Till senaste kommentaren

Prissättning på Smör och Bregott

Det råder brist på smör och grädde i Sverige. Det är en följd av att det helt enkelt produceras mindre mjölk i landet, samtidigt som konsumtionen av fetare mejeriprodukter ökat de senaste åren.

Vi befinner oss på en kommersiell marknad, där tillgång och efterfrågan styr. Effekten av att tillgången just nu är lägre, och att efterfrågan är hög, är att priserna på just grädde och smör går upp.

Generellt sett så är det på grund av att världsmarknadspriserna, särskilt på fett gått upp, och för att kunna erbjuda våra bönder ett konkurrenskraftigt pris för deras mjölk behöver vi också höja priserna till kund. Genom att räkna på hur mycket mjölk/fett det går åt till respektive produkt får en fet produkt som grädde eller smör mer höjning än till exempel mjölk.

Vi får inte kommunicera till vilket pris vi säljer till våra kunder av legala skäl, konkurrenslagstiftning. I Sverige har vi fri prissättning och butikerna bestämmer själva vilket pris de väljer att ta ut för våra produkter. Butikerna lägger på egna marginaler, vilket kan variera en del mellan olika butiker.

Arla Konsumentkontakt Rapportera olämpligt innehåll
Visa bästa svaret

Kommentarer

  • Prishöjningen på 10 % fick mig att överge Bregott efter att under de senaste 15 åren inte ha köpt något annat.
    Ulf
  • Hej,

    Vi tycker det är tråkig att du har övergett Bregott efter att ha varit en trogen konsument i så många år. Dina synpunkter är viktiga och vi förmedlar dem givetvis vidare in i företaget.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Sanslöst  hur fan tänker man när man höjer 22,6 %,  fattar man inte att de flesta Bregott användarna, köper ju nästan liknande i på ex Lidl o ICA, själv köper jag i Danmark 500 gram för 20:-, så om ni vill ha kunder som köper Bregott igen, får ni justera priset nedåt.
    Det är inte med sanningen äöverenstämmande att bönderna har fått mer för peoducerad mjölk, en skär lögn, sammantaget med foder o allt annat så har det blivit mindre
    MVh
    Lennart
  • Hej,
    Bra att du vänder dig direkt till oss med dina synpunkter!

    Det ökande priset i butik på vissa av våra produkter innebär att priset som vi kan betala till våra bönder,ägarna, ökar. Allt överskott som vi genererar går tillbaka till våra bönder. Utvecklingen i Europa och Danmark är numera lik den i Sverige. Bristen på smör finns nu i hela Europa och priserna går därmed upp överallt, även i Danmark. Priserna på våra kunders egna märkesvaror som till exmpel ICA och Lidl, som du refererar till, kommer med största sannolikhet också att drabbas av prishöjningar.

    Vi önskar dig en fin helg!

    Christina Kommunikatör
  • Hej
    Jag som Bregott kund har förståelse för att ni bönder ska få betalt för era tjänster men denna prisökning är inte OK särskilt inte för oss pensionärer.
    Med förhoppning om att kunna köpa Bregott även i framtiden. Det finns inget som ärbättre eller godare.
    Helnöjd kund som inte accepterar prisökningen.
    Susanne L
  • Sorgligt att bregott har höjts jag har bara använt detta , men som pensionär är det för mycket pengar ,på slaget är väldigt stort .Hoppas att det ändras .
    Ulla
  • Hej
    Härligt att ni är trogna konsumenter av Bregott!

    Era synpunkter är viktiga och vi förmedlar dem givetvis vidare in i företaget.

    Önskar er en fin höst!
    Christina Kommunikatör
  • Jag konsumerar fortfarande Bregott men priset på Coop i Sölvesborg - 41,50 - gjorde mig chockad! Vad är det som händer?
    Kenth
  • Varför stiger priset på Bregott när priset på Flora är lågt och till och med vid kampanjer väldigt lågt, undrar en tidigare skribent i tråden. Du jämför äpplen och dynga skulle jag säga. Vi konsumerade Flora under många år och sedan när flytande Milda kom köpte vi det för pannkakor och annan stekning. Men så en dag lärde jag mig vad margarin egentligen är, Flora och Milda är margariner, ett grått kemiskt hopkok som färgas och smaksätts för att det ska SE aptitligt ut och SMAKA aptitligt. Men det är fortfarande samma kemikaliebomb. När jag lärde mig detta slutade vi omgående med all form av margarin och gick över till rent smör. Nu när smöret blivit dyrare har vi infört Bregott också, lite billigare (smöret utspätt med rapsolja) och lite enklare med en bytta än "omslagspapper" som på smöret. Men jag steker fortfarande bara i rent smör. Industrikemikalier är naturligtvis billigare än en ren naturprodukt som smör. Jag är chockad över den stora prishöjningen på alla rena och "högoktaniga" mjölkprodukter vilket fick mig att hamna på denna tråd när jag letade efter kunskap om prishöjningarna. Svenskt ekologiskt smör kostar nästan 60 kr och vanligt smör nästan 50 kr (det svider i plånboken men jag hoppas det gör att fler svenska lantbrukare kan vara kvar och inte går i konkurs). När det gäller maten till barnen kör vi svenskt för kött och mjölkprodukter och annan inhemsk produktion. Det stödjer den svenska krisberedskapen när vi har svensk egenproduktion. Vi väljer att spara in på annat och satsa på maten. Tack och lov röker ingen av oss, läsk undviker vi utom vid kalas och must vid högtider och så får väl någon chipspåse följa med hem ibland. Vi kämpar för att våra barn ska få naturlig mat utan en massa tillsatser och vi avstår så långt det går från färdiglagad mat (men det blir ju mycket korv för annars räcker varken pengar eller tid till - dock svensk korv). Sockerprodukter är svåra att bli av med, kraftigt beroendeframkallande och därför en ständig kamp och svårt att undvika i affärerna eftersom de exponeras så hårt och närmast vulgärt. Vi försöker lägga undan pengar så vi kan köpa när affärerna kör kampanjer och bunkra. Bröd fryser vi alltid in och även mjölk till pannkakor går utmärkt att frysa in om det skulle vara extrapris. På detta sparar vi pengar. Vi är inte trogen någon affärskedja utan köper där vi får bra svensk mat till lägst pris vid varje tillfälle. Reklambladen är samma för oss som Dagens Industri kanske är för börshajar. Tyvärr är väl skolmaten importerad liksom den mesta maten är på lunchrestaurangerna. Därför försöker jag nu laga egen matlåda om inte annat för att hålla kostnaderna nere och den svenska produktionen uppe. Glöm inte heller att Sverige har kanske den i särklass bästa djurskyddslagstiftningen och det är heller inte tillåtet att slakta djur genom att skära av halsen på dem utan bedövning, en plågsam slaktmetod som sprider sig utanför Sverige. Så spar in på annat men satsa på svensk naturligt mat, skippa kemikalierbomber och import. Detta blev lite präktigt men det är inte min avsikt utan bara att sprida lite kunskap om skillnaden mellan naturlig mat som smör och junkfood som margarin. PS! Margarinprodukter borde inte få stå i ”mjölkhyllan” utan borde stå för sig själva under namnet ”industrikemikalier”.
    AJ Andersson
  • Hej,

    Tack för ditt stora engagemang. Roligt att du värnar om svenska produkter däribland vårt Smör och Bregott.

    Generellt sett så är det ju pga världsmarknadspriserna, särskilt fett gått upp och för att kunna erbjuda våra bönder ett konkurrenskraftigt pris för deras mjölk måste vi också höja priserna till kund.
    Genom att räkna på hur mkt mjölk/fett det går åt till resp produkt får en fet produkt som grädde eller smör mer höjning än tex mjölk.

    Vi önskar dig en bra fortsatt strävan efter att handla svenska produkter!

    Nickolina Kommunikatör
  • Sammanfattningsvis beror prissättningen på följande faktorer:
    • Det är brist på smör och grädde i Sverige
    • Världsmarknadspriserna på fett har gått upp 
    • Vi vill erbjuda våra bönder ett konkurrenskraftigt pris för deras mjölk 
    • Konsumenter väljer i större utsträckning naturliga mejeriprodukter med högre fetthalter än tidigare.
    Vi tycker det är fantastiskt att så många tar sig tid att skriva till oss, och vi vill tacka alla för ert engagemang kring Bregott och Svenskt Smör från Arla.

    All typ av återkoppling är bra återkoppling!
    Arla Konsumentkontakt
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.