Mjölkpris

Hej,
Det vore intressant att se en stapel där mjölkpriset (per liter) i butik står med, och hur mycket av det som bonden får, och hur mycket som butiken betalar i inköpspris (och även butikens marginal). Vem som får vad av ca 10 kr för en liter mellanmjölk. Hittade följande från 2015 (http://www.ja.se/?p=46491&pt=105) men nu har ju mjölkpriset till bönderna höjts.


Anette Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Anette,

  Tack för dina frågor. Vi har tagit detta ärende vidare i företaget och återkommer när vi fått svar.

  Önskar dig en fin kväll!
  Nickolina Kommunikatör
 • Hej igen,

  Önskar vi kunde förse dig med den informationen du önskar men vi kan inte göra den uträkningen. Det är handeln som sätter sina priser och de varierar från butik till butik. Våra priser mot kunder är inte något vi kommunicerar då det är ett avtal mellan oss och vår kund.

  Önskar dig en trevlig helg!
  Nickolina Kommunikatör
 • Hej!

  En bra video som förklarar ganska mycket.
  Mycket bra att tydliggöra att det är bönderna som äger Arla Foods.
  MEN !!!! Oftast blir det lite ensidigt "Vanlig mjölk" som framhävas som viktig.
  Och det är den ju också. Särskilt signalvärdet är högt.
  Men där är ju många andra produkter som också är viktiga att sälja som Arla-produkter. Exempelvis alla ostar som produceras i Falkenberg, Kvibille, Kalmar, Östersund och Götene.
  Samt specialprodukterna som Yoggi, Arla Ko yoghurt, matlagningsprodukter samt laktosfria K-mjölksprodukter från Linköping..
  Så nästa gång ni vill förklara lite om Arla och mjölkpriser: Glöm inte alla andra fina Arlaprodukter
  Kim
 • Hej Kim,

  Tack för att du delar med dig av din reflektion till oss.
  Huvudingrediensen i alla våra prukter är "vanlig" mjölk. Utifrån den tillverkas andra produkter, så som de du nämner; ost, Yoggi, matlagningsprodukter samt laktosfria mjölkprodukter.

  Givetvis vill vi inte att någon av våra produkter hamnar i skymundan och det är härligt att se att du tänker likadant.

  Dina synpunkter är viktiga för oss och vi tar dem vidare in i företaget.

  Önskar dig en fin dag!
  Sanna
 • Hej,

  Exakt hur mycket pengar gick slutligen till bönderna under kampanjen för mjölkbönderna där priset per liter ökade med 1 krona.

  Var kan jag se fördelningen av denna krona och hur mycket av den som faktiskt landade på bondens lönekonto?
  Alexander
 • Hej Alexander och tack för att du skriver till oss!

  Vi har inte genomfört den typen av kampanj som du beskriver. Det har däremot runtom i landet tagits olika initiativ där bönder och butiker samarbetat om högre pris på mjölk och där pengarna går direkt till lokala bönder. Allt som hjälper till att lyfta mjölkböndernas situation och allt det fantastiska arbete de gör är givetvis positivt. Men avräkningspriset, alltså det Arla betalar bönderna för deras mjölkråvara, byggs upp av försäljningen av alla Arlas produkter inklusive mjölk, ost, yoghurt, fil och annat.

  Vi önskar dig en fin höst och vinter!

  Christina Kommunikatör
 • Hej
  Jag tycker att det låter väldigt konstigt med "brist" på mjölk om man betänker på hur mycket som inte säljs och kastas på sophögen !
  Vore det inte en ide´ att minska utbudet till det som folk efterfrågar istället för att ha så sjukt många olika produkter som aldrig blir sålda ?
  Bra lösning för att människor även fortsättningsvis ska välja bregott .

  Vänliga hälsningar
  Tony
 • Hej Tony och tack för att du skriver till oss!

  Vi producerar produkter som konsumenterna efterfrågar. Konkurrensen är stor i mejerihyllan och många konsumenter efterfrågar nyheter. Vi har en ständig produktutveckling och innovation och är stola över våra nya produkter. Vårt mål är givetvis att minimera matsvinn och att allt vi producerar blir sålt.

  Vänliga hälsningar

  Christina Kommunikatör
 • Hej Rolf!

  Mjölkbaksidorna är ingen traditionell reklamplats och är inte till salu. Alla budskap som förmedlas på mjölkbaksidorna upplevs som information med Arla som huvudavsändare och har därmed stor betydelse för vår trovärdighet. Därför avgör vi vilka budskap som ska publiceras och med vilka vi samarbetar. De ämnen vi finner av allmänintresse för vår målgrupp, 9-16 år, förbehåller vi oss rätten att skriva redaktionellt om.

  Trevlig helg!

  Christina Kommunikatör
 • Det finns många aktörer mellan bonden och konsumenten, mellanhänder som tar en rejäl del av förädlingsvärdet. Samtidigt får bonden bidragsstöd vilket bl.a. hanteras av LRF och andra aktörer med politiskt inflytande. Varför är det enbart bonden som ska smällen? I livsmedelsbranschens värdekedja borde det finnas större intresse att låta bonden få en större del av pengarna...
  Argus
 • Hej Argus!
  Arla är böndernas eget företag, ett kooperativ som ägs av mjölkbönder. Där finns inga mellanhänder som ska tjäna extra utan all förtjänst går tillbaka till bönderna.

  Eftersom Arlas produkter är det som skapar mjölkpriset till bönderna jobbar vi hårt för att hålla nere kostnaderna i hela kedjan från hämtning av mjölken på gården till produktion av mejeriprodukter, förhandlingar med kund och distribution ut till kunderna. Priset till konsumenterna bestämmer handlaren själv.

  LRF är en separat förening som bönderna är medlemmar i om de vill. Stöden hanterar EU med flera, det är inte något som Arla har med att göra.

  Vi önskar dig en fin dag!
  Christina Kommunikatör
 • Hej. Jag funderar på mjölkpriserna. Betalar ni lika mycket per kilo oavsett hur fet mjölken är eller är det någon skillnad? Per
  Per
 • Hej Per! Nej det olika parametrar som fetthalt, proteinhalt celltal och bakteriehalt som avgör pris till bonden för den mjölk vi köper in. Likaså om mjölken är ekologisk eller ej.
  Ha en fin dag! Hälsningar Inger Arlabonde
  Inger
 • Hej .Varför skall det vara så hemligt vad handelns påslag per liter mjölk är ?
  Peter
 • Hej,

  Vi får inte kommunicera till vilket pris vi säljer till våra kunder av legala skäl, konkurrenslagstiftning.

  I Sverige har vi fri prissättning och butikerna bestämmer själva vilket pris de väljer att ta ut för våra produkter.

  Glad midsommar!
  Christina Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.