Till senaste kommentaren

Prissättning på Smör och Bregott

Mjölkböndernas kostnader har ökat dramatiskt det senaste året. Redan före kriget i Ukraina var kostnadskrisen ett faktum, och sedan dess har priserna för foder, gödsel, drivmedel och el fortsatt att stiga.

Kriget och tidigare pandemin ökar kostnaderna för oss och bönderna, som ger ökade priser generellt.

Fett och protein är det mest värdefulla från mjölkråvaran vilket gör att produkter med mycket fett/protein blir proportionellt dyrare än produkter med mindre. Det är viktigt att förstå de bakomliggande förädlingsprocesserna när man försöker begripa varför prisuppgången varierar mellan olika mejeriprodukter. Det handlar om kostnader vid framställningen av produkterna helt enkelt.
  • Till 1 kg Smör går det åt drygt 20 liter mjölk 
  • Till 1 kg Bregott går det åt knappt 15 liter mjölk 
Vi förstår att många konsumenter också står inför en tuff ekonomisk situation, samtidigt är det helt avgörande att bönderna får ersättning för kostnadsökningarna, annars kommer det inte att finnas någon svensk matproduktion.

Vi hoppas du fortsätter att välja svenska mejeriprodukter även när priserna stiger. Svenska mejeriprodukter är prisvärda, näringsrika och hållbart producerade livsmedel. Väljer du svenskt när du handlar mat i affärer och på restaurang så bidrar du dessutom till en bättre miljö, lägre klimatavtryck globalt och fler arbetstillfällen lokalt.

Arla är ett kooperativ som ägs till 100 procent av bönderna. Alla pengar vi tjänar går alltså tillbaka till bönderna. Oavsett om det är direkt betalning för mjölken, resultatfördelning i slutet av året eller i långsiktiga investeringar för att säkra mejeriproduktionen.

Vi får inte kommunicera till vilket pris vi säljer till våra kunder av legala skäl, konkurrenslagstiftning. I Sverige har vi fri prissättning och butikerna bestämmer själva vilket pris de väljer att ta ut för våra produkter. Butikerna lägger på egna marginaler, vilket kan variera en del mellan olika butiker.

Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad )

Kommentarer

  • Hej! Att priserna har ökat, med all rätt, är ju en sak. Men hur kommer det sig att rena mjölken och t ex ost inte alls har ökat i samma omfattning som just bregott och smör?
    Per
  • Hej Per,

    Som vi nämner ovan beror det på att fett och protein är det mest värdefulla från mjölkråvaran, vilket gör att produkter med mycket fett blir proportionellt dyrare än produkter med lägre fetthalter. Bregott har en fetthalt på 75% och smör 80-82%

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Är saltet så dyrt att extrasaltat bregott  måste vara dyrare än normalsaltat?
    Dan
  • Hej Dan,

    Som vi tidigare skrivit så är det butikerna som bestämmer vilket pris de väljer att ta ut för våra varor. Vissa butiker tar ut samma pris för Bregott normalsaltat och extrasaltat, och vissa inte.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Bregott har stått på bordet i många år.
    Nu närmar sig priset smärtgränsen.
    Hur stora påslag har butiken o vad får bonden?
    Snart dags för Våga vägra bregott.
    Claes
  • Förstår att det blivit dyrare med produktionen av t.ex mjölk, grädde, ost, bregott osv. Men.. en 100% ig ökning av Bregottpriset är bortom rimlighetens gränser. Så mycket har inte produktionskostnaderna ökat.. Dieselpriserna har sjunkit. Enda som har ökat är elpriset och möjligen foderpriserna. Men inte på de nivåerna.
    Det är märkligt att priset på vispgrädde har skenat, men att man kan köpa matlagningsgrädde med nästan samma fetthalt för i stort sett samma pris som för över ett år sen.. Andra smörsorter, av andra märken är betydligt billigare..
    Vad kostar det att producera ett paket Bregott egentligen?

    Har alltid kört Bregott Extrasaltat, trots det varit lite dyrare, men nu är det snart slut med det. Man kan inte betala nästan 70:- för ett paket smör..
    Patrik

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.