eko-produkterna

Hej!

Jag tycker era nya eko-produkter är superduperbra, för innan har jag gärna valt bort mjölkprodukter av miljöhänsyn. Samtidigt är ju frågan rätt mångfacetterad, för kor håller ju fält öppna, vilket ger många många fler organismer per kvadratmeter! Nu är det bara lite av hälsoskäl (jag har hört att mjölk ökar risk för benskörhet) och etiska skäl (att kor som inte längre kan producera mjölk slaktas) som gör att jag ändå inte övergår till endast mjölkprodukter. (Jag handlar även mycket av Oatly).
Jag skulle för övrigt vilja ställa två frågor. Betar alla Arlas kor utomhus på fält och ängar (som bilden här bakom på er sida visar) de årstider som det är möjligt? Och varför är inte alla era produkter så klimatsmarta som ni nu har gjort det ekologiska sortimentet?

Med vänliga hälsningar,
Klara

Kommentarer


 • Hej!
  Tack för att du gillar våra miljösmarta ekoprodukter! Vill skicka med en länk angående benskörhet, eftersom det inte stämmer det du skriver att mjölk skulle öka risken för benskörhet. Läs gärna mer i länken.
  Kan mjölk minska risken för benskörhet? Då det gäller slakt av mjölkkorna så är det köttet väldigt miljösmart eftersom vi får 2-6 kalvar och 20000-60000 liter mjölk efter kon innan den går på slakt. Kvigkalvarna hjälper till att hålla ängsmarker och andra betesmarker öppna under tiden de växer upp.
  Då det gäller bete för korna under sommarhalvåret så ser det olika ut på olika gårdar. Vi har olika krav beroende på var i Sverige vi bor. Se mer i länken Hur djur ska hållas på bete De kor som producerar ekomjölk har strängare regler då det gäller sommarbetet. De måste vara ute minst 12 timmar per dygn och äta minst 6 kg ts gräs per dygn. Ts betyder Torrsubstans och innebär att man tagit bort allt vatten i gräset när man anger vikten.
  Så jag skulle vilja påstå att det är troligare att Ekokor går ute på sådana beten som på bilden, men att det finns många konventionella kor som också har sådana beten.

  Då det gäller bete så är det bara på sommarhalvåret vi kan ha korna ute på bete eftersom marken måste klara av trycket från alla klövar som går fram och tillbaka till ladugården. Nu när det är så blött i marken fungerar det inte att ha mjölkkorna ute eftersom de trampar sönder marken så det bara blir en lervälling till slut.

  Vi har börjat med det ekologiska sortimentet då det gäller klimatnetto noll. Läs gärna mer i länken Klimatnetto noll. Det blir högre kostnader för bonden i och med dessa krav. Vi har valt att göra det på ekoprodukterna för att låta de konsumenter som bryr sig mest om klimatet kunna välja dessa produkter.
  Vi vill ha olika typer av mjölk och alla konsumenter har inte viljan/råd att köpa ekologiska mejerivaror därför har vi olika sortiment så det ska passa alla konsumenter så bra som möjligt.
  Ha en fortsatt trevlig vecka!
  Ewa Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.