Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur länge stannar kalvarna hos kon?

Det är inte praktiskt möjligt att ha mjölkkalvar tillsammans med korna när de ska mjölkas. Det är lättare för kon att lämna kalven ju tidigare avskiljningen sker. Då har inte så starkt band bildats mellan dem. Kalven får fortsatt mjölkutfodring av bonden och sällskap av andra kalvar. 

På konventionella gårdar är det tillåtet att skilja ko och kalv åt direkt vid födseln, men kon bör få tillfälle att slicka kalven först. På ekologiska gårdar är minsta tid som ko och kalv ska vara tillsammans ett dygn. Alla bönder som har kalvningsbox har möjlighet att låta dem vara tillsammans längre. Avskiljningen brukar dock ske senast 4 dygn efter födseln. Då är råmjölksperioden över och kon börjar ge vanlig mjölk som kan levereras till mejeriet.

 

Vänliga hälsningar
Inger Arlabonde Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hemskt!!!
  Linnéa
 • Hej Linnéa!
  Tråkigt att du tycker så, Jag kan försökra dig om att kalvarna tas väl om hand. De mår bra trots att de inte är med sin mamma. Vi har våra mjölkkalvar tillsammans med varandra i en stor box fylld med halm där de kan leka och sova. När de blir hungriga går de till foderbordet och äter hö. När de vill dia mjölk går de till en mjölkautomat där de kan dia varm mjölk så ofta de vill. De är välmående och harmoniska.
  Ha en bra dag!
  Hälsingar
  Inger Arlabonde
 • Även om kalven har det bra(som ni slriver) låter mammans situation hjärtskärande när hon inte kan vara tillsammans med sin kalv?
  Anna
 • Håller med Anna här ovan. Jag försöker finna någon gård där man producerar mjölk för konsumtion men det verkar vara svårt. Slits nu mellan att helt sluta med komjölksprodukter alternativt finna någonstans man kan köpa mjölkprodukter vars kor har fått ha sina kalvar hos sig...
  Maria
 • Hej Anna och Maria!
  Ni ska veta att korna är trygga och mår bra, är lugna och trivs ändå. Kor lever i nuet och när de har glömt kalven vilket går fort så har de glömt den. Då är de mer intresserade av vad de andra korna gör och vad som händer i ladugården och när de ska få foder eller släppas ut på bete. En ko som mår bra idisslar mycket, äter bra,umgås med de andra korna,  har öronen uppåt och är lugn. På sommaren när korna är ute och passerar kalvarnas hage stannar de inte ens när de passerar. Önskar er en bra dag!
  Hälsningar
  Inger Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.