Smetana- Vad är skillnaden mot creme fraiche 32%?
Vi får ibland frågan vad som skiljer Smetana och Creme Fraiche åt, till synes snarlika syrade gräddprodukter.
- Produkernas fetthalt skiljer sig åt. Smetana 42% och Creme Fraiche 32%
- Smetana har en mild, fyllig, rund och mer smörig smak
- Crème fraiche 32% har en mild, syrligare smak med tydlig karaktär och ”crème fraiche-arom”, en ton av champinjon
- Smetana kan snabbt vispas upp till mycket fast konsistens och användas som topping av olika slag
- Smetana är laktosfri
- Creme Fraiche 32% finns både "vanlig" och laktosfri
Följ inlägget
1
följare
I syrade mejeriprodukter tillsätts bakteriekulturer som producerar mjölksyra när de växer till. Mjölksyran ger den syrliga smaken samt sänker pH i produkterna vilket gör att mjölkens proteiner koagulerar, dvs ändrar form och bildar ett nätverk/koagel. Det är det som gör konsistensen tjock.
Vi använder olika mjölksyrabildande bakteriekulturer beroende på vilka egenskaper slutprodukten ska ha.
Genom val av bakteriekultur, syrningstid och syrningstemperatur styr man konsistens och syrlighet på slutprodukten. Vi berättar inte exakt vilka kulturer vi använder eftersom det är företagets "recepthemligheter".
Ha en fin dag!🌞