Kan man äta hårdost som börjat mögla?
Ja, osten går att äta efter att du skurit bort mögelfläckar och ytterligare minst två centimeter runt det angripna stället.
Följ inlägget
7
följare
2 cm är Livsmedelsverkets rekommendation.
Vänliga hälsningar
Hej har en prästost som var väldigt blöt när jag öppnade plasten, och den har vita fläckar både på sidan och överallt i osten. Kan det vara mögel eller är det alltid aminosyror som bildats/fällts ut. Har sett att i andra forum nämns saltkristaller, men de smakar inte salt. Kan man äta osten? Med vänlig hälsning,
Lena
Under mogningen bryts en större del av proteinet ned till aminosyror. När osten är lagrad under många månader kan mängden aminosyror bli så mycket att det blir vätska på ytan av osten.
Den vita beläggningen på hårdost som du frågar om och som ofta misstas för mögel, är med stor sannolikhet kristaller som naturligt fällts ut i osten. Antingen kan kristaller bildas som runda lite hårda kristaller (som många tror är salt), eller så kan de lägga sig på ytan som en tunn vit nätaktig film.
Det finns två olika typer av kristaller:
- Kalciumlaktat som bildas från kalcium och mjölksyra (lite mjukare kristaller)
- Utfällning av aminosyra tyrosin (lite hårdare kristaller)
Dessa ”ostkristaller” bildas under lagring av ost, så ju mer långlagrad desto fler kristaller kan uppstå, varför många ostälskare värdesätter förekomsten av dem och ser dem som ett bevis på långlagrad ost. Det är helt ofarligt att äta kristallerna.
Vänliga hälsingar
Stort varmt tack för ditt utförliga svar.
Då slipper jag slänga el gå tillbaka med osten. 😀
Vänliga hälsningar,
Lena
Här kommer några tips för att undvika mögel:
- Plastburkar med tättslutande lock är bra förvaringskärl, där får osten lite luft runtomkring men bibehåller fukthalt och aromer. Det går även bra med en plastpåse
- Se till att det inte bildas fukt i burk/plastpåse
- I en fuktig miljö börjar osten lätt mögla
- Tänk på att alltid använda en ren osthyvel
- Låt inte osten stå framme i rumstemperatur längre stunder
Önskar dig en fin dag!Blåmögelosten är en levande produkt och fortsätter att utveckla utseende, konsistens och smak under hela sin livstid. I vilken omfattning det sker beror på lagringstemperatur och fukt. Förvaras osten i cirka plus 8 grader, så ökar tillväxten av mögel.
Det går bra att äta osten så länge inte någon annan form av mögelangrepp visar sig som inte ser ut som det som produkten ska ha.
Vänliga hälsningar
Det är väldigt svårt att svara på utan att ha sett eller smakat på osten. 🤔 Så länge osten är fri från mögel, luktar fräscht och smakar gott kan du äta den.
Om den smakar danskt låter det som att osten är riktigt vällagrad, och förhoppningsvis både stark och god! 😊
Röda prickar i ost kan vara propionsyrabakterier. De används normalt i Grevé, men ”vilda” propionsyrabakterier kan ibland förekomma i all ost. Dessa röda prickarna är helt ofarligt och de ger heller ingen smak.
Vänliga hälsningar
Att du ätit lite av den är nog ingen fara. 🙂 Men det låter som att osten blivit dålig, så hade inte rekommenderat att äta mer.
Vänliga hälsningar
Har tagit bort all mögel från en parmesanost, är den ok att använda som gratinost?
Vänliga hälsningar
Carina
Om osten luktar eller smakar avvikande rekommenderar jag inte att äta den.
Vänliga hälsningar