Till senaste kommentaren

Kan man äta hårdost som börjat mögla?

Ja, osten går att äta efter att du skurit bort mögelfläckar och ytterligare minst två centimeter runt det angripna stället.
Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad )

Kommentarer

  • ok, jag har ost hemma som är möglig men behövs det verkligen tas bort 2 cm in av den? det verkar onödigt mycket.
  • Hej Mats,

    2 cm är Livsmedelsverkets rekommendation.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Hej har en prästost som var väldigt blöt när jag öppnade plasten, och den har vita fläckar både på sidan och överallt i osten. Kan det vara mögel eller är det alltid aminosyror som bildats/fällts ut. Har sett att i andra forum nämns saltkristaller, men de smakar inte salt. Kan man äta osten? Med vänlig hälsning,
    Lena

  • Hej Lena,

    Under mogningen bryts en större del av proteinet ned till aminosyror. När osten är lagrad under många månader kan mängden aminosyror bli så mycket att det blir vätska på ytan av osten.

    Den vita beläggningen på hårdost som du frågar om och som ofta misstas för mögel, är med stor sannolikhet kristaller som naturligt fällts ut i osten. Antingen kan kristaller bildas som runda lite hårda kristaller (som många tror är salt), eller så kan de lägga sig på ytan som en tunn vit nätaktig film.

    Det finns två olika typer av kristaller:
    - Kalciumlaktat som bildas från kalcium och mjölksyra (lite mjukare kristaller)
    - Utfällning av aminosyra tyrosin (lite hårdare kristaller)

    Dessa ”ostkristaller” bildas under lagring av ost, så ju mer långlagrad desto fler kristaller kan uppstå, varför många ostälskare värdesätter förekomsten av dem och ser dem som ett bevis på långlagrad ost. Det är helt ofarligt att äta kristallerna.

    Vänliga hälsingar
    Camilla Kommunikatör
  • Hej Camilla!

    Stort varmt tack för ditt utförliga svar.
    Då slipper jag slänga el gå tillbaka med osten. 😀

    Vänliga hälsningar,
    Lena
  • Hej hur bör man förvara osten så den inte möglar
    Eivor
  • Hej Eivor,

    Här kommer några tips för att undvika mögel:
    • Plastburkar med tättslutande lock är bra förvaringskärl, där får osten lite luft runtomkring men bibehåller fukthalt och aromer. Det går även bra med en plastpåse
    • Se till att det inte bildas fukt i burk/plastpåse
    • I en fuktig miljö börjar osten lätt mögla
    • Tänk på att alltid använda en ren osthyvel
    • Låt inte osten stå framme i rumstemperatur längre stunder
    Önskar dig en fin dag!
    Camilla Kommunikatör
  • Tack för det
    Eivor
  • Hej. Hur vet man när blåmögelosten är dålig?
    Marita
  • Hej Marita,

    Blåmögelosten är en levande produkt och fortsätter att utveckla utseende, konsistens och smak under hela sin livstid. I vilken omfattning det sker beror på lagringstemperatur och fukt. Förvaras osten i cirka plus 8 grader, så ökar tillväxten av mögel.

    Det går bra att äta osten så länge inte någon annan form av mögelangrepp visar sig som inte ser ut som det som produkten ska ha.

    Vänliga hälsningar


    Johan
  • Vi har haft en inplastad ost stående i ett förråd. Vi brukar lagra den där ca 1år. Men den här osten hade fått en röd ton som vi hyvlade bort. Osten smakar "dansk", typ Ole. Kan vi äta den?
    Monica
  • Hej Monica,

    Det är väldigt svårt att svara på utan att ha sett eller smakat på osten. 🤔 Så länge osten är fri från mögel, luktar fräscht och smakar gott kan du äta den.

    Om den smakar danskt låter det som att osten är riktigt vällagrad, och förhoppningsvis både stark och god! 😊

    Röda prickar i ost kan vara propionsyrabakterier. De används normalt i Grevé, men ”vilda” propionsyrabakterier kan ibland förekomma i all ost. Dessa röda prickarna är helt ofarligt och de ger heller ingen smak.

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör
  • Jag hade en öppnad påse riven ost som jag blandade med en ny påse. Upptäckte efter att ha ätit en del att den öppnade påsens ost smakade konstigt och luktade jäst. Vad har hänt och är det farligt om man ätit osten?
    Ulrica
  • Hej Ulrica,

    Att du ätit lite av den är nog ingen fara. 🙂 Men det låter som att osten blivit dålig, så hade inte rekommenderat att äta mer.

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör


  • Har tagit bort all mögel från en parmesanost, är den ok att använda som gratinost?
    Heléne
  • Absolut, skär bara bort ytterligare 2 cm av osten där den var angripen av mögel. 👍

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör
  • Brukar lagra hushåll och herrgårdsost i källaren och vända den en gång i veckan. Nu under sommaren har det varit lite varmare, och då har en förpackning jäst upp. Osten var lite blöt och lite vit ytlager. Är den farlig att äta? Det var en herrgårdsmiljö, men smakar mer likt greve nu.
    Carina
    Carina
  • Hej Carina,

    Om osten luktar eller smakar avvikande rekommenderar jag inte att äta den.

    Vänliga hälsningar
    Camilla Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.