Kontrakt och inköp

Hej Arla!

Jag har en fundering kring era avtal med lantbrukarna. Är det sant att ni måste köpa mjölk från lantbrukare som vill sälja sin mjölk till er? Stämmer det också att lantbrukarna är "låsta" vid er om ett kontrakt upprättas, det vill säga, kan lantbrukaren sälja en liten del av sin mjölk exempelvis till ett lokalt mejeri och sedan resten till er?

Kommentarer

  • Hej!
    Tack för dina frågor!
    Just nu pågår en omskrivning av alla Arlas kontrakt med mjölkbönderna i alla länderna. Detta beror på att alla Arlabönder har blivit direktmedlemmar till Arla. Tidigare var bönderna i UK och Centraleuropa delägare i ett lokalt kooperativ som i sin tur var medlem i Arla.
    I och med dessa nya kontrakt har vi i princip samma regler i alla länder då det gäller medlemskap och uppsägningar. Skillnader kan bero på olika lagar eller krav i olika länder.
    Här i Sverige skriver Arla och bönderna ett kontrakt med varandra, som talar om vilket typ av mjölk, tex ekologiskt eller konventionell, gården ska leverera. Det finns olika parametrar man kan skriva kontrakt om. Kontraktet gäller tills vidare med en uppsägningstid på ett år från bägge parter. Alla måste ha ett kontrakt för att få sälja sin mjölk till Arla.

    Då det gäller att sälja en del av sin mjölk till ett annat mejeri, vi kallar det splittavtal, så skrivs det också in i kontraktet. 
    • Så ja! En gård kan sälja en del av sin mjölk till ett annat mejeri!
    • Nej, Arla måste bara ta emot den mjölk som Arlas egna medlemmar levererar. 
    Som medlem i Arla kan vi öka vår mjölkproduktion på gården och veta att Arla tar emot all mjölk som uppfyller kvalitetskraven. Det är en stor trygghet vi har som medlemmar att själv kunna bestämma om vi ska utöka mjölkproduktionen eller inte och veta att Arla köper mjölken av oss.

    Ha en fortsatt bra dag!
    Ewa Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.