Till senaste kommentaren

Hur länge stannar kalvarna hos kon?

Det är inte praktiskt möjligt att ha mjölkkalvar tillsammans med korna när de ska mjölkas. Det är lättare för kon att lämna kalven ju tidigare avskiljningen sker. Då har inte så starkt band bildats mellan dem. Kalven får fortsatt mjölkutfodring av bonden och sällskap av andra kalvar. 

På konventionella gårdar är det tillåtet att skilja ko och kalv åt direkt vid födseln, men kon bör få tillfälle att slicka kalven först. På ekologiska gårdar är minsta tid som ko och kalv ska vara tillsammans ett dygn. Alla bönder som har kalvningsbox har möjlighet att låta dem vara tillsammans längre. Avskiljningen brukar dock ske senast 4 dygn efter födseln. Då är råmjölksperioden över och kon börjar ge vanlig mjölk som kan levereras till mejeriet.

 

Vänliga hälsningar
Ewa Arlabonde (Uppdaterad )
Visa bästa svaret

Kommentarer

  • Håller med, jag försöker finna någon gård där man producerar mjölk för konsumtion men det verkar vara svårt. Slits nu mellan att helt sluta med komjölksprodukter alternativt finna någonstans man kan köpa mjölkprodukter vars kor har fått ha sina kalvar hos sig...
  • Hej,
    Ni ska veta att korna är trygga och mår bra, är lugna och trivs ändå. Kor lever i nuet och när de har glömt kalven vilket går fort så har de glömt den. Då är de mer intresserade av vad de andra korna gör och vad som händer i ladugården och när de ska få foder eller släppas ut på bete. En ko som mår bra idisslar mycket, äter bra,umgås med de andra korna, har öronen uppåt och är lugn. På sommaren när korna är ute och passerar kalvarnas hage stannar de inte ens när de passerar. Önskar er en bra dag!
    Hälsningar
  • Tur man inte är ko.....😔 Låter inte humant.
    Hur länge efter födseln har kon mjölk med resp. utan kalv vid sidan?

  • Hej!
    Tack för frågan!
    Jag vet inte om jag har tolkat din fråga rätt men jag tror att du undrar hur länge kon mjölkar om kossan har sin kalv hos sig eller inte.

    Jag skulle säga att det inte spelar någon roll.

    Kon börjar producera mjölk i och med kalvningen. Normalt så producerar kon råmjölk runt 3 dagar sen blir det den vanliga mjölken som vi kallar mjölk.
    Hur länge kon producerar mjölk beror mest på individen. En kviga som får sin första kalv brukar kunna hålla i sin mjölkproduktion längre än vad en äldre ko gör.
    Det normala är att kon mjölkar ca 10-12 månader sen brukar de flesta sina av sig.

    Har allt fungerat som det ska har kon en ny kalv i magen och får ta en paus i produktionen av mjölk (vi säger att kon står i sin).Korna brukar stå i sin 6-8 veckor innan det är dags för kalvning igen.

    En ko som inte blir dräktig igen kan ibland fortsätta att producera mjölken längre tid än 10-12 månader, men det är inte säkert utan vanligtvis så går mjölkproduktionen ner snart nog och blir obefintlig.
    Allt detta är oberoende om kon har sin kalv vid sin sida eller inte, men skulle man ha kalven gå med kon så blir det naturligtvis mindre mjölk i tanken eftersom kalven äter mer och mer.
    Hälsningar
    Ewa Arlabonde
  • Hejsan!

    Så mycket mjölk som korna mjölkar idag så tycker jag absolut att de borde få ha sina små kalvar hos sig åtminstone en vecka! Att ni säger att korna inte bryr sig om sina kalvar förstår jag inte. Alla levande väsen (inklusive människan) älskar sin avkomma och vill inte skiljas från dem. Och om ni nu ändå ger dem mjölk varför kan de då inte få den direkt från sin mamma? Korna blir lugna och likaså blir kalvarna.

    Som ni vet tycker väldigt många människor likadant som jag så kan ni inte hjälpa alla kalvar så borde ni åtminstone ha en sorters mjölk som kunde heta empati-mjölk där kalven får vara hos sin mamma minst en vecka. Jag lovar att det blir en succé! För vad har ni egentligen att förlora?

  • Hej och tack för frågan!
    Det normala för korna är att man gömmer sin kalv för att gå dit och ge den mat några gånger per dygn. Därför reagerar inte de flesta kor på att bli skild från sin kalv.
    Skulle vi ha en produktion där kalvarna skulle gå med korna i en vecka så skulle vi vara tvungna att bygga om alla våra stallar, eftersom de är gjorda för stora djur och inte för små kalvar. Det fungerar inte heller att låta kon och kalven gå i en egen box i en vecka för att oftast mjölkar kon mycket mer mjölk än vad kalven kan konsumera, och det skulle krävas fler extraboxar vilket inte många har. Det skulle bli en ännu dyrare uppfödning vilket vi inte har lönsamhet för.
    Till saken hör också att det skulle vara mycket svårare att skilja ko och kalv åt eftersom de knytit starkare band till varandra. Därför anser man att max ett dygn tillsammans är det bästa för både ko och kalv.
    Vänliga hälsningar
    Ewa Arlabonde
  • Om man har fridrift där kossorna och kalvarna går tillsammans så kan de umgås på sina egna villkor. Om kossan har mer mjölk än kalven dricker borde de väl kunna gå in till en mjölkningsrobot som kan mjölka ur resten av mjölken.

    Att påstå att de inte saknar varandra direkt efter födseln låter dumt. Hur kan ni veta det? Jag vet dock många bönder som berättat att korna rånar efter sina kalvar i flera dagar efter det att de skiljts åt. Är det etiskt tycker ni? Nej låt de vara tillsammans åtminstone en vecka. Jag lovar att även era kunder kommer att bli glada!



  • Hej!
    Vi tar bort kalven från kon tidigt för låter man dem gå tillsammans en vecka som du föreslår då skulle det bli mycket råmande, troligtvis både på kossan och kalven.
    Forskningen visar att det optimala för både kon och kalven är att ha dem tillsammans i 6 timmar. Ju längre man har kon och kalven ihop ju mer binder de sig till varandra och det är då man får problemet med att de råmar efter varandra.
    Det är likadant när vi slutar att ge kalvarna mjölk, vid 8-12 veckor, då råmar kalvarna också när de hör att vi kommer med mjölken och de yngre kalvarna bara får mjölk.

    Våra ladugårdar är inte byggda för att ha både kor och kalvar tillsammans i dom. Kalvarna kommer fram överallt och kan springa på foderbordet där de både kan kissa och bajsa i fodret och det är naturligtvis inte bra. Beroende på vad man har för utgödslingssystem så fungerar det inte att ha kalvar gå lösa där, skaderisken är alldeles för hög.
    Vi håller kor för att producera mjölk och vi behöver ha en lönsamhet för att kunna fortsätta. Skulle vi ,som du vill, hålla kor och kalvar ihop i ett system och bara låta kon mjölka det som blir över så skulle mejeriprodukterna behöva kosta bra mycket mer för konsumenterna än vad de gör idag. Hur mycket är det värt?
    Ha en trevlig dag!

    Ewa Arlabonde
  • Väldigt intressant att läsa kommentarer där privatpersoner verkar vara de som vet och kan allt bäst, trots att det troligtvis aldrig satt en fot i en kohage. Vad är det som säger att det är mer humant att låta en kalv vara hos sin moder i en vecka än 24 timmar, och vem har rätten att bestämma det? Kan inte vara lätt att vara bonde idag när folket vill äta kakan och ändå ha den kvar.

    Tack för er fantastiska insats med djuren och lycka till med en fortsatt förbättrad djurhållning samt högre löner.

    Med vänliga hälsningar
  • Hej!
    Tack för din uppmuntran, den värmer verkligen!
    Ha en bra dag!
    Ewa Arlabonde
  • Hej!

    Håller med Sandra och ger 10 spenar av 10 möjliga till våra mjölkbönder.
    Undrar hur bonden gjorde på 1800-talet? Hur länge fick kalven dia och när började bonden att åter mjölka? En kviga som fått kalv börjar producera mjölk, inte innan.

    Tror att de flesta som skriver negativt är de som har varit på "Kosläpp" och kan allt sen.
  • Hej!
    Tack för din uppmuntran,det värmer.
    Hur bonden gjorde på 1800-talet vet jag inte riktigt, men har svårt att tänka mig att kalven fick dia fritt eftersom mjölken kon gav var så livsviktig för familjen. De flesta som hade kor hade bara någon enstaka och var det ett dåligt år så svalt hela familjen och djuren med dem. Det finns exempel där man fick bära ut korna på våren för att de var så svaga på grund av att man haft för dåligt med foder under vintern. Så allt var inte bättre förr inte ens för djuren.
    Önskar dig en fortsatt trevlig dag!
    Ewa Arlabonde
  • Hej Ewa!
    Tack själv!
    Jag är lite partisk i frågan då jag har varit i firman förr. Har dessutom varit avbytare från den gamla tiden då korna var uppbundna. Skulle det inte slita så mkt på ryggen gör jag gärna om det. Så rofyllt att böja sig ner och sätta på mjölkmaskinen eller vänta på att de ska bli klara. Har även varit avbytare där vi hade mjölkgrop.

    Vi har lätt för att jämföra våra husdjur med oss själva och det låter lite rått att separera djuren på det viset, dvs skilja kalven från sin moder. Mer en fråga till SLU än till Arla.
  • Lätt för oss människor att bestämma vad djuren tycker är bäst! Undrar vad kon själv skulle sagt? Angående bönder så var min morfars far bonde i Österrike och jag är tusen gånger säker på att de hade en mer empatisk djursyn då. Nu ser man kon bara som en kassaapparat med ett nummer till namn. Då såg man kon som en familjemedlem med ett riktigt namn och inte ett som består av massa siffror och som sitter på stora plastbitar i deras känsliga öron.

    Mamma berättade att en gång när hon var ung så dog en ung ko och hennes kalv när hon skulle kalva och då grät alla på gården för att de tyckte synd om henne och kalven. Undrar om det är så idag? Slänga henne på gödselstacken och förbanna alla pengar som försvann i och med deras död? Känns som om människor ser djur mer och mer som leksaker och inte som tänkande och kännande individer. Vem ger oss rätt till det? Hur skulle du själv vilja bli behandlad om du var en ko?
  • Hej!
    Du har rätt att vi kallar våra kor för det nummer de har i öronen! Ett nummer som myndigheterna kräver att korna ska ha, bland annat för att kunna smittspåra djuren om det sker ett sjukdomsutbrott. Men även för att vi måste rapportera alla djur var de är och om de säljs och så vidare. Man kan säga att det är motsvarande vårt personnummer. Djuren får ett identitetsnummer som talar om från vilken besättning de kommer ifrån. Korna har också namn men det är mer som ett efternamn/familjenamn som talar om släktförhållanden mellan kor och dess kalvar. En kvigkalv får samma namn som sin mamma. Det gör att vi får kor med samma namn i besättningen och därför är det lättare att använda öronnumret som "namn" eftersom då är det ingen tvekan vilken ko vi pratar om. Sen vet jag att det finns besättningar som använder namnen mer än vad vi gör i vår besättning.

    Vi tycker inte heller det är roligt när ett av våra djur dör. Vilket tyvärr händer ibland.
    Vi slänger inte döda djur på gödselhögen utan vi måste se till att de destrueras, vilket kostar knappt 2000 kr för en död ko. Så varje ko vi måste avliva eller som självdör är inte bara en stor förlust utan även en kostnad.

    Jag skulle gärna vilja bli behandlad som många av våra svenska kor blir behandlade. De har finna liggplatser med mjuka madrasser som de kan ligga på, som är torra och rena.
    De har fri tillgång på bra mat och bra vatten att dricka. Många av korna blir idag mjölkade av en robot, vilket innebär att kon själv väljer när hon ska bli mjölkad, när hon ska äta och vila.
    På sommaren får korna gå ut och in i ladugården som det passar dem. Är det riktigt varm väljer oftast korna att vara inne i ladugården där det är skugga.
    Ha en trevlig dag!


    Ewa Arlabonde
  • Hejsan!

    Okej de har det väl bättre än många andra kor i världen då förutom kanske i Indien då. Vad gäller deras liv så kunde ni kanske förgylla det ytterligare genom att ha dem ute from mars till slutet av oktober? Är ju ingen snö då och med tanke på hur mycket de skuttar runt när de kommer ut så gillar de verkligen att vara ute.

    Må så gott! Ulrika
  • Våra mjölkkor har det fantastiskt bra enligt mig. Som Ewa skriver, de har mkt fin tillgång till både mat och vatten och fri rörelse. För kanske 100 år sen hade vi inte den kunskapen vi har idag och vår tamboskap, dvs våra husdjur bodde närmre oss än vad de gör idag. De mjölkades för hand, oftast av pigor. Hårt arbete och mjölkning två ggr / dag. Idag avgör kon själv när hon vill bli mjölkad och mjölkrobotarna gör arbetet.

    Tack Ewa och alla andra bönder för att ni tar hand om våra djur.
  • Rent instinktvist är det inte konstigt för något djur att förlora sin unge eller mamma. Speciellt inte för ett bytesdjur. Djurvärlden tar inte lika hårt på sina relationer till varandra.

    Tänk i naturen. En antilop föder en unge, hon hinner slicka och dia den. Hon får syn på ett rovdjur. Hon lär springa iväg snabbt som ögat oavsett om ungen kan stå upp eller inte. Ungen dör och antilopen går i brunst igen och får en ny unge.

    //nuvarande 17 årig bonde åt Arla & framtida biolog 😀
  • Jag undrar om det är möjligt att ha kor som fick ha sin kalv med sig, kanske 2-3 månader i sommarhagen, men kunde mjölkas på överskott (skulle inte kon gå till mjölkrobot och låta sig mjölka om hon haft kalven?) om någon mjölkbonde i Sverige vågat testa tror jag att en del är beredda att ge ca 20 kr litern för sån mjölk. Är det en omöjlighet att en sådan mjölkframställning kan bli aktuell?
  • Hej!
    Det är inte så enkelt det du föreslår. Här har du några funderingar
    1. Alla kor kalvar inte samtidigt, framförallt när man har robot. Det vill säga alla har inte en nyfödd kalv på sommaren.
    2. Hur ska vi kunna särhålla mjölken på gården från kor som har sin kalv hos sig och de som inte har sin kalv hos sig?
    3. Hur ska mjölken särhållas på vägen till och i mejeriet?
    4. Det blir ju inte bara dryckesmjölk av den mjölk vi producerar på gården. Jag har svårt att se att konsumenter vill betala 200 kr/kg för ost gjord på sådan mjölk! Det går åt ca 10 liter mjölk för 1 kg ost.
    5. Ska kalvarna dia på kossan så blir det inte lika mycket mjölk i tanken vilket gör att priset 20 kr per liter nog inte räcker till för att betala merkostnaden.
    Min erfarenhet efter att ha jobbat i så många år mer mjölkkor är att de flesta kor inte bryr sig om att vi tar bort kalven ifrån dem. Korna lever i nuet och är rätt nöjda med att vara tillbaka i sin flock.
    Sen har vi arbetsmiljöaspekten för oss som jobbar med korna. Det finns en del kor som kan bli väldigt beskyddande mot kalven, vilket kan leda till att kon anfaller oss människor. Det är inte vanligt, men det räcker att det händer en gång. Jag har själv blivit stångad av en sådan ko en gång när jag skulle ta tempen på kalven som verkade dålig. Det gick bra , bara några brutna revben och att jag tappade luften, men hade hon fortsatt att stånga mig så hade det kunna gå bra mycket värre.

    Vi tar hand om kalvarna på bästa sättet, ger dem mjölk från kon och vänjer dem vid oss människor så det blir lätt att hantera kalvarna när de blir fullvuxna djur också. Det kallas att man präglar kalven på oss människor vilket gör att det blir väldigt trevliga djur att handskas med.
    Ha det gott!
    Ewa Arlabonde
  • Tack för utförligt svar, förstår bättre problematiken! Ska lära mig mer 😀
  • Jo det tror jag med, men borde gå att få till på något sätt. Kanske finns exempel från andra ställen i världen där kalven får växa upp intill sin mor. Som köttätare gillar jag rekoringarna som växt fram, nu kan man köpa kött från tex grisar som får boa med sin familj. Borde finnas möjlighet att även framställa mejeriprodukter på något sätt utan att separera mor/barn
  • Hej!
    Jag menar att det är moraliskt försvarbart att hålla mjölkkor för att producera mjölk kommersiellt om man behandlar djuren väl, vilket vi har regler för och kontroll av inom vårt kvalitetsprogram Arlagården. Detta ställningstagande är grundläggande när man väljer att vara mjölkbonde och när man som företag förädlar mjölkråvaran till olika produkter. Gällande djurskyddslagstiftning följs självfallet.
    Du kan läsa mer om Arlagården här: Arlagården
    Att dricka mjölk och förädla den till olika mejerivaror har varit och är ett sätt att ta tillvara på gräset som vi kan odla i hela Sverige. Genom kon förädlar vi det lågvärdiga proteinet som finns i gräset till högvärdigt protein som finns i mjölken och som vi människor kan tillgodogöra oss.
    Vi som jobbar med kor är måna om att de ska ha det bra. Mina kor har precis fått nya madrasser och större bås att ligga i, allt för att de ska ha det så bra som möjligt. De väljer själva när de ska mjölka sig, då vi har en mjölkningsrobot som de själva uppsöker när de vill bli mjölkade. De rör sig fritt i ladugården och bestämmer själv när de gör vad. En ko som mår bra mjölka också bra.
    Då det gäller livslängden på djuren så räddar vi säkert många kalvar som aldrig skulle ha överlevt i det fria, så även om en ko kan bli uppemot 25 år så är det lång därifrån alla som blir så gamla varken i det fria eller i våra ladugårdar.
    Ha en fortsatt bra dag!
    Ewa Arlabonde
  • "Korna lever i nuet och fungerar inte på samma sätt som vi människor som kan tänka mer filosofiskt. De flesta kor bryr sig inte om att vi tar bort kalven utan är nöjda med att vara hos sina kokompisar i flocken och få mat och vatten och en torr och skön plats att ligga på."

    Ni hävdar något som såvitt jag sett inte presenterat en enda källa på. Länk?
    Sedan är det väldigt intressant hur pass mycket ni rationaliserar och det visar lite på den synen ni har på djuren. Ni kanske också menar att djur i slaktsituationer inte känner av stressen av att vistas i den miljön? Nej just det djuren lever ju i nuet.


  • Hej!
    Jag som har jobbat med kor mer än 35 år har av egen erfarenhet sett vad som sker när vi separerar kalven och kon. Läs gärna mer i den här länken från ett arbete som en veterinärstuderande på SLU gjort.
    Skilja kalven från kon

    Vi anser i Sverige att det är ett bra sätt att försörja oss med mat genom att hålla husdjur som tex kor, tjurar, grisar, kycklingar med flera. Det behövs för att vi ska kunna försörja oss på de proteiner vi behöver på ett hållbart sätt.
    Korna äter gräs vilket vi människor inte kan. Korna äter även spannmål och då är det ofta spannmål som inte har den kvalitet som krävs för att bli människoföda.
    På det sättet tar vi vara på vad vi kan odla men inte människor kan äta. Kon omvandlar det till högvärdigt protein i mjölk och andra mejeriprodukter som de flesta människor gärna vill äta.
    Då det gäller slakten så lever kon i nuet och vet inte vad som ska hända förrän de händer och förstår inte vad som händer.
    Jag önskar dig en trevlig helg!
    Ewa Arlabonde
  • "Rent instinktvist är det inte konstigt för något djur att förlora sin unge eller mamma. Speciellt inte för ett bytesdjur. Djurvärlden tar inte lika hårt på sina relationer till varandra.

    Tänk i naturen. En antilop föder en unge, hon hinner slicka och dia den. Hon får syn på ett rovdjur. Hon lär springa iväg snabbt som ögat oavsett om ungen kan stå upp eller inte. Ungen dör och antilopen går i brunst igen och får en ny unge.

    //nuvarande 17 årig bonde åt Arla & framtida biolog"





    Om man använder din logik kan man ursäkta vadsom helst "rent instinktivt" är det inte heller så konstigt för människor att förlora barn. Dödsfall för barn var ju betydligt högre tidigare i vår arts evolution, är det ok att kidnappa andras kvinnors barn då? Nej.


    Det där är bara personliga åsikter.. Jag kan säga dig att djur ofta försöker försvara sina barn så gott dom kan, om dom kan. Nyligen var det 6 elefanter som dog för att alla försökt rädda varandra efter en av elefantkalvarna hade fallit ned i en flod. 



  • Hej!
    Titta gärna på den här länken så ser du hur lugnt det går till när man skiljer kalven och kon åt. Läs gärna texten också så får du en förklaring till varför vi gör som vi gör.Separering av ko och kalv
    Skickar även med en länk där du kan läsa om olika forskningsstudier då det gäller mjölk. Forskning om mjölk
    I stora delar av Sverige är det svårt att odla något annat än gräs till djuren eftersom vi har det klimat som vi har. Därför är det ett väldigt bra sätt att ta tillvara gräset, ett lågvärdigt protein, genom att ge det till korna och ungdjuren som omvandlar det till högvärdigt protein som vi människor kan tillgodogöra oss.
    Vänliga hälsningar!
    Ewa Arlabonde
  • Vi tycker det är fantastiskt att så många tar sig tid att skriva till oss, och vi vill alla tacka för ert engagemang.

    Eftersom det är samma typ av frågor och synpunkter som kommer in och som vi redan svarat på, väljer vi nu att låsa tråden för ytterligare kommentarer.

    Vill du ändå skicka din fråga eller synpunkt så går det alldeles utmärkt i ett nytt inlägg här i forumet.
    Arla Konsumentkontakt
    Bästa svaret
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.