Till senaste kommentaren

Komjölk är inte för människor

Komjölk är inte för människor. Man har belägg för att är skadligt för vår hälsa. Bl.a använder man sig av antibiotika tillväxten m.m. Barn som dricker mycket mjölk har betydligt mindre nivåer av järn än dom ska ha. Protein i mjölken skadar och orsakar inflammation i kroppen. Flera sjukdomar är kopplade till komjölk bl.a hjärtproblem diabetes MS inflammationer i mag och tar kanalen s.k.IBS. Den orsakar allergier hormonrubbningar mm.mm. Listan kan göras hur lång som helst. Sist men inte minst Hur Behandlas Djuren? Kalvar förses med lapp framför nose så dom inte kan dia Sin Mamma?? Dett är Deras Mat.... Och Trygghet. Nä se till att Sluta med Komjölk. Det finns Mycket bättre Alternativ...Gå in och Googla och Skaffa Kunskap... ??

Kommentarer

  • Hej!
    Stort tack för dina engagerade frågor. Vi har klippt in dina frågor/påståenden nedan och svarar under respektive. Återkom gärna om du har fler frågor.

    • Din fråga/påstående: Komjölk är inte för människor. Man har belägg för att är skadligt för vår hälsa. Bl.a använder man sig av antibiotika tillväxten m.m.
    Svar: Vi följer forskningen noga kring mjölk och hälsa. Majoriteten av forskning idag pekar på att mjölk och mjölkprodukter ingår i en kost som är förknippad med god hälsa på många olika sätt. Bland annat är konsumtion av mjölk och mjölkprodukter kopplad till minskad risk för övervikt och hjärtkärlsjukdomar såsom diabetes typ 2. Även FN lyfter i sin Dairy Declaration mjölkens roll för hälsa, miljö och samhälle:
    FN Dairy Declaration
    Livsmedelsverket och motsvarande myndigheter i många andra länder runt om i världen menar att magra mjölkprodukter är hälsosamma. Läs gärna mer på Livsmedelsverkets sida

    När det gäller antibiotika så används inte det i tillväxtfrämjande syfte i EU, och Sverige har även den lägsta användningen av antibiotika i hela EU. Se gärna:
    SVA:s statistik

    Vi är väldigt glada för vår låga användning av antibiotika, vilket vi ser som en följd av att vi har friska djur som inte behöver behandling.

    • Din fråga/påstående: Barn som dricker mycket mjölk har betydligt mindre nivåer av järn än dom ska ha.
    Svar: Det är helt rätt att barn inte ska dricka enbart mjölk. I några få fall har det förekommit att barn fått en alltför ensidig kost baserad på mjölk, och eftersom mjölk inte är någon järnkälla så kan en helt mjölkbaserad kost eller kost med nästan uteslutande mjölk (vilket alltså vare sig myndigheter eller vi rekommenderar någon) ge en låg järnstatus.

    Vi menar snarare att den mängd som Livsmedelsverket anger som bra för att täcka behovet av kalcium, dvs 2-5 dl mjölk, fil eller yoghurt eller motsvarande mjölkprodukt per dag, är rimlig för såväl barn som vuxna.

    • Din fråga/påstående: Protein i mjölken skadar och orsakar inflammation i kroppen.

    Svar: Detta är en missuppfattning. Forskningen kring kost kopplat till låggradig inflammation har hitintills inte kunnat visa att specifika livsmedel kan orsaka, förvärra eller dämpa inflammation. Vid fetma produceras inflammationsmarkörer (bland annat cytokiner) i fettväven och immunsystemet blir överaktivt – om man under lång tid får i sig mer energi än man förbränner ökar alltså risken för kronisk, låggradig inflammation. Matvanorna och livsstilen kan alltså på så sätt ha en koppling till inflammation i kroppen, men det finns idag inga konstaterade samband som gäller specifika ingredienser eller livsmedel. Mjölk och mjölkprodukter ingår snarare i en kost som är förknippad med minskad risk för hjärtkärlsjukdomar såsom diabetes typ 2.

    Inte heller i kliniska korttidsstudier har man sett några förändringar i inflammationsmarkörer kopplat till konsumtion av mjölk (oavsett fetthalt). Se t.ex. denna studie som referens.
    Studie angående inflammationer

    • Din fråga/påstående: Flera sjukdomar är kopplade till komjölk bl.a hjärtproblem diabetes MS inflammationer i mag och tar kanalen s.k.IBS. Den orsakar allergier hormonrubbningar mm.mm. Listan kan göras hur lång som helst.
    Svar: Vi följer forskningen noga kring mjölk och hälsa, och känner inte igen detta påstående från den vetenskapliga litteraturen. Skicka oss gärna referenser till publicerade vetenskapliga artiklar, så ska vi gärna sätta oss in i dem. Enligt den forskning som vi har tagit del av hittills så är snarare mjölk och mjölkprodukter kopplade till en god hälsa.
    • Din fråga/påstående: Sist men inte minst Hur Behandlas Djuren? Kalvar förses med lapp framför nosen så dom inte kan dia Sin Mamma?? Det är Deras Mat.... Och Trygghet. Nä se till att Sluta med Komjölk. Det finns Mycket bättre Alternativ...Gå in och Googla och Skaffa Kunskap.

    Svar: Moraletiska frågor blir allt viktigare i dagen debatt. Sveriges bönder har en värdegrund för livsmedelsproducerande djur. Vi eftersträvar en hållbar utveckling av livsmedelsproduktionen. Den ska tillgodose dagens behov av livsmedel utan att äventyra kommande generationers möjligheter att tillgodose sina behov. Konsumenterna och samhället ska kunna känna trygghet och förtroende för Sveriges bönders produktion. En livsmedelsproduktion som är långsiktigt hållbar ställer höga krav på god etik.
    Vi grundar vårt förhållningssätt på att människan har förmåga att hysa farhågor och förhoppningar om sin framtid, att analysera sin livssituation och att göra moraliska bedömningar.

    Djur har ett eget värde utan att för den skull ha lika värde som människan.

    1.    Vi anser att djur kan nyttjas för mänskliga syften under ansvar. Vårt ansvar är att tillförsäkra en god djuromsorg.

    2.    Vi har en moralisk skyldighet att behandla djuren ansvarsfullt och med respekt. Våra ambitioner och målsättningar med djurhållningen ska uttryckas och förverkligas med hänsyn till djurens behov.

    3.    Djur ska respekteras som kännande varelser oavsett produktionsförmåga och egenskaper.

    4.    Det finns ett samspel mellan människa och djur. Vi har ömsesidigt behov och nytta av varandra.

    Mer information kring detta finns här:

    Svensk mat med mervärden


    Då det gäller kalvar och en lapp framför nosen så sätter man på en antisjälvmjölkare på kalvar/kvigor/kor som går och tjuvmjölkar andra djur. Det är ett problem när kalvarna lär sig att gå och dia på andra kalvar för risken är att de tar med sig det beteendet när de blir äldre. Kvigor som diar andra kvigor/kor innebär en stor risk för mastit på djuren som blir utsatta för det. Därför använder man antisjälvmjölkare på vissa djur för att komma tillrätta med detta problemet.

    Hoppas du fått lite mer insikt i ämnet.
    Ha en trevlig helg!




    Ewa Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.