Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Kraft- och Grovfoder innehåll?

Hej!

Vad innehåller kraft- och grovfodret ni ger korna och importeras ingredienserna från andra länder? I så fall vart ifrån?

Kommentarer

 • Hej!
  Det är en väldig komplex fråga du ställer. Innehållet i kraftfodret beror på vilket kraftfoder du köper till dina djur. Vilket kraftfoder man köper beror på vad du har för utfodringsstrategi, vilket grovfoder du har, om du har möjlighet att blanda foder själv på gården eller om du utfodrar bara ensilagebalar som grovfoder.
  Hemma hos mig ger vi våra kor framförallt gräsensilage som vi blandar med mineraler,salt, kross som består av 60%korn,25%havre och 15% höstvete+ ett koncentrerat kraftfoder
  Gräsensilaget är det grovfoder som våra kor får + fri tillgång på halm och det är odlat hemma på gården. Spannmålen vi använder i krossen odlar vi också hemma på gården. Koncentratet köper vi in från en foderfirma. Det görs i Sverige men en del ingredienser är troligtvis import. Varifrån råvarorna kommer har jag inte koll på.
  I blandningen vi gör till korna så är bara 3-6% inköpt foder resten är producerat på gården.
  Sen får korna kross och koncentrat i roboten också. En ko som mjölkar 35 kg mjölk per dygn får ca 1,5 kg kross och 0,5 kg koncentrat ytterligare i Roboten. Ju mer korna mjölkar ju mer kraftfoder får de i roboten. Våra kor mjölkar i snitt 35 kg mjölk per dag.
  Så den största delen av fodret som våra djur äter är närproducerat hemma på gården.
  Ha en bra dag!
  Ewa Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.