Ekomjölk??

Vad är vitsen med att producera "ekologisk mjölk" då ni mjölkar kor under tiden dom är dräktiga? Då går det ut  höga halter av östrogen och progesteron ut i mjölken som vi människor dricker?
Varför mjölkar ni inte endast efter kalvning??



Kommentarer

  • Hej!

    Mjölk innehåller naturligt en del av de hormoner som kon producerar. Det är låga nivåer av hormoner och de flesta av dem förstörs vid pastöriseringen. I Sverige, och EU i stort, är det inte tillåtet att ge kor tillväxthormoner.

    Det hormon som analyserat i mjölk är östrogen (kvinnligt könshormon). Det är svårt att ange exakta värden eftersom det finns flera olika former av östrogen och dessutom flera olika analysmetoder. Men enligt en tysk studie där intaget av de två formerna av östrogen - östradiol och östron - från kosten beräknades kom man fram till att intaget hos barn var cirka 70-80 nanogram (miljarddels gram)/dag och hos vuxna cirka 80-100 nanogram per dag. Cirka 60-70 % kom från mjölkprodukter.
    Fertila kvinnor producerar upp till 1 milligram (tusendelsgram) östradiol och 0,7 milligram östron per dag. Kvinnor efter klimakteriet producerar mellan 40-200 mikrogram (miljondels gram) östron per dag. Män har lägre nivåer.

    Det innebär att vi alltså producerar långt mer östrogen i kroppen än vad vi får i oss via mjölk.

    Korna behöver kalva en gång per år ungefär, för att fortsätta att producera mjölk. Då korna är dräktiga i 9 månader innebär det att vi behöver se till att kon blir dräktig ungefär 3 månader efter kalvning. Då mjölkar korna fortfarande många liter mjölk per dygn, även om produktionen ofta minskar lite när kon blir dräktig igen. Sen mjölkar vi korna fram tills det är 6-8 veckor kvar innan de ska kalva igen, vi kallar det för att kon går i sin.
    Det fungerar inte att sluta mjölka kon när den blir dräktig utav flera olika anledningar.
    1. Det tar mellan 40-60 dagar efter att kon blivit dräktig innan vi normalt dräktighetsundersöker kon för att konstatera själva dräktigheten
    2. Kon mjölkar fortfarande mycket mjölk och vi kan inte bara sina av kon då hon blivit dräktig.
    3. Skulle vi bara producera mjölk 3-5 månader per ko och dräktighet, skulle ekonomin bli så dålig så det skulle inte fungera. Eller att mjölken och de andra mejeriprodukterna skulle behöva vara tre gånger så dyra som nu.
    Då det gäller ekologisk mjölk så är den stora skillnaden att korna äter foder som är ekologiskt producerat. Hur länge man mjölkar korna skiljer inte på eko- och konventionella kor.
    Ha en bra dag!


    Ewa Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.