Till senaste kommentaren

Mår kor dåligt av att bli inseminerade?

Hej Arla!

Jag har druckit er mellanmjölk så länge jag kan minnas. I min enfald har jag tänkt att ni, som ett svenskt storföretag, tar ert djurrättsliga ansvar.

Jag fick idag, av en vän, höra att ni tvångsinseminerar era kor. Jag undrar om detta stämmer och om detta i så fall är något djuren mår dåligt av. Kan jag fortsätta dricka er mjölk med gott samvete?

Kommentarer

 • Hej,
  Insemination av mjölkkor är vanligt sedan femtiotalet förra seklet. Genom att använda den metoden har bonden möjlighet att välja en bra tjur till kon eftersom det finns hundratals tjurar att välja på när vi bönder ska få fram en avkomma som är stark hållbar ska leva länge och fungera bra och ha bra lynne, exteriör ha lätta kalvningar mm.
  Inseminationen görs bara när kon är parningsvillig, dvs brunstig det betyder att den bara går att göra utföra med lyckat resultat under det dygn var tredje vecka som också är den tidpunkt en levande tjur skulle välja. Ordet tvångsinsemination är ju fel laddat från början. Kon måste förstås stå stilla när man gör det annat fall kan det misslyckas. Men kon står snällt och äter och är helt med på noterna eftersom hon är brunstig. En medhjälpare håller i svansen medan inseminationen som inte gör ont utförs. Det tar ca 5 minuter. Ja du kan fortsätta dricka mjölk med gott samvete. För kons del betyder det att hon föder en kalv som kommer att bli bra eftersom vi har matchat henne mot alla tjurars olika nedärvningskvalitéer. Den kalv hon föder kommer också att få bra egenskaper för att kunna må bra i ladugården eftersom vi avlat för bra exteriör. lynne, hållbarhet, god produktion mm. Den som kallar det för tvångsinsemination istället för insemination har nog bestämt sig för att inte gilla det från början. Så är min åsikt i alla fall! Alla vi som inseminerar våra kor har gått utbildning och kontrolleras av husdjursföreningens  veterinär. Allt sker sterilt och smärtfritt. Det går inte att tvinga kon till att vara brunstig så det görs som sagt bara när hon är parningsvillig. När man nio månader efter en insemination får en vacker, fin och stark kalv är man nöjd med sitt tjurval till sin ko.
  Ha en fin dag!

  Inger
 • Du har förstås rätt i att det är ett laddat begrepp. Jag fick en annan bild än den du beskrev här och är tacksam för ditt utförliga svar!
  John

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.