Till senaste kommentaren

Mår kor dåligt av att bli inseminerade?

Hej Arla!

Jag har druckit er mellanmjölk så länge jag kan minnas. I min enfald har jag tänkt att ni, som ett svenskt storföretag, tar ert djurrättsliga ansvar.

Jag fick idag, av en vän, höra att ni tvångsinseminerar era kor. Jag undrar om detta stämmer och om detta i så fall är något djuren mår dåligt av. Kan jag fortsätta dricka er mjölk med gott samvete?

Kommentarer

  • Hej,
    Insemination av mjölkkor är vanligt sedan femtiotalet förra seklet. Genom att använda den metoden har bonden möjlighet att välja en bra tjur till kon eftersom det finns hundratals tjurar att välja på när vi bönder ska få fram en avkomma som är stark hållbar ska leva länge och fungera bra och ha bra lynne, exteriör ha lätta kalvningar mm.
    Inseminationen görs bara när kon är parningsvillig, dvs brunstig det betyder att den bara går att göra utföra med lyckat resultat under det dygn var tredje vecka som också är den tidpunkt en levande tjur skulle välja. Ordet tvångsinsemination är ju fel laddat från början. Kon måste förstås stå stilla när man gör det annat fall kan det misslyckas. Men kon står snällt och äter och är helt med på noterna eftersom hon är brunstig. En medhjälpare håller i svansen medan inseminationen som inte gör ont utförs. Det tar ca 5 minuter. Ja du kan fortsätta dricka mjölk med gott samvete. För kons del betyder det att hon föder en kalv som kommer att bli bra eftersom vi har matchat henne mot alla tjurars olika nedärvningskvalitéer. Den kalv hon föder kommer också att få bra egenskaper för att kunna må bra i ladugården eftersom vi avlat för bra exteriör. lynne, hållbarhet, god produktion mm. Den som kallar det för tvångsinsemination istället för insemination har nog bestämt sig för att inte gilla det från början. Så är min åsikt i alla fall! Alla vi som inseminerar våra kor har gått utbildning och kontrolleras av husdjursföreningens  veterinär. Allt sker sterilt och smärtfritt. Det går inte att tvinga kon till att vara brunstig så det görs som sagt bara när hon är parningsvillig. När man nio månader efter en insemination får en vacker, fin och stark kalv är man nöjd med sitt tjurval till sin ko.
    Ha en fin dag!

  • Du har förstås rätt i att det är ett laddat begrepp. Jag fick en annan bild än den du beskrev här och är tacksam för ditt utförliga svar!
  • Hej Inger, som vidare frågor på denna tråd undrar jag. Vad sker med kalven när den föds ? Har den fri tillgång att bli diad av sin mamma? Har den även fri tillgång under hela tiden till kroppslig kontakt med sin mamma? Hur ofta insemineras en och samma ko?

    Tack på förhand!
  • Hej!
    Det är lite olika hur man gör med kalven, när den föds, från gård till gård. På min gård mjölkar vi kossan så fort vi kan efter kalvning så vi får rätt på den viktiga råmjölken. Vi utfodrar kalven med råmjölken från kossan och sen släpper vi ihop dem igen. Kalven och kossan får gå tillsammans i minst 12 timmar och då har kalven möjlighet att dia kossan bäst den vill.
    Sen tar vi in kossan i ladugården så hon får gå tillsammans med sin flock. Kalven sätter vi i ensambox i cirka en vecka så vi ser att kalven mår bra och äter som den ska. När allt fungerar som det ska släpper vi ihop kalven med andra kalvar i ungefär samma ålder och ger dom mjölk minst två gånger per dag. Mjölken äter de ur en napphink för att likna kons spene så mycket som möjligt.
    Skulle kon leva i det fria skulle hon gömma kalven och gå och beta med sin flock. Kossan skulle gå tillbaka till kalven så den fick möjlighet att äta. Kon och kalven har inte det behovet att de ska ha kroppskontakt utan det blir mest då kalven äter.

    Vi seminerar kon tidigast 50 dagar efter kalvning beroende på när hon brunstar. Sen seminerar man kossan tills hon blir dräktig. Kossan brunstar var tredje vecka ungefär. I snitt seminerar man korna mindre än 2 gånger per dräktighet. Sen kan det variera från ko till ko.
    Ha en bra dag!
    Ewa Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.