koraser

Jag undrar vilken ko ras som ger mest mjölk. kan man ha fjällkor på en mjölk gård?
Eller är det bäst att ha dom svarta korna? //Hugo 

Kommentarer

 • Hej!
  Då det gäller hur mycket en ko mjölkar är det olika från individ till individ.
  Men tittar man på snittet av kornas produktion ligger Holstein/SLB ( svart-vita) korna i topp i antal liter mjölk. Oftast har de lite lägre halter av fett och protein.
  De bruna korna SRB brukar mjölka lite färre liter mjölk i snitt men har lite högre halter av fett och protein. För att jämföra korna brukar man räkna ut kg ECM (energikorrigerad mjölk) som kon producerar. Då tar man hänsyn till fett och proteininnehåll + mängden mjölk.

  Fjällkorna producerar oftast inte lika mycket mjölk men å andra sidan har de mer fett och protein i sin mjölk. Fjällkornas mjölk är bra att göra ost på. Fjällkorna är även en lite ras i storlek. De väger ca 450 kg mot de bruna och svarta korna som väger ca 550 - 700 kg

  Vilken ras man väljer kan bero på flera saker. Oftast väljer man den ras man tycker bäst om. Själv har jag ca 70 % SRB (bruna) kor och 30 % SLB (svarta) kor. Vi har även för många år sen haft en fjällko som var väldigt speciell. Det finns gårdar som har fjällkor men det är inte så vanligt längre. Tyvärr är fjällkor utrotningshotade.
  Ha en trevlig helg!

  Ewa Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.