Till senaste kommentaren

Har ni slutat använda löpe i er hårdosttillverkning?

Hej! Har upptäckt att det inte längre står löpe på era hårdostar utan ystenzym. Ska ni sluta med löpe? Om ja, varför?

(Uppdaterad )

Kommentarer

 • Hej,

  Ystenzym är ett mikrobiellt alternativ till animaliskt löpe, och fungerar lika bra som löpe. Ystenzym är mikrobiellt framtaget i laboratorier och väl lämpat för vegetarianer.

  Det finns flera anledningar till att vi går över till ystenzym i ost. Dels varierar tillgången på animaliskt löpe, dels blir vi mer resurskloka eftersom vi genom att undvika animaliskt löpe kan använda biprodukten vassle på nya marknader och nå nya konsumenter som exempel: vasslen blir en godkänd halal- och kosherprodukt och vegetarianer som vill undvika animaliskt löpe nu kan äta våra ostar. Kvaliteten på enzymet är också jämnare vilket bidrar till en jämnare kvalitet på osten.

  I ingrediensförteckningen på förpackningarna står deklarerat om produkt innehåller löpe eller ystenzym.

  Vänliga hälsningar

  Christina Kommunikatör
  (Uppdaterad )
 • Vad är det för ystensym i er Kravmärkta Herrgårdsost och hur är det framställt? Är det också en GMO- produkt?
 • Hej, och tack för att du skriver till oss!

  För våra KRAV märkta ekologiska ostar använder vi ystenzymer som mikroorganismer producerar naturligt, och ystenzymerna är godkända av KRAV.

  Inga av enzymerna varken innehåller GMO eller klassas som GMO.

  Vi önskar dig en fin helg!
  Christina Kommunikatör
 • Det är jätte bra att ni har så många ostar med vegetabiliskt ystenzym men ni glömmer den allra viktigaste anledningen att övergå till vegetabiliskt ystenzym och det är att färre kalvar (barn) mister sina liv så varför inte ta och sluta med animaliskt löpe totalt när vegetabiliskt ystenzym fungerar lika bra som animaliskt löpe?
 • Hej,

  Anledningen till att vi har kvar löpe i några få av ostar är helt enkelt att det är ostar med lång tradition som alltid tillverkats med löpe. Till exempel Svecia får inte tillverkas på annat sätt än med just löpe.

  Vänliga hälsningar

  Christina Kommunikatör
 • Är lipas vegetariskt?
 • Hej,

  Lipas är mikrobiellt, alltså icke animaliskt.

  Fin dag till dig!
  Christina Kommunikatör
 • Jag vill gärna ha en förklaring till hur och av vad ostenzym tillverkas?
  Vi är många som mår dåligt av ostar med ostenzym.

 • Hej och tack för att du hör av dig till oss!

  Ystenzym framställs med hjälp av mikroorganismen Aspergillus niger.
  Det finns inga som helst spår av mikroorganismerna kvar i enzymet och därmed inte i våra ostar.
  Ystenzym är identiskt med det enzym som produceras i kalvmagen (löpe), men framställs istället utav mikroorganismer.

  Vi önskar dig en fin dag!


  Johan Kommunikatör
 • Tre frågor. Varför byter ni till ystenzym i alla era ostar? Många mår riktigt dåligt av produkter tillverkade av Aspergillus niger. Så är ju inte bergsäkert att inte finns restprodukter kvar. Och det måste finnas alternativ på ostar till oss med. Nu senast jämtländska hushållsosten som varit den enda hushållsosten jag kunnat äta. Är det vegetabiliskt ystenzym eller animaliskt ystenzym i den?
  Och vore det inte enklare om alla deklarerar innehåll för animaliskt ystenzym med ordet löpe? Och det andra kemiskt konstgjorda för vegetabiliskt ystenzym. Blir förvirrande annars
 • Ett elände för alla med möggelallergier att ändra till ystenzym med Aspergillus niger.
  Får hoppa över arlas ostar helt och hållet då jag läser fler är på gång förutom jämtländsk hushållsost som ändrades förra veckan, klåda och utslag överallt, får gå ut med varning i den fb gruppen
 • Hej Elisabeth och Moa!

  Som vi tidigare skrivit tråden finns det flera anledningar till att vi går över till ystenzym i ost.

  • Tillgången varierar  på animaliskt löpe.
  • Vi blir mer resurskloka eftersom vi genom att undvika animaliskt löpe kan använda biprodukten vassle på nya marknader och nå nya konsumenter som exempel: vasslen blir en godkänd halal- och kosherprodukt och vegetarianer som vill undvika animaliskt löpe nu kan äta våra ostar. 
  • Kvaliteten på enzymet är också jämnare vilket bidrar till en jämnare kvalitet på osten.
  Och som sagt, det finns inga som helst spår av mikroorganismerna kvar i enzymet och därmed inte i våra ostar.

  I ingrediensförteckningen på förpackningarna står deklarerat om produkt innehåller löpe eller ystenzym.

  Följande hårdost tillverkar med löpe:
  Arla Ko® Svecia

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Jamen ystenzym kan ju både betyda animaliskt ystenzym som vad jag förstått är lika med löpe, eller annan ystenzym. Otydligt att bara skriva ostenzym då.

  Och vi är väldigt många som reagerar med allergi på ostenzym men är ju egentligen oklart vad det är för något som folk reagerar på. Men ganska troligt att det är nån restprodukt. Så nån hushållsost kunde ju få vara med vanlig löpe tycker jag o säkert många med mej. Och det minsta man kan kräva är tydligt deklarerat vilket ystenzym ni använt.
 • Hej på nytt Elisabet!

  Ystenzym är mikrobiellt och löpe animaliskt. Ostenzym skriver vi aldrig i ingrediensförteckningen på våra ostar.

  Vänliga hälsningar

  Christina Kommunikatör
 • Tack snälla Arla som går över till icke-animaliska ystenzym. Nu kan vi servera potatisgratäng med riven ost till vårt barnbarn som inte äter några köttprodukter alls. Varmaste hälsningar
 • Härligt Lotta! 😊

  Vi önskar dig en fin höst!
  Christina Kommunikatör
 • Jag och kalvarna tackar för att ni använder ystenzym istället för kalvmagar!
 • Varsego för det😊

  Trevlig helg!
  Christina Kommunikatör
 • Tack Arla. Jag har jobbat hårt i flera år för att löpe ska försvinna från marknaden. Genom olika artiklar skrivelser och upplysning i olika former och forum så ser jag i dag hur löpet har i princip försvunnit. Känslan och glädjen är nog svår att beskriva då jag återigen sedan ett bra tag tillbaka kan njuta av mina favoritostar från Arla. Det finns propaganda och sedan finns det något som heter upplysning. Uppenbarligen har ni på Arla blivit upplysta. Det tackar jag för. Ost ska vara ost och inget med slaktavfall att göra. Bröd ska bestå av vetemjöl och inget annat. Jag minns varför jag började forska i vad ostlöpe bestod av och varför. Det började med att jag en dag kunde känna en animalisk doft i hushållsosten som jag vräkte i mig och läste på baksidan där ordet löpe fick mig att börja forska. Och ju mer jag rotade i varifrån det kommer så förstod jag att det inte är något hållbart varken smakmässigt eller ur etisk perspektiv. Vi ska ju vara människor med sunt förnuft. Vad våra förfäder gjorde under medeltiden motvarandra eller mot djur ska inte vi behöva upprepa i dag. I dag är det lika viktigt att undersöka frågan om hur efterfrågan på honung är större än tillgången och att det kryllar av falsk honung i butikshyllorna. Att nästan all olivolja är utspätt. Ja, jag känner precis där hur solrosolja och andra oljor blandats i majoriteten av olivoljorna i butikerna hyllor. Vi behöver hjälpas åt och tillsammans forska vidare. Arla är ett företag som arbetar i framtidens riktning, för mångfalden, och för hälsans skull. Det vinner vi alla på.
 • Hej! Vad är löpe ?
 • Hej,

  Löpe utvinns ur kalvens löpmage och är ett enzym som bryter ner proteiner i mindre delar. Den viktigaste komponenten i löpe är kymosin.

  Löpe har två funktioner vid osttillverkningen:
  • Dels får löpet mjölkproteinet att koagulera så att man kan skära sönder det i små tärningar och därefter få bort vasslet.
  • Dels bidrar löpet till att osten mognar och får sin smak och konsistens.
  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Angående ystenzym:

  Citronsyran som används tillverkas ofta av majs som fermenteras med svartmögel.
  Rester av svartmögel kan finnas kvar och många människor får problem med pollenallergier när de får i sig den förorenade industriellt framställda citronsyran.

  Vad gör Arla för att ta bort förorenad citronsyra från osttillverkningen?

  Vad gör Arla för att komma bort från GMO-odlad majs mm som används för att framställa ystenzym?


 • Hej på nytt Gunilla,

  I det ystenzym som används, finns inga som helst spår av den mikroorganism som framställer enzymet.

  Ingen ”GMO majs” används för att framställa den citronsyra som används vid tillverkningen av ystenzym

  Citronsyra som används är VLOG certifierad. Teoretiska beräkningar ger att halter av citronsyra från enzymet är under 0,000001g/kg ost.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.