Pengar för en Ko vid slakt

Hej, jag undrar hur mycket pengar en mjölkbonde får för att skicka en ko till slakt? Alltså hur mycket pengar de får för en mjölkkos kött.

Kommentarer

 • Hej!
  När vi skickar en ko på slakt så får vi 35-40 kr kg beroende på ålder på kossan och hur hon klassar sig. Kons slaktvikt ligger på 250-320 kg lite beroende på vilket djur det är.
  Ha en trevlig dag!
  Ewa Arlabonde
 • Hej!
  Jämför de priserna sen med din handlare. "Äkta hängmörad svensk oxfilé". Kampanj 479 kr / Kg! eller ännu dyrare, 799 kr/kg.
  Ludwig
 • Hej!
  Ja priserna i handeln ligger bra mycket högre än vad vi får i avräkning, men då ska man tänka på att av slaktvikten på 250-320 kg är hälften ben i princip.
  Sen är just oxfilen den dyraste styckningsdetaljen och det finns bara 2 stycken filéer per djur som på en ko kanske väger 1,5-2 kg styck. Den största delen blir faktiskt köttfärs och den är inte alls lika dyr i handeln. Ibland kan man köpa köttfärs för 39,90 på kampanj och då är det alldeles för billigt.
  Vänliga hälsningar
  Ewa Arlabonde
 • Det är snudd på pinsamt att se skillnaden från det bonden får till produkten i köttdisken. Handlarna tar hutlöst bra betalt för allt och vi konsumenter, iaf många går på deras knep om både det ena och andra. Jag blir bara upprörd!
  Ludwig
 • Hej, hur gamla är korna när de slaktas?
  Och vem bestämmer när och varför de ska slaktas?
  Fru B
 • Hej Ludwig!
  När vi bönder skickar djur till slakt så får vi betalt för hur många kilo slaktkroppen väger inklusive ben. När man styckar slaktkroppen så tar man bort de flesta ben och det är nästan 50% av vikten. Av det kött som är kvar blir ca 50% köttfärs och resten blir olika styckningsdetaljer.
  Det tillkommer kostnader för transport av djuren till slakteriet,kostnader för slakten,styckningen och förpackningen. Sen ska de färdigpackade köttet transporteras ut till affärerna och handlarna vill naturligtvis ha en förtjänst också.
  Det bonden får betalt per kg är inte samma kg som konsumenten köper utan det har hänt mycket på vägen som kostar pengar.
  Ha en bra dag!
  Ewa Arlabonde
 • Hej Fru B!
  Åldern på kon när hon slaktas beror på många saker.
  Medelåldern på korna när det slaktas är ca 5-6 år, men en del kor blir över 10 år och en del slaktas innan de fått sin första kalv.
  Oftast är det lantbrukaren som tar beslutet att kon ska gå till slakt.
  Det finns många olika orsaker till att man slaktar kon.
  En orsak kan vara att kon får juverinflammation och blir inte frisk i juvret, eller kon mjölkar för lite. Korna kan också få problem med sina ben och klövar så de inte klarar av att vara i ladugården. Temperamentet på kon kan göra att man väljer att skicka kon på slakt eftersom det kan vara svårt att ha den kon tillsamman med de andra djuren och de kan vara en fara för djurskötarna.
  Har man som jag en robot som mjölkar korna, kan det vara så att juvret på kon blir för lågt, så roboten har svårt att hitta spenarna. Då väljer man att skicka kon på slakt istället för att försöka få kon dräktig igen. Blir inte kon dräktig inom rimlig tid så väljer man att skicka kon på slakt så småningom eftersom kon till slut mjölkar för lite helt enkelt.
  Jag hoppas du fått lite svar på dina frågor!
  Ha en bra dag!
  Ewa Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.