Till senaste kommentaren

Går det att återvinna en förpackning som innehåller både plast och kartong?

Ja, det går!

Man kan låta korken sitta kvar på förpackningen till pappersåtervinningen, då den trots förpackningen innehåller mest papper.

Bäst är dock att separera topp och kork och sortera som plast. Det viktigaste är att förpackningen kommer tillbaka.

Förpackningarna materialåtervinns på pappersbruk och blir nya papp- och kartongprodukter.

Plasten materialåtervinns, eller energiåtervinns på pappersbruket och driver därmed själva återvinningsprocessen.

I Sverige är det Fiskeby Board som materialåtervinner våra förpackningar.
  
Arla Konsumentkontakt Rapportera olämpligt innehåll
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Har bytt från fil till youghurt för att slippa plastkorkar och nu är det slut på de plastlocksfria förpackningarna på youghurten också.
  Märkligt att ARLA lägger till mer plast i sina förpackningar när hela samhället försöker ställa om för att minska plasten.
  Dessutom är korkarna vad era undersökningar än visar ett problem för många äldre framförallt kvinnor. Visst det går att använda hjälpmedel men ska det verkligen behövas för att öppna en paket mjölk eller youghurt?
  Har inte hittat Ingrids leverantör men jag kommer att leta efter alternativ och hoppas vi blir flera som gör så.


  Pia
 • Hej,

  Ta gärna del av våra frågor&svar kring vårt byte av förpackning. Alla synpunkter är viktiga och förmedlas givtevis vidare in i företaget.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Varför inte skippa så mkt petroliumbaserad plast som någonsin är möjligt?
  Pär
 • Hej!

  Vi måste fortsätta öka andelen förnybart material i våra förpackningar.

  Tetra Top® är en förpackning som till mer än 2/3 består av förnybar råvara i form av träfibrer och sockerrörsbaserad.

  I samarbete med vår förpackningsleverantör Tetra Pak® arbetar vi på stegvis minska klimatavtrycket från vår förpackning, med slutmål att alla förpackningselement ska tillverkas från förnybart material i framtiden.

  Vänliga hälsningar

  Christina Kommunikatör
 • Hur korkade måste förpackningarna vara egentligen? Oavsett varifrån plasten kommer finns det ingen som helst anledning att sätta plastkork på en mjölk-, fil- eller yoghurtförpackning, tycker jag. Jo förresten, det finns kanske en? Genom att sätta dit korken försvårar ni för oss konsumenter att få ut innehållet ur förpackningen. Kanske tror ni att ni på detta sätt kan öka försäljningen? Men ack vad ni bedrar er! Vi konsumenter är faktiskt inte så korkade som ni tror, och har faktiskt en annan uppfattning idag än i den sex år gamla kundundersökningen ni refererar till. Någon yoghurtförpackning av det nya slaget kommer i alla fall inte in i mitt kylskåp. 

  Byt tillbaka till förpackningar utan kork. Allt annat tycker jag är korkat.
  Lars-Ove
 • Hej,

  Maskinerna för Tetra Brik tillverkas inte längre. Nu har vi kommit till en punkt där vi måste pensionera de gamla maskinerna, och därmed säga hej då till en gammal trotjänare och ikon.

  Toppen av förpackningen ska vara enkel att riva isär, och den funktionen är något som vår leverantör kan justera. Vi har en dialog med Tetra Pak om våra krav på just den delen av förpackningen, eftersom vi förstått att vissa förpackningar kan vara svåra att hantera i det avseendet

  Ta gärna del av ytterligare Frågor&Svar kring vårt val av förpackning.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Arla,
  Av kommentarerna här måste det väl framgå ganska tydligt att era kunder inte gillar den nya förpackningen. Det gör inte miljön heller. Argumentet att det inte går att tillverka den gamla Brik-förpackningen är ju bara larvigt. Om efterfrågan på sådana förpackningar finns så kommer ju tillverkaren att se till att det produceras.
  Läs gärna artikeln i SvD, https://www.svd.se/arla-varfor-gar-ni-over-till-mer-plast
  Robert
 • Hej!

  Ta gärna del av vårt svar på Filip Johnsons debattartikel i Sv Dagbladet.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Om det nu är så lätt att skilja plastöverdelen från pappdelen av förpackningen, lägg ut en video på hur man ska gå till väga. Är både stark i händerna och teknisk men det verkar krävas en trollkarl för att kunna genomföra detta...och dessutom kunna undvika att bli kladdig om händerna.
  Torsten
 • Hej,

  Toppen av förpackningen ska vara enkel att riva isär, men vi har förstått att vissa förpackningar kan vara svåra att hantera i det avseendet.

  Den funktionen är något som vår leverantör kan justera, och vi har en dialog med Tetra Pak om våra krav med åtgärder på den delen av förpackningen.

  Film med instruktioner om hur man på bästa sätt hanterar förpackningarna kommer vi inom kort att publicera på arla.se.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • En fråga.  Ni återkommer till kundundersökningar. Tittade runt och hittade en hänvisning till en undersökning från 2013 när det gällde skruvkork i plast. När gjordes den undersökning ni hänvisar till? Det har hänt mycket när det gäller inställningen till plast de senare åren.
  Pia
 • Instämmer i klagomålen ovan och hoppas att Arla tänker om. Jag och maken brukar äta Arlas ekologiska Mild Yoghurt naturell till frukost varje dag. Underbart god ! Men nu känner vi oss tyvärr tvingade att byta produkt. Ena anledningen är att det nära nog är omöjligt att separera kartongdel och plastdel i den nya förpackningen utan att kladda ner sig själv och halva köket. Sortering av olika förpackningsmaterial är sedan många år en självklarhet i vårt hem - och det måste vara lätt att göra rätt. Det är inte många konsumenter som kommer att separera delarna när det är så här otympligt.

  Den andra anledningen är att vi anser att Arla går åt helt fel håll ur ett hållbarhetsperspektiv. Att öka andelen plast i förpackningarna när både ni producenter och vi konsumenter i stället borde plastbanta. Att motivera ökad användning av  plast av fossilt ursprung och ökade CO2 utsläpp med att ni klimatkompenserar (genom trädplantering i Uganda) visar att ni inte förstått allvaret i de globala klimatförändringarna.
  Gun
 • Hej,

  Undersökningen 2013 gjordes i samband med att vi lanserade skruvkorkar på förpackningar med Eko Mjölk.

  Nu har vi genomfört nya undersökningar med yoghurtkonsumenter, både män och kvinnor i ålden 20-64 från hela Sverige.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Hej,

  På sikt, när hela förpackningen består av förnybar råvara kommer den till och med ge lägre klimatavtrycket jämfört med den gamla förpackningen.

  Om man väljer att inte separera toppen från kartongen utan sorterar den som den är i sin helhet i pappersåtervinning, materialåtervinns förpackningen på pappersbruk och blir till nya papp- och kartongprodukter. Plasten energiåtervinns på pappersbruket och driver därmed själva återvinningsprocessen.

  Oavsett vilket sätt man väljer att sortera så kommer hela förpackningen att återvinnas. Det viktigaste är att förpackningen återvinns.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Så det spelar alltså ingen roll om jag separera överdelen eller inte. Varför skall ni i så fall göra instruktionsfilm om detta??? Bara att skriva tydligt på förpackningen  att ”Hela förpackningen kan lämnas i kartongåtervinningen”!  Kvarstår gör dock problemet med att enkelt få ut ”allt” ur förpackningen. Så jag håller med alla andra som klagat här - gör om och gör rätt! Vore intressant att få se hur undersökningen gjordes. Det går ofta att få de svar man vill ha om man ställer frågan på rätt sätt. Fick någon av de tillfrågade testa att separera en förpackning t ex? Tur att det finns andra företag som är lite mer smarta i sitt förpackningstänk och som förhoppningsvis nu ökar sin försäljning.
  Lennart
 • Hej,

  Bäst är att separera plastdelen från kartongen, eftersom plast och kartong då kan materialåtervinnas. Om man inte separerar plasten från kartongen, kommer plasten ändå användas till energiåtervinning på återvinningscentralen. I den undersökningen som gjordes ingick bland annat hantering av förpackningen.

  Vänliga hälsningar
  Johannes
 • Hej Arla,
  en bit upp i denna tråd hävdar kommunikarör på Arla att förpackningsmaskiner för Tetra Brik inte tillverkas längre. Det kanske är sant. Jag arbetar inte i förpackningsindustrin, så jag litar till den information jag kan få tag på på Internet. Enligt Tetra Pak's egen webbplats säljer de förpackningsmaskiner för Tetra Brik Base, som är helt utan plastkork. Tetra Brik Edge och Tetra Brik Square är förpackningar de marknadsför som har plastkork som enkelt går att separera. Förpackningarna går dessutom enkelt att tömma på sitt innehåll. Tetra Rex Base är också utan plastkork. Tetra Rex Base Plus är en förpackning med plastkork som även den har plastkork som enkelt går att separera. Den går också enkelt att tömma på sitt innehåll.

  Det skulle vara intressant att få en förklaring på varför Arla hävdar att maskiner för Tetra Brik inte tillverkas längre och varför den nuvarande förpackningen ansågs vara bättre än de Brik- och Rex-modeller som Tetra Pak fortfarande marknadsför.
  Lars-Ove
 • Hej,

  Tetra Pak erbjuder inte längre Tetra Brik Base 1000g för de specifikationer av vätskekartong, så kallad yoghurtboard, som vi behöver för att fylla färsk yoghurt.
  De erbjuder dock formatet i andra typer av vätskekartong och fyllningstekniker, tex Aseptic, men det är inte relevant för våra färska yoghurtprodukter.

  Tetra Brik Edge ingick i de förpackningar som vi konsumenttestade, men resultatet visade tydligt att Tetra Top föredrogs framför Tetra Brik Edge sett över alla viktiga parametrar för en förpackning med yoghurt.

  Tetra Rex ingick också i de förpackningar som vi konsumenttestade, men resultatet visade tydligt att Tetra Top föredrogs framför detta format. Både på frågan ”Lätt att tömma” och ”Lätta att vika ihop” fick vår valda förpackning signifikant bättre resultat än Tetra Rex.

  Våra konsumentundersökningar visade mycket entydigt att skruvkork var en hygienfaktor och därför beslutades att den nya förpackningen, som innebar att investera för dagens behov och 25 år framåt i tiden, skulle vara en förpackning med skruvkork.

  Vänliga hälsningar

  Christina Kommunikatör
 • Tack för ditt uttömmande svar!
  Det jag inte kan begripa är hur någon kan anse att Tetra Top är lätt att tömma!?! Som flera i tråden vittnat om blir även jag nedsölad med otömd yoghurt om jag försöker mig på att separera plasttoppen från kartongunderdelen. I nyheten på Arla.se där den nya förpackningen lanserades skriver Arla att det inte går att få ut den sista yoghurten. Vi konsumenter uppmanas under Frågor&Svar i nyheten att göra såhär: Häll i mjölk, skaka lite och få en god mjölkdryck samtidigt som det sista i förpackningen töms. Slutsatsen för mig blir enkel. Jag väljer i fortsättningen yoghurt som säljs i en förpackning utan plasttopp, som enkelt kan vikas ihop så att även den sista yoghurten går att tömma ut. Jag längtar efter att åter igen kunna köpa yoghurt i förpackningar som är tillverkade helt i kartong, d v s där även plastkorken är borta. I ett inlägg lite tidigare i denna tråd läser jag att en butik bara hade en produkt i en förpackning helt utan plastdetaljer. Det är ungefär lika illa i min butik. Arla, tänk om tänk rätt!
  Lars-Ove
 • Vi tycker det är fantastiskt att så många tar sig tid att skriva till oss, och vi vill tacka alla för ert engagemang kring ny förpackning. All typ av återkoppling är bra återkoppling!

  Sammanfattning:
  • Maskinerna för Tetra Brik tillverkas inte längre. Nu har vi kommit till en punkt där vi måste pensionera de gamla maskinerna, och därmed säga hej då till en gammal trotjänare och ikon.
  • Tetra Pak levererar fortfarande förpackningsmaterial till Tetra Brik 1000g för de maskiner som fortfarande är i bruk, men de erbjuder inte längre nya maskiner till försäljning av Tetra Brik 1000g.
  • Genom olika undersökningar har konsumenter fått tycka till, och de flesta föredrar en förpackning med skruvkork
  • Tetra Top är en klimatsmart förpackning som till 2/3 består av förnybar råvara, kartong och förnybar plast.
  • Vi samarbetar med vår leverantör Tetra Pak för att få ännu lägre klimatavtryck genom att stegvis börja byta ut fossil plast mot växtbaserad plast.
  • På sikt, när hela förpackningen består av förnybar råvara kommer den till och med ge lägre klimatavtrycket jämfört med den gamla förpackningen.
  • Det är ett utvecklingsprojekt som har försenats, så tills vidare kommer vi att klimatkompensera för skillnaden mellan gammal och ny förpackning 
  • Toppen av förpackningen ska vara enkel att riva isär, och den funktionen är något som vår leverantör kan justera. Vi har en dialog med Tetra Pak om våra krav på just den delen av förpackningen, eftersom vi förstått att vissa förpackningar kan vara svåra att hantera i det avseendet.
  • Om man väljer att inte separera toppen från kartongen utan sorterar den som den är i sin helhet i pappersåtervinning, materialåtervinns förpackningen på pappersbruk och blir till nya papp- och kartongprodukter. Plasten energiåtervinns på pappersbruket och driver därmed själva återvinningsprocessen
  • Oavsett vilket sätt man väljer att sortera så kommer hela förpackningen att återvinnas. Det viktigaste är att förpackningen återvinns.
  • All typ vätskekartong består till största del av kartong (förnybart material tillverkat av trä) men även av plastskikt som behövs för att skydda kartongen från att lösas upp av det flytande innehållet.
  • Frågor&Svar
  Arla Konsumentkontakt
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.