Tips och råd när du ska vispa grädde!

 • Vispgrädde med hög fetthalt är lättare att vispa. Understiger fetthalten 30% är den för mager för att vara vispbar och stabil på egen hand. Laktosfri vispgrädde innehåller ofta en lägre fetthalt än vanlig vispgrädde och kan därför ta lite längre tid att vispa till perfekt fluffig konsistens.
 • Vispgrädde som är för varm är svårvispad och blir lätt till smör. Kyl därför grädden till 5°C, gärna i 12 timmar före du vispar den. Du kan med fördel även kyla bunken.
 • Vispa långsamt med lätt lutad bunke för att tillåta luft att komma in. Det gör grädden fluffigare.
 • När det är lätt att bilda toppar med vispen är grädden luftig och färdig.
 • Utan visp kan du fylla upp en återförslutningsbar förpackning till hälften och därefter skaka den förslutna förpackningen till grädden blir fluffig.
 • Kanske det viktigaste tipset av alla, är att komma ihåg att ta med sig en kylväska med kylklampar när man åker och handlar. Grädde som åkt runt i butiken och sedan kanske i en varm bil, smakar inte bara sämre utan blir inte stabil och då spelar det ingen roll om man följt alla andra tips!

Känner du dig fortfarande osäker på hur man vispar grädde har vi publicerat en instruktionsvideo


Har du vispgrädde där hemma som enligt bäst före-datumet gått ut? 
Mejeriprodukter som förvaras på rätt sätt håller ofta långt efter bäst före-datum. Avgör istället om grädden är färsk genom att lukta, titta och smaka.


Fluffigt, gräddiga hälsningar!
Arla Konsumentkontakt (Uppdaterad )

Kommentarer

 • Om jag ska servera vispad grädde till 100 personer; ska vara "en klick" på toppen av en pannacotta (uppskattningsvis ca. 0,5 dl vispad grädde. Hur mycket ovispad grädde tros behövas för det? Finns det någon standard för hur stor volymökningen är från ovispad till vispad grädde?
 • Hej Sara,

  Jag vil börja med att be om ursäkt för att svaret till dig dröjt,

  I stora drag brukar man räkna med en volymökning på ca 100%, så när du vispar 3 dl Arla Ko Vispgrädde 40% så ökar volymen och det blir cirka 6 dl vispad grädde.

  I ditt exempel med 100 gäster där varje gäst ska få 0,5dl vispad grädde innebär det att du behöver ha 5L vispad grädde, och behöver vispa 2,5L Arla Ko Vispgrädde 40%.

  Sen skadar det inte att vispa lite extra vispgrädde då det kan vara svårt att använda exakt samma volym på alla desserter. Inte roligt om de sista blir utan grädde😊

  Vänliga hälsningar
  Christina Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.