Jag vill bli bonde! Har du några tips?

Om du är ung så kan du välja att gå en naturbruksutbildning Efter utbildningen kan du vidareutbilda dig till högre studier eller praktisera för att välja inriktning.

Är du vuxen kan du välja att gå en yrkesutbildning till t.ex djurvårdare. Vilken utbildning du kan komma in på beror på vilka tidigare studier du gjort.  Mitt förslag är att du tar kontakt med en yrkesvägledare eller söker på arbetsförmedlingen på olika praktikplatser för att kunna prova på yrket.

Att vara lantbrukare kräver stor kunskap och mycket erfarenhet så du behöver både studier och praktik först. Det är svårt att driva en gård själv men om man arbetar som djurskötare får man både ordnade arbetstider och arbetskamrater.

En bonde behöver kunna det mesta inom djurskötsel, växtodling, maskinlära, ekonomi, reparation vara väldigt envis och noggrann, intresserad av djur- och naturvård. Det är mycket jobb men man får arbeta med det man gillar och det är ju skoj och värt mycket!

 Hur som helst behöver man arbeta på flera andra gårdar för att få erfarenhet innan man skaffar sig en egen gård antingen genom arrende eller köp.
Lycka till!

(Uppdaterad )

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.