Skillnaden mellan ekologisk och icke ekologisk mjölk
Hej!
jag har ett projekt i skolan och skriver om varför man ska äta ekologiskt och kom bara på tanken att det finns både arlas ekologiska mjölk och icke ekologiska. Jag tänkte bara hur det är med den ekologiska och icke ekologiska mjölken om det liksom finns kor som är ekologiska och vissa kor som inte är ekologiska eller om det är så att vissa bondgårdar tillverkar ekologisk mjölk och vissa tillverka icke ekologisk. 😀
jag har ett projekt i skolan och skriver om varför man ska äta ekologiskt och kom bara på tanken att det finns både arlas ekologiska mjölk och icke ekologiska. Jag tänkte bara hur det är med den ekologiska och icke ekologiska mjölken om det liksom finns kor som är ekologiska och vissa kor som inte är ekologiska eller om det är så att vissa bondgårdar tillverkar ekologisk mjölk och vissa tillverka icke ekologisk. 😀
Följ inlägget
3
följare
Hej,
Du har alldeles rätt!
Det finns inga ekologiska koraser. Det beror istället på hur bönderna sköter om korna för att få kalla sin mjölk ekologisk.
För att en ko ska få kallas ekologisk måste hon ha ätit ekologiskt foder och varit omskött enligt KRAVS regler ( Krav= kontrollorganisation av ekologisk produktion) på gården i minst 6 månader. Gården måste vara godkänd som ekologisk under tiden. Kon måste funnit i minst 12 månader på en sådan gård för att köttet ska kunna säljas som ekologiskt.
De gårdar som producerar ekomjölk brukar kallas för ekogårdar. Alla Arlagårdar även de konventionella ska följa Arlas kvalitetsprogram och djurskyddslagen.
Här kan Du läsa mer om Arlas ekologiska mjölk
och KRAVS regler
Lycka till med skolarbetet!
Skillnaden på ekologiskt foder och konventionellt foder är hur man odlar det.
När du odlar ekologiskt får du inte använda konstgödsel eller sprutmedel, men det påverkar inte fodret som sådant. Utan kossan får gräs, spannmål och koncentrat och äter det på samma sätt oavsett om det är ekologiskt odlat eller konventionellt odlat.
Så, nej kons kropp/organ påverkas inte på något sätt av det.
Ha en bra dag!
Påverkas mjölkens innehåll av ekologiskt eller vanligt foder?
Ursäkta att svaret dröjt lite. Jag har fått hjälp att svara från en mjölkkvalitetsexpert som svarar:
Kan tyckas som en enkel fråga men är väldigt komplex. Kortfattat kan man säga att om fodret är eko eller konventionellt har ingen betydelse för mjölkens sammansättning.
Men vad kon äter har stor betydelse för mjölkens sammansättningen. Vad korna äter varierar mellan årstider (t.ex. bete på sommaren) och var i landet gården ligger (t.ex. mer majs i södra Sverige).
Läs även mer Ekologisk mjölk och vanlig mjölk lika nyttigt
Vad äter kor
Ha en fortsatt bra dag!
Kalvar som föds i en ekologisk mjölkbesättning får minst gå med kossan i 24 timmar. Då det gäller Arlas nya mjölk, det nya kolivet, får kalvarna gå med kossan minst i 12 timmar (konventionella gårdar bara). För de gårdar som inte har någon av dessa koncept kan man ta bort kalven när man vill.
Det jag skriver är minimum den tid ko och kalv måste gå tillsammans, sen har man olika lösningar på olika gårdar.
Ha en fortsatt trevlig kväll!
Alla Arlas ekoprodukter är även Kravmärkta så det är ingen skillnad i det.
Största skillnaden mellan ekomjölk och vanlig mjölk är hur vi odlar fodret till korna. Det kan du läsa mer om högre upp i tråden.
Vi svenska Arlabönder är bland de bästa mjölkbönderna då det gäller klimatpåverkan. Oavsett om du är eko eller vanlig mjölkproducent. Det varierar mer mellan gårdarna än vad det varierar mellan ekoproducenter och vanliga mjölkproducenter då det gäller klimatpåverkan.
Sen är det inte helt enkelt hur mycket man påverkar naturen då det gäller eko och vanlig produktion, eftersom det finns både fördelar och nackdelar med bägge produktionsinriktningarna.
När du är eko så använder du inte konstgödning som kräver en hel del energi för att framställas, du använder heller inte sprutmedel, som fel använt, kan påverka miljön negativt i vissa sammanhang. Då du inte sprutar så behöver du bekämpa ogräs genom mekanisk bekämpning och det innebär att du kör med traktorn mer över fälten då går det åt mer diesel.
Du får oftast lägre skördar vid ekoproduktion vilket gör att det går åt mer mark för att föda dina djur så du blir mindre effektiv ur miljösynpunkt.
Sen finns det en del regler då det gäller djurhållningen som ekoproducent som du måste följa. Tex att korna ska beta mer ute på sommaren, de ska vara ute minst 5 månader och under dessa fem månader ska de beta minst 60% av sitt grovfoderintag ute på betet. kalven ska gå minst 24 timmar med kossan efter kalvning.
All Arla komjölk som inte är eko är producerat på ett speciellt koncept läs gärna mer här. Det nya kolivet
Ha en trevlig helg!
Trevlig helg.
Jag har läst att Arlabönder slipper krav på GMO. Betyder det att GMO kan finnas i foder som ges till kor som ger ekologisk mjölk?
Jag vet inte var du sett detta om GMO som du skriver.
I Sverige har vi krav på att sojan vi utfodrar med ska vara GMO-fri och det har inte ändrats på något vis!
Ha en fortsatt trevlig dag!
https://www.facebook.com/tidningensyre/posts/2989797431285974/?paipv=0&eav=AfaaFC4cfKIymifZc6JqwO1KK4vZMiJ-kQKFL69jQZEydjxG6FtjxRZZTZYrO88ylKQ&_rdr
Den länken du skickade är från mars 2022, där gör man ett undantag från GMO fri soja i fodret för Danmark. Det beror på, som det står i artikeln, kriget i Ukraina. Danmark tog mycket av sin soja från Ukraina och fick ett akut problem, varför man gjorde ett undantag. Undantaget togs bort i januari 2023. I Sverige har vi haft GMO fri soja sen många år tillbaka.
Alla medlemmar i Arla har samma krav på GMO fri soja oavsett vilket land man har sin gård i.
Ha en bra dag!
Om inte varför?
Jag köper eko-mjölk bara för att den inte är homogeniserad annars kunde jag köpa vanligt.
All filmjölk och yoghurt är homogeniserad för att säkerställa jämn och bra konsistens på produkten. Ekologisk Lantmjölk är alltså den mjölken som inte är homogeniserad.
Önskar dig en fin dag!