Till senaste kommentaren

Skillnaden mellan ekologisk och icke ekologisk mjölk

Hej!
jag har ett projekt i skolan och skriver om varför man ska äta ekologiskt och kom bara på tanken att det finns både arlas ekologiska mjölk och icke ekologiska. Jag tänkte bara hur det är med den ekologiska och icke ekologiska mjölken om det liksom finns kor som är ekologiska och vissa kor som inte är ekologiska eller om det är så att vissa bondgårdar tillverkar ekologisk mjölk och vissa tillverka icke ekologisk.  😀

Kommentarer

 • Hej,
  Du har alldeles rätt!
  Det finns inga ekologiska koraser. Det beror istället på hur bönderna sköter om korna för att få kalla sin mjölk ekologisk.

  För att en ko ska få kallas ekologisk måste hon ha ätit ekologiskt foder och varit omskött enligt KRAVS regler ( Krav= kontrollorganisation av ekologisk produktion) på gården i minst 6 månader. Gården måste vara godkänd som ekologisk under tiden. Kon måste funnit i minst 12 månader på en sådan gård för att köttet ska kunna säljas som ekologiskt.

   De gårdar som producerar ekomjölk brukar kallas för ekogårdar. Alla Arlagårdar även de konventionella ska följa Arlas kvalitetsprogram och djurskyddslagen.
  Här kan Du läsa mer om Arlas ekologiska mjölk
  och KRAVS regler
  Lycka till med skolarbetet!

 • Vad är skillnaden mellan en kossa som får i sig ekologisk föda och en som inte får det? Påverkans kossans kropp/organ på något sätt?
  Elisa
 • Hej!
  Skillnaden på ekologiskt foder och konventionellt foder är hur man odlar det.
  När du odlar ekologiskt får du inte använda konstgödsel eller sprutmedel, men det påverkar inte fodret som sådant. Utan kossan får gräs, spannmål och koncentrat och äter det på samma sätt oavsett om det är ekologiskt odlat eller konventionellt odlat.
  Så, nej kons kropp/organ påverkas inte på något sätt av det.
  Ha en bra dag!
  Ewa Arlabonde
 • Hej!
  Påverkas mjölkens innehåll av ekologiskt eller vanligt foder?
  Ellen
 • Hej!
  Ursäkta att svaret dröjt lite. Jag har fått hjälp att svara från en mjölkkvalitetsexpert som svarar:
  Kan tyckas som en enkel fråga men är väldigt komplex. Kortfattat kan man säga att om fodret är eko eller konventionellt har ingen betydelse för mjölkens sammansättning.
  Men vad kon äter har stor betydelse för mjölkens sammansättningen. Vad korna äter varierar mellan årstider (t.ex. bete på sommaren) och var i landet gården ligger (t.ex. mer majs i södra Sverige).
  Läs även mer Ekologisk mjölk och vanlig mjölk lika nyttigt
  Vad äter kor
  Ha en fortsatt bra dag!
  Ewa Arlabonde
 • Tack för ditt svar!
  Ellen
 • Får kalven vara med mamman längre  när det gäller ekologisk mjölk eller är det lika eländigt som vid icke elologisk?
  Susanne
 • Hej!
  Kalvar som föds i en ekologisk mjölkbesättning får minst gå med kossan i 24 timmar. Då det gäller Arlas nya mjölk, det nya kolivet, får kalvarna gå med kossan minst i 12 timmar (konventionella gårdar bara). För de gårdar som inte har någon av dessa koncept kan man ta bort kalven när man vill.
  Det jag skriver är minimum den tid ko och kalv måste gå tillsammans, sen har man olika lösningar på olika gårdar.
  Ha en fortsatt trevlig kväll!
  Ewa Arlabonde

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.