Har ni slutat använda löpe i er hårdosttillverkning?
Hej! Har upptäckt att det inte längre står löpe på era hårdostar utan ystenzym. Ska ni sluta med löpe? Om ja, varför?
Följ inlägget
0
följare
Hej,
Ystenzym är ett mikrobiellt alternativ till animaliskt löpe, och fungerar lika bra som löpe. Ystenzym är mikrobiellt framtaget i laboratorier och väl lämpat för vegetarianer.
Det finns flera anledningar till att vi går över till ystenzym i ost. Dels varierar tillgången på animaliskt löpe, dels blir vi mer resurskloka eftersom vi genom att undvika animaliskt löpe kan använda biprodukten vassle på nya marknader och nå nya konsumenter som exempel: vasslen blir en godkänd halal- och kosherprodukt och vegetarianer som vill undvika animaliskt löpe nu kan äta våra ostar. Kvaliteten på enzymet är också jämnare vilket bidrar till en jämnare kvalitet på osten.
I ingrediensförteckningen på förpackningarna står deklarerat om produkt innehåller löpe eller ystenzym.
Vänliga hälsningar
För våra KRAV märkta ekologiska ostar använder vi ystenzymer som mikroorganismer producerar naturligt, och ystenzymerna är godkända av KRAV.
Inga av enzymerna varken innehåller GMO eller klassas som GMO.
Vi önskar dig en fin helg!
Anledningen till att vi har kvar löpe i några få av ostar är helt enkelt att det är ostar med lång tradition som alltid tillverkats med löpe. Till exempel Svecia får inte tillverkas på annat sätt än med just löpe.
Vänliga hälsningar
Lipas är mikrobiellt, alltså icke animaliskt.
Fin dag till dig!
Vi är många som mår dåligt av ostar med ostenzym.
Ystenzym framställs med hjälp av mikroorganismen Aspergillus niger.
Det finns inga som helst spår av mikroorganismerna kvar i enzymet och därmed inte i våra ostar.
Ystenzym är identiskt med det enzym som produceras i kalvmagen (löpe), men framställs istället utav mikroorganismer.
Vi önskar dig en fin dag!
Och vore det inte enklare om alla deklarerar innehåll för animaliskt ystenzym med ordet löpe? Och det andra kemiskt konstgjorda för vegetabiliskt ystenzym. Blir förvirrande annars
Får hoppa över arlas ostar helt och hållet då jag läser fler är på gång förutom jämtländsk hushållsost som ändrades förra veckan, klåda och utslag överallt, får gå ut med varning i den fb gruppen
Som vi tidigare skrivit tråden finns det flera anledningar till att vi går över till ystenzym i ost.
- Tillgången varierar på animaliskt löpe.
- Vi blir mer resurskloka eftersom vi genom att undvika animaliskt löpe kan använda biprodukten vassle på nya marknader och nå nya konsumenter som exempel: vasslen blir en godkänd halal- och kosherprodukt och vegetarianer som vill undvika animaliskt löpe nu kan äta våra ostar.
- Kvaliteten på enzymet är också jämnare vilket bidrar till en jämnare kvalitet på osten.
Och som sagt, det finns inga som helst spår av mikroorganismerna kvar i enzymet och därmed inte i våra ostar.I ingrediensförteckningen på förpackningarna står deklarerat om produkt innehåller löpe eller ystenzym.
Följande hårdost tillverkar med löpe:
Arla Ko® Svecia
Vänliga hälsningar
Och vi är väldigt många som reagerar med allergi på ostenzym men är ju egentligen oklart vad det är för något som folk reagerar på. Men ganska troligt att det är nån restprodukt. Så nån hushållsost kunde ju få vara med vanlig löpe tycker jag o säkert många med mej. Och det minsta man kan kräva är tydligt deklarerat vilket ystenzym ni använt.
Ystenzym är mikrobiellt och löpe animaliskt. Ostenzym skriver vi aldrig i ingrediensförteckningen på våra ostar.
Vänliga hälsningar
Vi önskar dig en fin höst!
Trevlig helg!
Löpe utvinns ur kalvens löpmage och är ett enzym som bryter ner proteiner i mindre delar. Den viktigaste komponenten i löpe är kymosin.
Löpe har två funktioner vid osttillverkningen:
- Dels får löpet mjölkproteinet att koagulera så att man kan skära sönder det i små tärningar och därefter få bort vasslet.
- Dels bidrar löpet till att osten mognar och får sin smak och konsistens.
Vänliga hälsningarCitronsyran som används tillverkas ofta av majs som fermenteras med svartmögel.
Rester av svartmögel kan finnas kvar och många människor får problem med pollenallergier när de får i sig den förorenade industriellt framställda citronsyran.
Vad gör Arla för att ta bort förorenad citronsyra från osttillverkningen?
Vad gör Arla för att komma bort från GMO-odlad majs mm som används för att framställa ystenzym?
I det ystenzym som används, finns inga som helst spår av den mikroorganism som framställer enzymet.
Ingen ”GMO majs” används för att framställa den citronsyra som används vid tillverkningen av ystenzym
Citronsyra som används är VLOG certifierad. Teoretiska beräkningar ger att halter av citronsyra från enzymet är under 0,000001g/kg ost.
Vänliga hälsningar