Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur länge stannar kalvarna hos kon?

Det är inte praktiskt möjligt att ha mjölkkalvar tillsammans med korna när de ska mjölkas. Det är lättare för kon att lämna kalven ju tidigare avskiljningen sker. Då har inte så starkt band bildats mellan dem. Kalven får fortsatt mjölkutfodring av bonden och sällskap av andra kalvar. 

På konventionella gårdar är det tillåtet att skilja ko och kalv åt direkt vid födseln, men kon bör få tillfälle att slicka kalven först. På ekologiska gårdar är minsta tid som ko och kalv ska vara tillsammans ett dygn. Alla bönder som har kalvningsbox har möjlighet att låta dem vara tillsammans längre. Avskiljningen brukar dock ske senast 4 dygn efter födseln. Då är råmjölksperioden över och kon börjar ge vanlig mjölk som kan levereras till mejeriet.

 

Vänliga hälsningar

Kommentarer

 • Hemskt!!!
  Linnéa
 • Hej,
  Tråkigt att du tycker så, Jag kan försökra dig om att kalvarna tas väl om hand. De mår bra trots att de inte är med sin mamma. Vi har våra mjölkkalvar tillsammans med varandra i en stor box fylld med halm där de kan leka och sova. När de blir hungriga går de till foderbordet och äter hö. När de vill dia mjölk går de till en mjölkautomat där de kan dia varm mjölk så ofta de vill. De är välmående och harmoniska.
  Ha en bra dag!
  Hälsingar
  Inger
 • Även om kalven har det bra(som ni slriver) låter mammans situation hjärtskärande när hon inte kan vara tillsammans med sin kalv?
  Anna
 • Håller med, jag försöker finna någon gård där man producerar mjölk för konsumtion men det verkar vara svårt. Slits nu mellan att helt sluta med komjölksprodukter alternativt finna någonstans man kan köpa mjölkprodukter vars kor har fått ha sina kalvar hos sig...
  Maria
 • Hej,
  Ni ska veta att korna är trygga och mår bra, är lugna och trivs ändå. Kor lever i nuet och när de har glömt kalven vilket går fort så har de glömt den. Då är de mer intresserade av vad de andra korna gör och vad som händer i ladugården och när de ska få foder eller släppas ut på bete. En ko som mår bra idisslar mycket, äter bra,umgås med de andra korna, har öronen uppåt och är lugn. På sommaren när korna är ute och passerar kalvarnas hage stannar de inte ens när de passerar. Önskar er en bra dag!
  Hälsningar
  Inger
 • Tur man inte är ko.....😔 Låter inte humant.
  Hur länge efter födseln har kon mjölk med resp. utan kalv vid sidan?

  Anki
 • Hej!
  Tack för frågan!
  Jag vet inte om jag har tolkat din fråga rätt men jag tror att du undrar hur länge kon mjölkar om kossan har sin kalv hos sig eller inte.

  Jag skulle säga att det inte spelar någon roll.

  Kon börjar producera mjölk i och med kalvningen. Normalt så producerar kon råmjölk runt 3 dagar sen blir det den vanliga mjölken som vi kallar mjölk.
  Hur länge kon producerar mjölk beror mest på individen. En kviga som får sin första kalv brukar kunna hålla i sin mjölkproduktion längre än vad en äldre ko gör.
  Det normala är att kon mjölkar ca 10-12 månader sen brukar de flesta sina av sig.

  Har allt fungerat som det ska har kon en ny kalv i magen och får ta en paus i produktionen av mjölk (vi säger att kon står i sin).Korna brukar stå i sin 6-8 veckor innan det är dags för kalvning igen.

  En ko som inte blir dräktig igen kan ibland fortsätta att producera mjölken längre tid än 10-12 månader, men det är inte säkert utan vanligtvis så går mjölkproduktionen ner snart nog och blir obefintlig.
  Allt detta är oberoende om kon har sin kalv vid sin sida eller inte, men skulle man ha kalven gå med kon så blir det naturligtvis mindre mjölk i tanken eftersom kalven äter mer och mer.
  Hälsningar
  Ewa Arlabonde
 • Hejsan!

  Så mycket mjölk som korna mjölkar idag så tycker jag absolut att de borde få ha sina små kalvar hos sig åtminstone en vecka! Att ni säger att korna inte bryr sig om sina kalvar förstår jag inte. Alla levande väsen (inklusive människan) älskar sin avkomma och vill inte skiljas från dem. Och om ni nu ändå ger dem mjölk varför kan de då inte få den direkt från sin mamma? Korna blir lugna och likaså blir kalvarna.

  Som ni vet tycker väldigt många människor likadant som jag så kan ni inte hjälpa alla kalvar så borde ni åtminstone ha en sorters mjölk som kunde heta empati-mjölk där kalven får vara hos sin mamma minst en vecka. Jag lovar att det blir en succé! För vad har ni egentligen att förlora?

  Ulrika
 • Hej och tack för frågan!
  Det normala för korna är att man gömmer sin kalv för att gå dit och ge den mat några gånger per dygn. Därför reagerar inte de flesta kor på att bli skild från sin kalv.
  Skulle vi ha en produktion där kalvarna skulle gå med korna i en vecka så skulle vi vara tvungna att bygga om alla våra stallar, eftersom de är gjorda för stora djur och inte för små kalvar. Det fungerar inte heller att låta kon och kalven gå i en egen box i en vecka för att oftast mjölkar kon mycket mer mjölk än vad kalven kan konsumera, och det skulle krävas fler extraboxar vilket inte många har. Det skulle bli en ännu dyrare uppfödning vilket vi inte har lönsamhet för.
  Till saken hör också att det skulle vara mycket svårare att skilja ko och kalv åt eftersom de knytit starkare band till varandra. Därför anser man att max ett dygn tillsammans är det bästa för både ko och kalv.
  Vänliga hälsningar
  Ewa Arlabonde
 • Om man har fridrift där kossorna och kalvarna går tillsammans så kan de umgås på sina egna villkor. Om kossan har mer mjölk än kalven dricker borde de väl kunna gå in till en mjölkningsrobot som kan mjölka ur resten av mjölken.

  Att påstå att de inte saknar varandra direkt efter födseln låter dumt. Hur kan ni veta det? Jag vet dock många bönder som berättat att korna rånar efter sina kalvar i flera dagar efter det att de skiljts åt. Är det etiskt tycker ni? Nej låt de vara tillsammans åtminstone en vecka. Jag lovar att även era kunder kommer att bli glada!  Ulrika
 • Hej!
  Vi tar bort kalven från kon tidigt för låter man dem gå tillsammans en vecka som du föreslår då skulle det bli mycket råmande, troligtvis både på kossan och kalven.
  Forskningen visar att det optimala för både kon och kalven är att ha dem tillsammans i 6 timmar. Ju längre man har kon och kalven ihop ju mer binder de sig till varandra och det är då man får problemet med att de råmar efter varandra.
  Det är likadant när vi slutar att ge kalvarna mjölk, vid 8-12 veckor, då råmar kalvarna också när de hör att vi kommer med mjölken och de yngre kalvarna bara får mjölk.

  Våra ladugårdar är inte byggda för att ha både kor och kalvar tillsammans i dom. Kalvarna kommer fram överallt och kan springa på foderbordet där de både kan kissa och bajsa i fodret och det är naturligtvis inte bra. Beroende på vad man har för utgödslingssystem så fungerar det inte att ha kalvar gå lösa där, skaderisken är alldeles för hög.
  Vi håller kor för att producera mjölk och vi behöver ha en lönsamhet för att kunna fortsätta. Skulle vi ,som du vill, hålla kor och kalvar ihop i ett system och bara låta kon mjölka det som blir över så skulle mejeriprodukterna behöva kosta bra mycket mer för konsumenterna än vad de gör idag. Hur mycket är det värt?
  Ha en trevlig dag!

  Ewa Arlabonde
 • Väldigt intressant att läsa kommentarer där privatpersoner verkar vara de som vet och kan allt bäst, trots att det troligtvis aldrig satt en fot i en kohage. Vad är det som säger att det är mer humant att låta en kalv vara hos sin moder i en vecka än 24 timmar, och vem har rätten att bestämma det? Kan inte vara lätt att vara bonde idag när folket vill äta kakan och ändå ha den kvar.

  Tack för er fantastiska insats med djuren och lycka till med en fortsatt förbättrad djurhållning samt högre löner.

  Med vänliga hälsningar
  Sandra
 • Hej!
  Tack för din uppmuntran, den värmer verkligen!
  Ha en bra dag!
  Ewa Arlabonde
 • Hej!

  Håller med Sandra och ger 10 spenar av 10 möjliga till våra mjölkbönder.
  Undrar hur bonden gjorde på 1800-talet? Hur länge fick kalven dia och när började bonden att åter mjölka? En kviga som fått kalv börjar producera mjölk, inte innan.

  Tror att de flesta som skriver negativt är de som har varit på "Kosläpp" och kan allt sen.
  Ludwig
 • Hej!
  Tack för din uppmuntran,det värmer.
  Hur bonden gjorde på 1800-talet vet jag inte riktigt, men har svårt att tänka mig att kalven fick dia fritt eftersom mjölken kon gav var så livsviktig för familjen. De flesta som hade kor hade bara någon enstaka och var det ett dåligt år så svalt hela familjen och djuren med dem. Det finns exempel där man fick bära ut korna på våren för att de var så svaga på grund av att man haft för dåligt med foder under vintern. Så allt var inte bättre förr inte ens för djuren.
  Önskar dig en fortsatt trevlig dag!
  Ewa Arlabonde
 • Hej Ewa!
  Tack själv!
  Jag är lite partisk i frågan då jag har varit i firman förr. Har dessutom varit avbytare från den gamla tiden då korna var uppbundna. Skulle det inte slita så mkt på ryggen gör jag gärna om det. Så rofyllt att böja sig ner och sätta på mjölkmaskinen eller vänta på att de ska bli klara. Har även varit avbytare där vi hade mjölkgrop.

  Vi har lätt för att jämföra våra husdjur med oss själva och det låter lite rått att separera djuren på det viset, dvs skilja kalven från sin moder. Mer en fråga till SLU än till Arla.
  Ludwig
 • Lätt för oss människor att bestämma vad djuren tycker är bäst! Undrar vad kon själv skulle sagt? Angående bönder så var min morfars far bonde i Österrike och jag är tusen gånger säker på att de hade en mer empatisk djursyn då. Nu ser man kon bara som en kassaapparat med ett nummer till namn. Då såg man kon som en familjemedlem med ett riktigt namn och inte ett som består av massa siffror och som sitter på stora plastbitar i deras känsliga öron.

  Mamma berättade att en gång när hon var ung så dog en ung ko och hennes kalv när hon skulle kalva och då grät alla på gården för att de tyckte synd om henne och kalven. Undrar om det är så idag? Slänga henne på gödselstacken och förbanna alla pengar som försvann i och med deras död? Känns som om människor ser djur mer och mer som leksaker och inte som tänkande och kännande individer. Vem ger oss rätt till det? Hur skulle du själv vilja bli behandlad om du var en ko?
  Ulrika
 • Hej!
  Du har rätt att vi kallar våra kor för det nummer de har i öronen! Ett nummer som myndigheterna kräver att korna ska ha, bland annat för att kunna smittspåra djuren om det sker ett sjukdomsutbrott. Men även för att vi måste rapportera alla djur var de är och om de säljs och så vidare. Man kan säga att det är motsvarande vårt personnummer. Djuren ett identitetsnummer som talar om från vilken besättning de kommer ifrån. Korna har också namn men det är mer som ett efternamn/familjenamn som talar om släktförhållanden mellan kor och dess kalvar. En kvigkalv får samma namn som sin mamma. Det gör att vi får kor med samma namn i besättningen och därför är det lättare att använda öronnumret som "namn" eftersom då är det ingen tvekan vilken ko vi pratar om. Sen vet jag att det finns besättningar som använder namnen mer än vad vi gör i vår besättning.

  Vi tycker inte heller det är roligt när ett av våra djur dör. Vilket tyvärr händer ibland.
  Vi slänger inte döda djur på gödselhögen utan vi måste se till att de destrueras, vilket kostar knappt 2000 kr för en död ko. Så varje ko vi måste avliva eller som självdör är inte bara en stor förlust utan även en kostnad.

  Jag skulle gärna vilja bli behandlad som många av våra svenska kor blir behandlade. De har finna liggplatser med mjuka madrasser som de kan ligga på, som är torra och rena.
  De har fri tillgång på bra mat och bra vatten att dricka. Många av korna blir idag mjölkade av en robot, vilket innebär att kon själv väljer när hon ska bli mjölkad, när hon ska äta och vila.
  På sommaren får korna gå ut och in i ladugården som det passar dem. Är det riktigt varm väljer oftast korna att vara inne i ladugården där det är skugga.
  Ha en trevlig dag!


  Ewa Arlabonde
 • Hejsan!

  Okej de har det väl bättre än många andra kor i världen då förutom kanske i Indien då. Vad gäller deras liv så kunde ni kanske förgylla det ytterligare genom att ha dem ute from mars till slutet av oktober? Är ju ingen snö då och med tanke på hur mycket de skuttar runt när de kommer ut så gillar de verkligen att vara ute.

  Må så gott! Ulrika
  Ulrika
 • Våra mjölkkor har det fantastiskt bra enligt mig. Som Ewa skriver, de har mkt fin tillgång till både mat och vatten och fri rörelse. För kanske 100 år sen hade vi inte den kunskapen vi har idag och vår tamboskap, dvs våra husdjur bodde närmre oss än vad de gör idag. De mjölkades för hand, oftast av pigor. Hårt arbete och mjölkning två ggr / dag. Idag avgör kon själv när hon vill bli mjölkad och mjölkrobotarna gör arbetet.

  Tack Ewa och alla andra bönder för att ni tar hand om våra djur.
  Ludwig

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.