Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Har ni slutat använda löpe i er hårdosttillverkning?

Hej! Har upptäckt att det inte längre står löpe på era hårdostar utan ystenzym. Ska ni sluta med löpe? Om ja, varför?

Kommentarer

  • Hej,

    Ystenzym är ett mikrobiellt alternativ till animaliskt löpe, och fungerar lika bra som löpe. Ystenzym är mikrobiellt framtaget i laboratorier och väl lämpat för vegetarianer.

    Det finns flera anledningar till att vi går över till ystenzym i ost. Dels varierar tillgången på animaliskt löpe, dels blir vi mer resurskloka eftersom vi genom att undvika animaliskt löpe kan använda biprodukten vassle på nya marknader och nå nya konsumenter som exempel: vasslen blir en godkänd halal- och kosherprodukt och vegetarianer som vill undvika animaliskt löpe nu kan äta våra ostar. Kvaliteten på enzymet är också jämnare vilket bidrar till en jämnare kvalitet på osten.

    I ingrediensförteckningen på förpackningarna står deklarerat om produkt innehåller löpe eller ystenzym.

    Vänliga hälsningar

    Christina Kommunikatör
  • Vad är det för ystensym i er Kravmärkta Herrgårdsost och hur är det framställt? Är det också en GMO- produkt?
    Helena
  • Hej, och tack för att du skriver till oss!

    För våra KRAV märkta ekologiska ostar använder vi ystenzymer som mikroorganismer producerar naturligt, och ystenzymerna är godkända av KRAV.

    Inga av enzymerna varken innehåller GMO eller klassas som GMO.

    Vi önskar dig en fin helg!
    Christina Kommunikatör
  • Det är jätte bra att ni har så många ostar med vegetabiliskt ystenzym men ni glömmer den allra viktigaste anledningen att övergå till vegetabiliskt ystenzym och det är att färre kalvar (barn) mister sina liv så varför inte ta och sluta med animaliskt löpe totalt när vegetabiliskt ystenzym fungerar lika bra som animaliskt löpe?
    Sabina
  • Hej,

    Anledningen till att vi har kvar löpe i några få av ostar är helt enkelt att det är ostar med lång tradition som alltid tillverkats med löpe. Till exempel Svecia får inte tillverkas på annat sätt än med just löpe.

    Vänliga hälsningar

    Christina Kommunikatör
  • Hej,när det står löpe/ystenzym på era rivna ostar. Betyder det är det är animalisk löpe eller vegetabiliskt löpe?
    Moa
  • Hej,

    När vi har deklarerat att det innehåller löpe så är det alltid animaliskt.

    Önskar dig en fin dag!
    Nickolina Kommunikatör
  • Är lipas vegetariskt?
    Sofie
  • Hej,

    Lipas är mikrobiellt, alltså icke animaliskt.

    Fin dag till dig!
    Christina Kommunikatör
  • Hej,
    Har en kollega som hävdar starkt att er husållsost är vegansk, alltså inga ingredienser som kommer från djur, stämmer det?
    Äter i nästan bara veganskmat bortsett från just ost som jag håller på att sluta äta.
    Tack på förhhand!

    Martha
  • Hej,

    Vår hushållsost är gjord av komjölk, den är alltså inte vegansk.

    Önskar dig en trevlig dag!
    Johannes
  • Varifrån importeras löpe till ostar?
    Emma
  • Hej,
    Löpet som vi använder i Sverige (Svecia och Boxholms sortiment producerat i Boxholm) kommer från Arla leverantör som finns i Danmark.

    Till årsskiftet kommer Boxholmsostar byta till ystenzym , vilket innebär att det då enbart är Svecia som innehåller löpe.

    Vänliga hälsningar
    Christina Kommunikatör
  • Jag vill gärna ha en förklaring till hur och av vad ostenzym tillverkas?
    Vi är många som mår dåligt av ostar med ostenzym.

    Monika
  • Hej och tack för att du hör av dig till oss!

    Ystenzym framställs med hjälp av mikroorganismen Aspergillus niger.
    Det finns inga som helst spår av mikroorganismerna kvar i enzymet och därmed inte i våra ostar.
    Ystenzym är identiskt med det enzym som produceras i kalvmagen (löpe), men framställs istället utav mikroorganismer.

    Vi önskar dig en fin dag!


    Johan

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.