Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Går det att återvinna en förpackning som innehåller både plast och kartong?

Ja, det går!

Man kan låta korken sitta kvar på förpackningen till pappersåtervinningen, då den trots förpackningen innehåller mest papper.

Bäst är dock att separera topp och kork och sortera som plast. Det viktigaste är att förpackningen kommer tillbaka.

Förpackningarna materialåtervinns på pappersbruk och blir nya papp- och kartongprodukter.

Plasten materialåtervinns, eller energiåtervinns på pappersbruket och driver därmed själva återvinningsprocessen.

I Sverige är det Fiskeby Board som materialåtervinner våra förpackningar.
  
Arla Konsumentkontakt Rapportera olämpligt innehåll
Visa bästa svaret

Kommentarer

 • Jag mötte en ny förpackning på ekologiska yoghurten igår, inspekterade den, kände på den, bedömde hanterbarheten och återvinningen - och diskvalificerade den!
  Jag hade ett bra alternativ i kyldisken, så det är "Adjö Arla" för deras produkt. Jag har läst på denna sida förklaringar och kommentarer och sågar Arlas undanflykter. Jag kommer att njuta av en annan producents vara i stället.
  Ingrid
 • Jag håller helt med Ingrid!
  Har bytt från fil till youghurt för att slippa plastkorkar och nu är det slut på de plastlocksfria förpackningarna på youghurten också.
  Märkligt att ARLA lägger till mer plast i sina förpackningar när hela samhället försöker ställa om för att minska plasten.
  Dessutom är korkarna vad era undersökningar än visar ett problem för många äldre framförallt kvinnor. Visst det går att använda hjälpmedel men ska det verkligen behövas för att öppna en paket mjölk eller youghurt?
  Har inte hittat Ingrids leverantör men jag kommer att leta efter alternativ och hoppas vi blir flera som gör så.


  Pia
 • Hej Arla!
  Även om plasten på er nya yoghurtförpackning går att återvinna så innebär den nya förpackning större miljöpåvärkan än er gamla. Det är viktigt för mig som konsument att kunna handla hållbart på riktigt! Minska plasten i era förpackningar för att signalera att ni bryr er om miljö, etisk produktion och era kunder.
  En trogen konsument
 • Jag tycker det känns trist att ni bytt förpackning på yoghurten. Varför har ni lagt till plast och plastkork på den? Den kändes mycket mer miljövänligare tidigare utan plasten och dessutom var den lättare att få ur all yoghurt ur innan förpackningsbytet, bara öppna upp hela ovansidan och klämma/skrapa ur. Varför bytet?
  Therese
 • Instämmer med Ingrid. Jag förstår inte tanken med mer plast på förpackningarna med yoghurt. Den förra förpackningen kändes mycket mer miljövänlig än det här. Dessutom var den lättare att få ur all yoghurt ur, bara öppna hela toppen och klämma/skrapa ur. Nej, bort med plast och skruvkork. Mycket trist förpackning med tanke på miljön och diskussionen om plast.
  Therese
 • Hej,

  Ta gärna del av våra frågor&svar kring vårt byte av förpackning. Alla synpunkter är viktiga och förmedlas givtevis vidare in i företaget.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Jag fattar i alla fall inte varför ni har gått ifrån Tetra Brik, idag har vi varit ute och handlat och det finns ju massor av produkter hos andra leverantörer, som har detta format, så det går uppenbarligen att ändå få tag i maskindelar någon stans. Vi återanvänder tetra brik till att ha soppor och bär i, det är omöjligt med dessa nya förpackningar. Knöligt och krångligt har det blivit och jag ser ju på frågorna att fler tycker som jag.

  Marianne
 • Ja, här är en familj till som väljer att byta märke på grund av förpackningsbytet! En helt klart sämre förpackning. Som andra har nämt så är det ju idioti att öka mängden plast och dessutom är det svårare att få ut all yoghurt jämfört med tidigare. Även packbarheten har blivit sämre.
  Björn
 • Varför inte skippa så mkt petroliumbaserad plast som någonsin är möjligt?
  Pär
 • Hej!

  Vi måste fortsätta öka andelen förnybart material i våra förpackningar.

  Tetra Top® är en förpackning som till mer än 2/3 består av förnybar råvara i form av träfibrer och sockerrörsbaserad.

  I samarbete med vår förpackningsleverantör Tetra Pak® arbetar vi på stegvis minska klimatavtrycket från vår förpackning, med slutmål att alla förpackningselement ska tillverkas från förnybart material i framtiden.

  Vänliga hälsningar

  Christina Kommunikatör
 • Det kan ni göra utan plast, eller hur?
  Pär
 • Nog läste jag tidigare i tråden att mängden koldioxidutsläpp nästan fördubblats.  Visserligen klimatkompenserar ARLA men den insatsen för miljön kunde de gjort ändå
  Pia
 • Förstår inte nya förpackningen. Mycket svårt att få ut yogurthen och plasttoppen, hur i hela friden är det tänkt att man ska kunna ta bort den för återvinning? En instruktionsfilm är nödvändig, jag fick ta fram saxen. Ni hänvisar till en liten teckning på förpackningen som kräver förstoringsglas och ändå inte går att förstå.  Detta känns som ett stort steg bakåt, denna förpackning kommer att hamna i soporna och inte i återvinning. En förklaring hur ni tänkte över denna plastförpackning är på sin plats.
  Gabriella
 • Hej! Älskar er lättyoghurt men kommer nu att byta mejeri. Hatar den nya förpackningen! Hur kan ni öka andelen plast år 2019?! Dessutom tar den mer plats i återvinningen och mer tid för mig att sortera. Exakt vilken vinst ser ni i detta? Vår familj ser nada.  

  Katarina
 • Hej!
  Vår familj har under många år ätit Arlas eko mild yoghurt och varit mycket nöjd med produkten. Bytet till den nya förpackningen med plast-topp och lock upplever vi som en stor försämring. Det är svårt att få loss plast-toppen när produkten ska återvinnas och vi upplever inte heller att det är enklare att få ut det sista av yoghurten ur förpackningen. Det här bytet ställer större krav på den konsument som vill sortera korrekt, då förpackningen måste separeras i två delar. Vi hoppas att ni på Arla tar till er av kritiken och utvärderar användbarheten av den nya förpackningen.
  Jenny med familj
 • Hej! Instämmer helt med övriga när det gäller er nya förpackning. Byter till annan yougurt som är lättare att öppna och utan plastkork och dessutom möjligt att på ett enkelt sett få ut all yougurt.

  Britt-Marie
 • För en trögflytande vara som yoghurt anser jag att den "nya" förpackningen i stället medför ett ökat matsvinn, då det är betydligt svårare och kladdigare att få ut allt. Att förpackningen också innebär ett ökat koldioxidutsläpp, gör att jag ser mig om efter en annan leverantör för min yoghurt.
  Tore
 • Hur korkade måste förpackningarna vara egentligen? Oavsett varifrån plasten kommer finns det ingen som helst anledning att sätta plastkork på en mjölk-, fil- eller yoghurtförpackning, tycker jag. Jo förresten, det finns kanske en? Genom att sätta dit korken försvårar ni för oss konsumenter att få ut innehållet ur förpackningen. Kanske tror ni att ni på detta sätt kan öka försäljningen? Men ack vad ni bedrar er! Vi konsumenter är faktiskt inte så korkade som ni tror, och har faktiskt en annan uppfattning idag än i den sex år gamla kundundersökningen ni refererar till. Någon yoghurtförpackning av det nya slaget kommer i alla fall inte in i mitt kylskåp. 

  Byt tillbaka till förpackningar utan kork. Allt annat tycker jag är korkat.
  Lars-Ove
 • Hej och tack för era synpunkter!

  Maskinerna för Tetra Brik tillverkas inte längre. Nu har vi kommit till en punkt där vi måste pensionera de gamla maskinerna, och därmed säga hej då till en gammal trotjänare och ikon.

  Toppen av förpackningen ska vara enkel att riva isär, och den funktionen är något som vår leverantör kan justera. Vi har en dialog med Tetra Pak om våra krav på just den delen av förpackningen, eftersom vi förstått att vissa förpackningar kan vara svåra att hantera i det avseendet

  Ta gärna del av ytterligare Frågor&Svar kring vårt val av förpackning.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Hej!
  ARLA är stora på marknaden. Nog skulle ni kunna beställa förpackningar utan plasttopp även om er gamla maskin pensioneras.  Ett så stort företag ska kunna skapa trender. Gör om, gör rätt - se till att vi får en förpackning som både är miljövänlig (=minskade utsläpp utan kompensation) och konsumentvänlig dvs går att öppna, tömma och källsortera på ett smidigt sätt.  Har svårt att tro att ni inte skulle kunna få fram en dylik förpackning om ni verkligen ansåg det viktigt!  Den förra förpackningen hade samtliga nämnda egenskaper så det behövs ingen större fantasi.
  Pia
 • Instämmer med Pia! 😊👍
  Btitt-Marie
 • Allt är väl egentligen sagt redan. Som exilnorrman kan jag bara tillägga att de fina förpackningerna till Arlayogurten var något av det vi saknade mäst på semester i gamlalandet. Känntes som allt annat var håpplöst. Och nu försvinner den....

  Gör om gör rätt, i mellantiden gör vi våra mejeriköp från andra producenter.
  Erik
 • Håller med alla ovan. Har flera gånge försökt öppna toppen enligt beskrivning men inte orkat. Igår med stor möda lyckades jag men toppen sprack och det som jag tänkt äta upp hamnade på skjortärmen. Tillbaks till den gamla förpackningen där man kunde ta tillvara allt innehåll och lägga hela förpackningen i återvinningen.

  Staffan
 • Arla,
  Av kommentarerna här måste det väl framgå ganska tydligt att era kunder inte gillar den nya förpackningen. Det gör inte miljön heller. Argumentet att det inte går att tillverka den gamla Brik-förpackningen är ju bara larvigt. Om efterfrågan på sådana förpackningar finns så kommer ju tillverkaren att se till att det produceras.
  Läs gärna artikeln i SvD, https://www.svd.se/arla-varfor-gar-ni-over-till-mer-plast
  Robert
 • Hej!

  Ta gärna del av vårt svar på Filip Johnsons debattartikel i Sv Dagbladet.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Jag försökte häromdagen dela på den nya yoghurtförpackningen genom att göra som det står att man ska: tryck in, dra upp, vrid lite. Det var stört omöjligt för mig att få isär pappersdelen från plasttoppen. Och då är jag ändå normalbegåvad, fullt frisk och ganska stark. Saknar den gamla förpackningen.
  Eva
 • Om det nu är så lätt att skilja plastöverdelen från pappdelen av förpackningen, lägg ut en video på hur man ska gå till väga. Är både stark i händerna och teknisk men det verkar krävas en trollkarl för att kunna genomföra detta...och dessutom kunna undvika att bli kladdig om händerna.
  Torsten
 • Hej,

  Toppen av förpackningen ska vara enkel att riva isär, men vi har förstått att vissa förpackningar kan vara svåra att hantera i det avseendet.

  Den funktionen är något som vår leverantör kan justera, och vi har en dialog med Tetra Pak om våra krav med åtgärder på den delen av förpackningen.

  Film med instruktioner om hur man på bästa sätt hanterar förpackningarna kommer vi inom kort att publicera på arla.se.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Tack för ert svar och de åtgärder ni beskriver för att få till funktionen på den nya förpackningen.

  Torsten
 • Jag kan hålla med vissa ovanstående kommentarer men jag tycker att hemligheten med förpackningen är att spola ut den första och sen dela den plast del när förpackningen har torkat och är i en expanderat form. Förpackningen behövs luft för att torka ut och blåsa upp (expandera). Då är det lättare.
  Det gäller för oss att anpassa till miljön, inte bara Arla.

  Wayne
 • Den här nya yoghurtförpackningen reagerar vi på precis som många andra gjort. Varför mera plast i förpackningen när det var bra som det var med den tidigare. I början försökte vi separera plastdelen från pappdelen men det gör man bara en gång. Alltför krångligt, man slänger ju förpackningen i pappåtervinningen med plast och allt. Inte bra! Uppmanar er att återgå till tidigare förpackning eller hitta på nån ny utan plasten.
  Jan
 • "Mängden plast fortsätter att öka trots åtgärder för att minska den,
  rapporterar Ekot i Sveriges Radio.
  Förra året kom 215 000 ton plastförpackningar ut på den svenska marknaden
  och varje år ökar mängden plastförpackningar med drygt två procent.
  Främsta skälet att det ökar beror på att det är ett så bra material, säger
  Karin Brynell, vd för Svensk Daglig-varuhandel.
  Flera åtgärder har lagts fram för att begränsa plastavfallet. Inom EU har
  man förbjudit engångsplastartiklar."
  ARLA bidrar till detta! Ta intryck - Gör om, gör rätt! Visa att ni tar ett hållbart samhälle på allvar! Era produkter är en stor del av marknaden. Det ni gör spelar stor roll! Det handlar inte om att göra förpackningen delbar för att vi konsumenter ska kunna källsortera- det handlar framförallt om att minska andelen plast som används. Ni har tagit ett stort steg bakåt jämfört med när ni lanserade förpackningar i oblekt material för att markera ert ekologiska tänk.

  Pia
 • Idag förlorade ni en trogen yoghurtkund.
  Jag uppskattade verkligen den gamla förpackningen, den var suverän på många sätt.
  Gunvor
 • Plast behöver inte med automatik innebära ett högre miljötryck i jämförelse med ett pappersbaserat material. Jag vet inte hur det förhåller sig med den nya yoghurtförpackningen men jag förutsätter att Arla har tagit sådana hänsyn. Jag diskvalificerar förpackningen av andra orsaker.
  - Yoghurt tenderar att bli fastare i botten av förpackningen och vattnigare i toppen. Genom att ställa förpackningen upp och ner slipper man få vattning yoghurt i tallriken. Den nya förpackningen kan inte ställas upp och ner på det sättet.
  - Förpackningen går inte att tömma helt eftersom den övre plastdelen inte går att klämma ihop.
  - Det markerade området i kanten mellan plast och papper där man ska klämma in in ett finger för att få loss plastdelen kräver styrkan i ett finger som de flesta inte har.
  - Eftersom förpackningen inte går att tömma helt åtgår det också mer vatten för att skölja ur den.

  Allt detta är tråkigt då Arlas naturella yoghurt är min favorit.


  Lars
 • Håller med alla kommentarer ovan, men det som förargar mig mest är att jag inte får upp locket med egen handkraft. Ska man verkligen behöva ett verktyg för att öppna en yoghurtförpackning? Visserligen är jag något svag i handlederna, men min normalstarke man vrider nästan sönder paketet för att få upp locket.
  Jag älskar mild lättyoghurt naturell och har ätit den i åratal, men nu letar jag ivrigt efter en annan produkt, som går att öppna.
  Kristina
 • Hej,

  Skruvkorken ska inte sitta så hårt att man behöver ta till verktyg, och vi har bett våra leverantör att justera det.

  Vänliga hälsningar

  Christina Kommunikatör
 • Det låter bra! Hoppas det går fort innan jag hittar en ny favorit..
  Kristina
 • Emåmejeriet har ingen plastkork på sin yogurtförpackning så borde väl funka utan plastkork även för Arla.
  Catarina
 • Tyvärr så lyckades inte någon av oss fyra normalstarka personer i hushållet att riva loss toppen av förpackningen när vi skulle sopsortera. Perforeringen är kass. Det hela slutade med svordomar och skratt samt yoghurt på golv, bord och tröja.
  Sorry Arla men nu letar vi efter andra alternativ.
  Anna
 • Ojojoj, nu är det nog dags att ni lyssnar på denna storm från konsumenterna. Ni måste ha frågat helt fel målgrupp som sagt att det nya TetraPak-förpackningen är att föredra. Och denna målgrupp är märkligt tyst i denna debatt, jag har inte sett något inlägg från någon som gillar den nya förpackningen. Det är dags för en pudel, Arla!
  Lotta
 • Så feltänkt av er, arla!!!!!
  Hur kan ni skapa produkter med plastskruvkork när alla mer och mer börja tänka på hur man ska agera för att minska klimatpåverkan.
  Lyssna på oss konsumenter annars kommer ni att förlora många kunder!
  Kristina
  Kristina
 • En fråga.  Ni återkommer till kundundersökningar. Tittade runt och hittade en hänvisning till en undersökning från 2013 när det gällde skruvkork i plast. När gjordes den undersökning ni hänvisar till? Det har hänt mycket när det gäller inställningen till plast de senare åren.
  Pia
 • Instämmer i klagomålen ovan och hoppas att Arla tänker om. Jag och maken brukar äta Arlas ekologiska Mild Yoghurt naturell till frukost varje dag. Underbart god ! Men nu känner vi oss tyvärr tvingade att byta produkt. Ena anledningen är att det nära nog är omöjligt att separera kartongdel och plastdel i den nya förpackningen utan att kladda ner sig själv och halva köket. Sortering av olika förpackningsmaterial är sedan många år en självklarhet i vårt hem - och det måste vara lätt att göra rätt. Det är inte många konsumenter som kommer att separera delarna när det är så här otympligt.

  Den andra anledningen är att vi anser att Arla går åt helt fel håll ur ett hållbarhetsperspektiv. Att öka andelen plast i förpackningarna när både ni producenter och vi konsumenter i stället borde plastbanta. Att motivera ökad användning av  plast av fossilt ursprung och ökade CO2 utsläpp med att ni klimatkompenserar (genom trädplantering i Uganda) visar att ni inte förstått allvaret i de globala klimatförändringarna.
  Gun
 • Hej,

  Undersökningen 2013 gjordes i samband med att vi lanserade skruvkorkar på förpackningar med Eko Mjölk.

  Nu har vi genomfört nya undersökningar med yoghurtkonsumenter, både män och kvinnor i ålden 20-64 från hela Sverige.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Hej,

  På sikt, när hela förpackningen består av förnybar råvara kommer den till och med ge lägre klimatavtrycket jämfört med den gamla förpackningen.

  Om man väljer att inte separera toppen från kartongen utan sorterar den som den är i sin helhet i pappersåtervinning, materialåtervinns förpackningen på pappersbruk och blir till nya papp- och kartongprodukter. Plasten energiåtervinns på pappersbruket och driver därmed själva återvinningsprocessen.

  Oavsett vilket sätt man väljer att sortera så kommer hela förpackningen att återvinnas. Det viktigaste är att förpackningen återvinns.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Så det spelar alltså ingen roll om jag separera överdelen eller inte, Christina. Varför skall ni i så fall göra instruktionsfilm om detta??? Bara att skriva tydligt på förpackningen  att ”Hela förpackningen kan lämnas i kartongåtervinningen”!  Kvarstår gör dock problemet med att enkelt få ut ”allt” ur förpackningen. Så jag håller med alla andra som klagat här - gör om och gör rätt! Vore intressant att få se hur undersökningen gjordes. Det går ofta att få de svar man vill ha om man ställer frågan på rätt sätt. Fick någon av de tillfrågade testa att separera en förpackning t ex? Tur att det finns andra företag som är lite mer smarta i sitt förpackningstänk och som förhoppningsvis nu ökar sin försäljning.
  Lennart
 • Hej,

  Bäst är att separera plastdelen från kartongen, eftersom plast och kartong då kan materialåtervinnas. Om man inte separerar plasten från kartongen, kommer plasten ändå användas till energiåtervinning på återvinningscentralen. I den undersökningen som gjordes ingick bland annat hantering av förpackningen.

  Vänliga hälsningar
  Johannes
 • Än så länge finns det alternativ till ARLAS youghurt. Vi kan välja bort er.
  Vad händer med ARLAS övriga förpackningar. Kommer mjölken också att byta förpackning? Den ekologiska mjölken har en betydligt bättre förpackning även om den inte är lika bra som den tidigare youghurtförpackningen.
  Ingen på den här sidan har varit i närheten av er kundundersökning.
  Pia
 • Då den nya förpackningen gör mig så frustrerad av att försöka riva av en vass plastgrej, är det lätt hänt att känna att jag bara vill kasta den i soporna istället för att återvinna.
  Genom att göra det lätt att återvinna med en enkel förpackning, skulle Arla kunna bidra mer för klimatet istället för att behöva "kompensera".

  Dessutom skulle många människor få en bättre start på dagen genom att inte bli så irriterade vid frukost...
  Johanna
 • Reagerade med bestörtning när jag såg att Arla gjort en ny förpackning till EKOyoghurten. Varför går man ifrån en bra förpackning som är enkel att återvinna och tar in Plast som alla är överens om ska fasas ut. Samma med införandet av plastkorken på mjölkförpackningen. Vi måste alla hjälpas åt med förpackningsproblemet och ta bort så mycket plast som möjligt överallt där det inte behövs. FÖRPACKA INTE EN MILJÖVÄNLIG PRODUKT PÅ ETT SÅ SKAMLIGT SÄTT! Det gynnar inte våra svenska bönder.
  Ulrika
 • Hej Arla,
  en bit upp i denna tråd hävdar Christina, som arbetar som kommunikarör på Arla att förpackningsmaskiner för Tetra Brik inte tillverkas längre. Det kanske är sant. Jag arbetar inte i förpackningsindustrin, så jag litar till den information jag kan få tag på på Internet. Enligt Tetra Pak's egen webbplats säljer de förpackningsmaskiner för Tetra Brik Base, som är helt utan plastkork. Tetra Brik Edge och Tetra Brik Square är förpackningar de marknadsför som har plastkork som enkelt går att separera. Förpackningarna går dessutom enkelt att tömma på sitt innehåll. Tetra Rex Base är också utan plastkork. Tetra Rex Base Plus är en förpackning med plastkork som även den har plastkork som enkelt går att separera. Den går också enkelt att tömma på sitt innehåll.

  Det skulle vara intressant att få en förklaring på varför Arla hävdar att maskiner för Tetra Brik inte tillverkas längre och varför den nuvarande förpackningen ansågs vara bättre än de Brik- och Rex-modeller som Tetra Pak fortfarande marknadsför.
  Lars-Ove
 • Hej,

  Tetra Pak erbjuder inte längre Tetra Brik Base 1000g för de specifikationer av vätskekartong, så kallad yoghurtboard, som vi behöver för att fylla färsk yoghurt.
  De erbjuder dock formatet i andra typer av vätskekartong och fyllningstekniker, tex Aseptic, men det är inte relevant för våra färska yoghurtprodukter.

  Tetra Brik Edge ingick i de förpackningar som vi konsumenttestade, men resultatet visade tydligt att Tetra Top föredrogs framför Tetra Brik Edge sett över alla viktiga parametrar för en förpackning med yoghurt.

  Tetra Rex ingick också i de förpackningar som vi konsumenttestade, men resultatet visade tydligt att Tetra Top föredrogs framför detta format. Både på frågan ”Lätt att tömma” och ”Lätta att vika ihop” fick vår valda förpackning signifikant bättre resultat än Tetra Rex.

  Våra konsumentundersökningar visade mycket entydigt att skruvkork var en hygienfaktor och därför beslutades att den nya förpackningen, som innebar att investera för dagens behov och 25 år framåt i tiden, skulle vara en förpackning med skruvkork.

  Vänliga hälsningar

  Christina Kommunikatör
 • Jag roade mig idag med att se över förpackningarna som erbjuds konsumenten som vill köpa yoghurt eller fil. I butiken fanns EN produkt utan plastdetaljer och det var från Norrmejerier. Eftersom förpackningen utan plastdetaljer har dugt åt oss konsumenter i så många år kan man inbilla sig att andra faktorer ligger bakom byte av förpackning. Man kan kanske kalla det produktutveckling. Eller total okänslighet för miljön. Vi ska gå ifrån fossilbaserat och det gäller inte bra drivmedel.
  Ulrika
 • Den nya förpackningen för EKO mild yoghurt naturell är en flopp! Supersvår att dela på plastöverdel och kartongnederdel. Garanterat fler som kastar den direkt i de vanliga soporna. Omöjligt att få ut det sista ur förpackningen. Vilket otroligt resursslöseri! Det måste väl vara Arlas intention att minska plastanvändandet överhuvudtaget återvunnen eller ej. Använd era muskler och påverka!! Att hänvisa till en kundundersökning i all ära, men det är ju klart att när man får frågan om man vill ha skruvkork låter det väl bra. Om man fått se lösningen och resultatet hade man nog svarat annorlunda på frågan. Dags att ta reson och lyssna på kritiken!
  Anders
 • Tack för ditt uttömmande svar Christina!
  Det jag inte kan begripa är hur någon kan anse att Tetra Top är lätt att tömma!?! Som flera i tråden vittnat om blir även jag nedsölad med otömd yoghurt om jag försöker mig på att separera plasttoppen från kartongunderdelen. I nyheten på Arla.se där den nya förpackningen lanserades skriver Arla att det inte går att få ut den sista yoghurten. Vi konsumenter uppmanas under Frågor&Svar i nyheten att göra såhär: Häll i mjölk, skaka lite och få en god mjölkdryck samtidigt som det sista i förpackningen töms. Slutsatsen för mig blir enkel. Jag väljer i fortsättningen yoghurt som säljs i en förpackning utan plasttopp, som enkelt kan vikas ihop så att även den sista yoghurten går att tömma ut. Jag längtar efter att åter igen kunna köpa yoghurt i förpackningar som är tillverkade helt i kartong, d v s där även plastkorken är borta. I ett inlägg lite tidigare i denna tråd läser jag att en butik bara hade en produkt i en förpackning helt utan plastdetaljer. Det är ungefär lika illa i min butik. Arla, tänk om tänk rätt!
  Lars-Ove
 • Hur kan Arla gå över till en förpackning med plastdelar 2019? Vilken total okänslighet för miljöperspektivet. Dessutom är papodelen och plasttoppen som flera påpekat nästa omöjliga att få i sär, och det blir mycket yoghurt kvar som man inte får ur förpackningen.
  Fredrik
 • Hej!
  Har gett den nya förpackningen en chans några veckor då jag funderat på om jag haft fel "teknik". Gick idag in för att läsa vad ni på Arla skriver om den då jag uppenbart måste missat något men såg då att många var missnöjda. Förstår att mycket pengar kan ha investerats i nya maskiner men resultat är tyvärr ett utvecklingssteg i fel riktning vad gäller produkten. Eran produkt ju både yoghurten och förpackningen.

  Den nya förpackningen är mycket krångligare i flera avseenden, speciellt när man ska få ut det sista ur förpackningen. Det kan inte göras utan att man blir kladdig och sölig. "Tömningen" måste ske vid diskbänken då det i princip inte går att separera toppen utan att trycka ut youghurt på händer eller att det skvätter runtomkring. När man väl lyckats separera toppen så krävs en sked eller slickepott för att få bort det som sitter kvar i plastdelen, den yoghurten går inte att trycka ut på något sätt.

  Hoppas ni har mod att se på allt som konstruktiv kritik och hittar en lösning på problemet.
  Anders
 • Det är fantastiskt att se och läsa att Arla fortfarande tycker att den nya förpackningen är briljant efter alla dessa kommentarer (inte bara här). Jag ville avvakta lite och har försökt med 4 förpackningar. Jag älskar Yoghurt med naturligt fetthalt men kan absolut inte förena mig med detta förstag. Köpte idag för första gången ett annat märke (någonting med I love...)
  Men Arla; håll fast vid detta men vet också att kunden har alltid rätt.
  Edwin
 • Vi tycker det är fantastiskt att så många tar sig tid att skriva till oss, och vi vill tacka alla för ert engagemang kring ny förpackning. All typ av återkoppling är bra återkoppling!

  Sammanfattning:
  • Maskinerna för Tetra Brik tillverkas inte längre. Nu har vi kommit till en punkt där vi måste pensionera de gamla maskinerna, och därmed säga hej då till en gammal trotjänare och ikon.
  • Tetra Pak levererar fortfarande förpackningsmaterial till Tetra Brik 1000g för de maskiner som fortfarande är i bruk, men de erbjuder inte längre nya maskiner till försäljning av Tetra Brik 1000g.
  • Genom olika undersökningar har konsumenter fått tycka till, och de flesta föredrar en förpackning med skruvkork
  • Tetra Top är en klimatsmart förpackning som till 2/3 består av förnybar råvara, kartong och förnybar plast.
  • Vi samarbetar med vår leverantör Tetra Pak för att få ännu lägre klimatavtryck genom att stegvis börja byta ut fossil plast mot växtbaserad plast.
  • På sikt, när hela förpackningen består av förnybar råvara kommer den till och med ge lägre klimatavtrycket jämfört med den gamla förpackningen.
  • Det är ett utvecklingsprojekt som har försenats, så tills vidare kommer vi att klimatkompensera för skillnaden mellan gammal och ny förpackning 
  • Toppen av förpackningen ska vara enkel att riva isär, och den funktionen är något som vår leverantör kan justera. Vi har en dialog med Tetra Pak om våra krav på just den delen av förpackningen, eftersom vi förstått att vissa förpackningar kan vara svåra att hantera i det avseendet.
  • Om man väljer att inte separera toppen från kartongen utan sorterar den som den är i sin helhet i pappersåtervinning, materialåtervinns förpackningen på pappersbruk och blir till nya papp- och kartongprodukter. Plasten energiåtervinns på pappersbruket och driver därmed själva återvinningsprocessen
  • Oavsett vilket sätt man väljer att sortera så kommer hela förpackningen att återvinnas. Det viktigaste är att förpackningen återvinns.
  • All typ vätskekartong består till största del av kartong (förnybart material tillverkat av trä) men även av plastskikt som behövs för att skydda kartongen från att lösas upp av det flytande innehållet.
  • Frågor&Svar
  Arla Konsumentkontakt
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.