Till senaste kommentaren

Har ni slutat använda löpe i er hårdosttillverkning?

Hej! Har upptäckt att det inte längre står löpe på era hårdostar utan ystenzym. Ska ni sluta med löpe? Om ja, varför?

Kommentarer

 • Hej,

  Ystenzym är ett mikrobiellt alternativ till animaliskt löpe, och fungerar lika bra som löpe. Ystenzym är mikrobiellt framtaget i laboratorier och väl lämpat för vegetarianer.

  Det finns flera anledningar till att vi går över till ystenzym i ost. Dels varierar tillgången på animaliskt löpe, dels blir vi mer resurskloka eftersom vi genom att undvika animaliskt löpe kan använda biprodukten vassle på nya marknader och nå nya konsumenter som exempel: vasslen blir en godkänd halal- och kosherprodukt och vegetarianer som vill undvika animaliskt löpe nu kan äta våra ostar. Kvaliteten på enzymet är också jämnare vilket bidrar till en jämnare kvalitet på osten.

  I ingrediensförteckningen på förpackningarna står deklarerat om produkt innehåller löpe eller ystenzym.

  Vänliga hälsningar

  Christina Kommunikatör
 • Vad är det för ystensym i er Kravmärkta Herrgårdsost och hur är det framställt? Är det också en GMO- produkt?
  Helena
 • Hej, och tack för att du skriver till oss!

  För våra KRAV märkta ekologiska ostar använder vi ystenzymer som mikroorganismer producerar naturligt, och ystenzymerna är godkända av KRAV.

  Inga av enzymerna varken innehåller GMO eller klassas som GMO.

  Vi önskar dig en fin helg!
  Christina Kommunikatör
 • Det är jätte bra att ni har så många ostar med vegetabiliskt ystenzym men ni glömmer den allra viktigaste anledningen att övergå till vegetabiliskt ystenzym och det är att färre kalvar (barn) mister sina liv så varför inte ta och sluta med animaliskt löpe totalt när vegetabiliskt ystenzym fungerar lika bra som animaliskt löpe?
  Sabina
 • Hej,

  Anledningen till att vi har kvar löpe i några få av ostar är helt enkelt att det är ostar med lång tradition som alltid tillverkats med löpe. Till exempel Svecia får inte tillverkas på annat sätt än med just löpe.

  Vänliga hälsningar

  Christina Kommunikatör
 • Hej,när det står löpe/ystenzym på era rivna ostar. Betyder det är det är animalisk löpe eller vegetabiliskt löpe?
  Moa
 • Hej,

  När vi har deklarerat att det innehåller löpe så är det alltid animaliskt.

  Önskar dig en fin dag!
  Nickolina Kommunikatör
 • Är lipas vegetariskt?
  Sofie
 • Hej,

  Lipas är mikrobiellt, alltså icke animaliskt.

  Fin dag till dig!
  Christina Kommunikatör
 • Hej,
  Har en kollega som hävdar starkt att er husållsost är vegansk, alltså inga ingredienser som kommer från djur, stämmer det?
  Äter i nästan bara veganskmat bortsett från just ost som jag håller på att sluta äta.
  Tack på förhhand!

  Martha
 • Hej,

  Vår hushållsost är gjord av komjölk, den är alltså inte vegansk.

  Önskar dig en trevlig dag!
  Johannes
 • Varifrån importeras löpe till ostar?
  Emma
 • Hej,
  Löpet som vi använder i Sverige (Svecia och Boxholms sortiment producerat i Boxholm) kommer från Arla leverantör som finns i Danmark.

  Till årsskiftet kommer Boxholmsostar byta till ystenzym , vilket innebär att det då enbart är Svecia som innehåller löpe.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Jag vill gärna ha en förklaring till hur och av vad ostenzym tillverkas?
  Vi är många som mår dåligt av ostar med ostenzym.

  Monika
 • Hej och tack för att du hör av dig till oss!

  Ystenzym framställs med hjälp av mikroorganismen Aspergillus niger.
  Det finns inga som helst spår av mikroorganismerna kvar i enzymet och därmed inte i våra ostar.
  Ystenzym är identiskt med det enzym som produceras i kalvmagen (löpe), men framställs istället utav mikroorganismer.

  Vi önskar dig en fin dag!


  Johan Kommunikatör
 • Tre frågor. Varför byter ni till ystenzym i alla era ostar? Många mår riktigt dåligt av produkter tillverkade av Aspergillus niger. Så är ju inte bergsäkert att inte finns restprodukter kvar. Och det måste finnas alternativ på ostar till oss med. Nu senast jämtländska hushållsosten som varit den enda hushållsosten jag kunnat äta. Är det vegetabiliskt ystenzym eller animaliskt ystenzym i den?
  Och vore det inte enklare om alla deklarerar innehåll för animaliskt ystenzym med ordet löpe? Och det andra kemiskt konstgjorda för vegetabiliskt ystenzym. Blir förvirrande annars
  Elisabet
 • Ett elände för alla med möggelallergier att ändra till ystenzym med Aspergillus niger.
  Får hoppa över arlas ostar helt och hållet då jag läser fler är på gång förutom jämtländsk hushållsost som ändrades förra veckan, klåda och utslag överallt, får gå ut med varning i den fb gruppen
  Moa
 • Hej Elisabeth och Moa!

  Som vi tidigare skrivit tråden finns det flera anledningar till att vi går över till ystenzym i ost.

  • Tillgången varierar  på animaliskt löpe.
  • Vi blir mer resurskloka eftersom vi genom att undvika animaliskt löpe kan använda biprodukten vassle på nya marknader och nå nya konsumenter som exempel: vasslen blir en godkänd halal- och kosherprodukt och vegetarianer som vill undvika animaliskt löpe nu kan äta våra ostar. 
  • Kvaliteten på enzymet är också jämnare vilket bidrar till en jämnare kvalitet på osten.
  Och som sagt, det finns inga som helst spår av mikroorganismerna kvar i enzymet och därmed inte i våra ostar.

  I ingrediensförteckningen på förpackningarna står deklarerat om produkt innehåller löpe eller ystenzym.

  Följande hårdostar tillverkar med löpe:
  Arla Ko® Svecia
  Kvibille® Cheddar

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Jamen ystenzym kan ju både betyda animaliskt ystenzym som vad jag förstått är lika med löpe, eller annan ystenzym. Otydligt att bara skriva ostenzym då.

  Och vi är väldigt många som reagerar med allergi på ostenzym men är ju egentligen oklart vad det är för något som folk reagerar på. Men ganska troligt att det är nån restprodukt. Så nån hushållsost kunde ju få vara med vanlig löpe tycker jag o säkert många med mej. Och det minsta man kan kräva är tydligt deklarerat vilket ystenzym ni använt.
  Elisabet
 • Hej på nytt Elisabet!

  Ystenzym är mikrobiellt och löpe animaliskt. Ostenzym skriver vi aldrig i ingrediensförteckningen på våra ostar.

  Vänliga hälsningar

  Christina Kommunikatör
 • I bought cottage cheese cottage cheese. I am a vegetarian can you please tell me what is ystenzym. And is it suitable for vegetarians ???
  Nishtha
 • Hello,

  Ystenenzym is a microbial alternative, and works just as well as rennet. Ystenzym is microbially developed in laboratories and well suited for vegetarians.

  We wish you a nice day
  Johan Kommunikatör
 • Tack snälla Arla som går över till icke-animaliska ystenzym. Nu kan vi servera potatisgratäng med riven ost till vårt barnbarn som inte äter några köttprodukter alls. Varmaste hälsningar
  Lotta
 • Härligt Lotta! 😊

  Vi önskar dig en fin höst!
  Christina Kommunikatör
 • Jag och kalvarna tackar för att ni använder ystenzym istället för kalvmagar!
  Charlotte
 • Varsego för det😊

  Trevlig helg!
  Christina Kommunikatör
 • Men som sagt, bra om ni skriver att det är vegetariskt eller mikrobiellt. Lättare att ge andra tydlig info om vad de kan köpa när vissa skriver "ystenzym" och menar löpe.
  Charlotta
 • Tack Arla. Jag har jobbat hårt i flera år för att löpe ska försvinna från marknaden. Genom olika artiklar skrivelser och upplysning i olika former och forum så ser jag i dag hur löpet har i princip försvunnit. Känslan och glädjen är nog svår att beskriva då jag återigen sedan ett bra tag tillbaka kan njuta av mina favoritostar från Arla. Det finns propaganda och sedan finns det något som heter upplysning. Uppenbarligen har ni på Arla blivit upplysta. Det tackar jag för. Ost ska vara ost och inget med slaktavfall att göra. Bröd ska bestå av vetemjöl och inget annat. Jag minns varför jag började forska i vad ostlöpe bestod av och varför. Det började med att jag en dag kunde känna en animalisk doft i hushållsosten som jag vräkte i mig och läste på baksidan där ordet löpe fick mig att börja forska. Och ju mer jag rotade i varifrån det kommer så förstod jag att det inte är något hållbart varken smakmässigt eller ur etisk perspektiv. Vi ska ju vara människor med sunt förnuft. Vad våra förfäder gjorde under medeltiden motvarandra eller mot djur ska inte vi behöva upprepa i dag. I dag är det lika viktigt att undersöka frågan om hur efterfrågan på honung är större än tillgången och att det kryllar av falsk honung i butikshyllorna. Att nästan all olivolja är utspätt. Ja, jag känner precis där hur solrosolja och andra oljor blandats i majoriteten av olivoljorna i butikerna hyllor. Vi behöver hjälpas åt och tillsammans forska vidare. Arla är ett företag som arbetar i framtidens riktning, för mångfalden, och för hälsans skull. Det vinner vi alla på.
  Tomas
 • Hej! Vad är löpe ?
  Abdullateef
 • Hej,

  Löpe utvinns ur kalvens löpmage och är ett enzym som bryter ner proteiner i mindre delar. Den viktigaste komponenten i löpe är kymosin.

  Löpe har två funktioner vid osttillverkningen:
  • Dels får löpet mjölkproteinet att koagulera så att man kan skära sönder det i små tärningar och därefter få bort vasslet.
  • Dels bidrar löpet till att osten mognar och får sin smak och konsistens.
  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Jag kan bara beklaga att ni använder ystenzym. Varför reagerar jag med klåda och utslag när jag äter ostar med ystenzym men inte när ostarna innehåller löpe? Hur kan ni vara så säkra på att ystenzymen skulle vara "ren"? Jag kan inte heller äta produkter med citronsyra eller glukonsyra i. Båda produkterna är framställda på samma sätt som ystenzym, det vill säga med hjälp av svartmögel.
  Tacksam för ett bra och trovärdigt svar!
  Ann-Sofi
 • Hej Ann-Sofie,

  Önskar vi kunde förklara din klåda och dina utslag, men den kunskapen besitter inte vi.

  Samma svar gäller fortfarande, ystenzym framställs med hjälp av mikroorganismen Aspergillus niger, men det finns inga spår av mikroorganismerna kvar i enzymet och heller inte i våra ostar.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör
 • Jag kan ta och förtydliga lite, för de som är osäkra på ystenzym och skillnader mellan det och vanligt löpe.

  Löpe är ett samlingsnamn på de enzym som orsakar ystning av mjölk i kalvens mage. Det viktigaste enzymet i löpe heter Chymosin. Det är det som får mjölken att bli till ost. Chymosin tillverkas av cellerna i kalvens mage, så att kalven kan ysta mjölken efter att den dricks.

  Ystenzym är precis samma sak som Chymosinet i löpe. Alltså EXAKT samma ämne. Enda skillnaden är att istället för att tillverkas av celler i kalvmagen har man fått svampceller (Aspergillus niger) att tillverka exakt samma kroppsämne, ner till minsta detalj identiskt.

  Efter framställandet dödas svampcellerna, och chymosinet renas så att det enda som kvarstår är rent chymosin, identiskt (på atomnivå) med det som finns i löpe.

  Det BÖR därför inte finnas några skillnader mellan ost gjord på animaliskt löpe, eller mikrobiellt ystenzym, då själva enzymet är EXAKT identiskt, och helt renat från annat innehåll.

  Mvh
  Rolf
 • Hur det än är som ni säger att det är samma in i minsta detalj så reagerar jag med helvetisk klåda och utslag när jag äter ost med ystenzym! Men INTE när jag äter ost med löpe. Någon skillnad torde det ändå vara.
  Förklara gärna det för mig!

  Ann-Sofi
 • Ann-Sofi - Klarar du äta mikrober från jäst i bröd? Klarar du en mikroberna i ost öht? Mögelost? Klarar du äta jäst filmjölk/yougurt? Klarar du proviva? Klarar du torkad gammal salami? Tycker du ska tänka mer på kalvarna som dödas för sin magsäck och välja bort ost som pålägg. Glad att de inte dödas för din skull.
  Petra
 • Det kanske inte är det du reagerar på då? Jag vet inte vad det kan vara men om det nu är exakt samma på atomnivå, kan det ju vara något annat som framkallar dessa symptom? kanske andvänds maskinerna/lokalen för att framkalla ystenzym för något annat också som ni inte tål? "kan innehålla spår av nötter" kommer till tanken eller liknande scenario.. Fast då något annat ämne som du reagerar dåligt på istället för just nötter såklart. Jag vet inte processen och kan därmed bara spekulera.
  Peter
 • Jag skulle gärna se att all ost var gjord på riktig animalisk löpe, som traditionell ost alltid varit.

  "Ostar" av olika konstiga onaturliga enzymer blir ju en helt ny produkt och borde namnges något annat än ost. Förslagsvis; veganklump, kemikalieklump, eller liknande.

  Precis som vi inte kallar multivitamindryck för "apelsinjuice".
  Torsten
 • Hey,
  All your shredded cheese has microbial löpe, are those vegetarian? IF not do you have another option?
  Sarah
 • Hi Sarah
  What do you mean by "chredded cheese"? Please explain it to us.

  Welcome back!

  Best regards
  Christina Kommunikatör
 • Angående ystenzym:

  Citronsyran som används tillverkas ofta av majs som fermenteras med svartmögel.
  Rester av svartmögel kan finnas kvar och många människor får problem med pollenallergier när de får i sig den förorenade industriellt framställda citronsyran.

  Vad gör Arla för att ta bort förorenad citronsyra från osttillverkningen?

  Vad gör Arla för att komma bort från GMO-odlad majs mm som används för att framställa ystenzym?


  Gunilla
 • Får sälla mig till de som beklagar övergången till användning av svartmögel ("vegetabiliskt ystenzym") i Arlas ostar. Vi är flera i familjen som får klåda och svåra eksem av citronsyra, och har rensat bort allt av detta ur mat, hudvård och tvättmedel, trodde vi. Nu får vi alltså ta bort Arlas ostar också. Mycket beklagligt.
  Erik
 • Hej Gunilla,

  Vi behöver be våra specialister om hjälp, återkommer så snart vi kan med svar till dig.

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.