag.
    Men för skoj skull ett exempel. Om din kompis hade som hobby att föda upp hundar och katter för att sen äta dom. Hade du ställt dig emot det eller hade du varit helt okej med det.

  • Hej Daniel!
    Det är inte troligt och tror inte heller att det är lagligt att göra så i Sverige så därför skulle jag inte tyckt det var ok. Ha en bra dag!
    Vänligen Inger Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.